فناوری مواد غذایی
وحید حکیم زاده؛ فاطمه قربان پور؛ حسن رشیدی
چکیده
سس پنیر یکی از محصولات لبنی نسبتاً جدید است که میتواند سبب افزایش سرانه مصرف پنیر و نیز جایگزین سسهای ناسالم گردد. فراسودمندسازی با افزایش ترکیبات مفید به مادهی خوراکی ضمن حفظ شکل ظاهری سبب بهبود ویژگیهای آن میگردد. امروزه به دلیل اهمیت ترکیباتی مانند اسیدهای چرب ضروری، آنتیاکسیدانها و فیبر، تقاضا برای مصرف محصولات ...
بیشتر
سس پنیر یکی از محصولات لبنی نسبتاً جدید است که میتواند سبب افزایش سرانه مصرف پنیر و نیز جایگزین سسهای ناسالم گردد. فراسودمندسازی با افزایش ترکیبات مفید به مادهی خوراکی ضمن حفظ شکل ظاهری سبب بهبود ویژگیهای آن میگردد. امروزه به دلیل اهمیت ترکیباتی مانند اسیدهای چرب ضروری، آنتیاکسیدانها و فیبر، تقاضا برای مصرف محصولات حاوی این ترکیبات در رژیم غذایی بسیار بالاست. عصارهی هسته خرما حاوی فیبر، آنتیاکسیدانها، لیگنانها و اسیدهای چرب ضروری می باشد. از سویی آب پنیر نیز دارای ویژگیهای تغذیهای فراوان میباشد. هدف از این پژوهش تهیه سس پنیر با استفاده از چنین ترکیباتی است تا ضمن تهیه محصولی فراسودمند بتوان از هدر رفت موادجانبی ارزشمند نیز جلوگیری کرد. در این پژوهش به بررسی اثر عصاره هستهی خرما در مقادیر صفر(شاهد)، 5 و 15 درصد به فرمول سس پنیر در حضور و عدم حضور آب پنیر بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی نمونههای پودر سس پنیر پرداخته شد. نتایج نشان دادند که افزودن آب پنیر و عصاره هستهی خرما به سس پنیر بطور معنی داری سبب افزایش ویژگیهایی مانند درصد ماده خشک، حلالیت پودر، ترکیبات فنلی، خاصیت آنتی اکسیدانی و ویسکوزیته نسبت به نمونه کنترل شد. اما از طرفی افزایش عصاره هسته خرما و آب پنیر در مقادیر 15 درصد میزان پروتئین سس پنیر را کاهش داد. نتایج ارزیابی ویژگیهای حسی نمونهها نیز نشان داد که بیشترین مقبولیت حسی مربوط به نمونهی با 5 درصد عصارهی هستهی خرما در حضور آب پنیر بود.
فاطمه ایوانی؛ بهزاد ناصحی؛ محمد نوشاد؛ حسن برزگر
چکیده
امروزه تمایل مصرفکننده به محصولات سلامتیبخش افزایش یافته است. از آنجایی که کیکهای رایج با کمبود ترکیبات ارزشمندی مانند فیبر و آنتیاکسیدان همراه هستند، پژوهشگران بهدنبال غنیسازی آنها با مواد مختلف دورریز میباشند. در این پژوهش اثر جایگزینی آرد گندم با پودر هسته انار (صفر تا 50 درصد) و صمغ زانتان (صفر تا 3/0 درصد) بر خصوصیات ...
بیشتر
امروزه تمایل مصرفکننده به محصولات سلامتیبخش افزایش یافته است. از آنجایی که کیکهای رایج با کمبود ترکیبات ارزشمندی مانند فیبر و آنتیاکسیدان همراه هستند، پژوهشگران بهدنبال غنیسازی آنها با مواد مختلف دورریز میباشند. در این پژوهش اثر جایگزینی آرد گندم با پودر هسته انار (صفر تا 50 درصد) و صمغ زانتان (صفر تا 3/0 درصد) بر خصوصیات فیزیکوشیمایی (تخلخل، شاخص حجم، فیبر، پروتئین)، کیفی (دانسیته، سفتی، افت وزنی، تقارن، حجم، رنگ) و حسی (بافت، سفتی، عطروطعم، قابلیت جویدن، پذیرش کلی) کیک با استفاده از روش سطح پاسخ موردارزیابی قرار گرفت. یافتهها نشان داد که افزایش جایگزینی پودر هسته انار تأثیر مثبت و معنیداری بر محتوای فیبر، پروتئین و افت وزنی و تأثیر منفی بر روی ویژگیهای دانسیته، سفتی بافت، تقارن، شاخص حجم، شاخصهای رنگی، پذیرش کلی و عطر و طعم نمونهها داشت. همچنین افزایش درصد صمغ زانتان تأثیر مثبت و معنیداری بر روی ویژگیهای دانسیته، سفتی بافت، حجم، تخلخل، شاخص حجم و افت وزنی نمونهها داشت. بهطورکلی ارزیابی تمام ویژگیها نشان داد که نمونه کیک حاوی 1/0 درصد صمغ و 22/22 درصد پودر هسته انار دارای بهترین کیفیت است. از سوی دیگر مقایسه نمونه بهینه و شاهد حاکی از آن است که جایگزینی پودر هسته انار سبب افزایش ترکیبات فنولی و کاهش عدد پراکسید شده است.
محبوبه داراپور؛ بهزاد ناصحی؛ حسن برزگر؛ حسین جوینده
چکیده
سالانه مقادیر زیادی از پسماند کارخانههای فرآوری محصولات کشاورزی وارد چرخه ضایعات میشوند. این در حالی است که برخی از آنها سرشار از فیبر و ترکیبات فعالزیستی هستند، بنابر این پژوهش برای بهکارگیری آنها بهعنوان ترکیبات عملگرا در غنیسازی محصولات غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است. در این راستا در این پژوهش اثر فیبر باگاس نیشکر ...
بیشتر
سالانه مقادیر زیادی از پسماند کارخانههای فرآوری محصولات کشاورزی وارد چرخه ضایعات میشوند. این در حالی است که برخی از آنها سرشار از فیبر و ترکیبات فعالزیستی هستند، بنابر این پژوهش برای بهکارگیری آنها بهعنوان ترکیبات عملگرا در غنیسازی محصولات غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است. در این راستا در این پژوهش اثر فیبر باگاس نیشکر (25- صفر درصد)، پلیساکارید محلول سویا (2- صفر درصد) و زمان سرخ کردن (5-2 دقیقه) بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی دونات مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که افزایش فیبر باگاس نیشکر سبب افزایش مقدار رطوبت، چربی، سفتی، چسبندگی و صمغیبودن و کاهش حجم مخصوص، تخلخل و شاخص روشنایی پوسته و مغز تیمارها میشود. همچنین افزایش زمان سرخکردن نیز سبب افزایش سفتی، چسبندگی، صمغیبودن و کاهش محتوی رطوبت، تخلخل و شاخص روشنایی پوسته شد. علاوه بر این با افزایش درصد این منبع فیبری، پذیرش کلی فرآورده کاهش یافت. با این حال پلیساکارید محلول سویا اثر معنیداری بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی دونات نداشت. تحلیل آماری و بهینهیابی با طرح مرکب مرکزی چرخشپذیر حاکی از آن است که اگر تیمار حاوی 09/9 درصد فیبر باگاس نیشکر و 78/0 درصد پلیساکارید محلول سویا طی 60/2 دقیقه سرخ شود، نمونهای بهدست میآید که دارای مطلوبترین کیفیت است. بررسی ویژگیهای نمونه بهینه نشان داد که مقدار رطوبت، فیبر، عناصر آهن و روی، پذیرش کلی و نرمی بافت بیشتر نسبت به نمونه کنترل داشت.
محمد فرهادی چیتگر؛ مهدی وریدی؛ محمد جواد وریدی؛ احمد بالندری
چکیده
کسب اطلاعات در مورد گیاهان بومی بهعنوان منابع غذایی عملگر (فراسودمند) رو به افزایش است. یکی از این گیاهان، گونههای وحشی زرشک (Berberis. spp.) میباشد که بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آنها میتواند زمینه کاربردشان را در صنایع غذایی و دارویی فراهم کند. لذا در این پژوهش بهمنظور معرفی بیشتر این گیاه ارزشمند بومی، سه ژنوتیپ موجود در باغ ...
بیشتر
کسب اطلاعات در مورد گیاهان بومی بهعنوان منابع غذایی عملگر (فراسودمند) رو به افزایش است. یکی از این گیاهان، گونههای وحشی زرشک (Berberis. spp.) میباشد که بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آنها میتواند زمینه کاربردشان را در صنایع غذایی و دارویی فراهم کند. لذا در این پژوهش بهمنظور معرفی بیشتر این گیاه ارزشمند بومی، سه ژنوتیپ موجود در باغ کلکسیون زرشک پژوهشکده علوم و صنایع غذایی درسال 1390جمعآوری و برخی از خواص فیزیکی و شیمیایی آنها موردبررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که بین خصوصیات فیزیکی بررسیشده فقط در طول میوه سه ژنوتیپ اختلاف آماری معنیداری در سطح 5 درصد وجود داشت. هر سه ژنوتیپ حاوی میزان بالای چربی، پروتئین، کربوهیدرات و خاکستر بودند. ژنوتیپ نوشین دارای بالاترین قند احیاکننده (222/0±03/8) و درنتیجه دارای مزه شیرینتری نسبت به دو ژنوتیپ دیگر بود. هر سه ژنوتیپ در مقایسه با سایر میوهها رنگی نظیر شاتوتو زغال اخته حاوی مقادیر قابلتوجهی آنتوسیانین (60/3927-17/950 میلیگرم/لیتر) و ترکیبات فنلی (35/12-75/9 گرم/لیتر) بودند که بیانگر خواص سلامتبخش این میوههای خودرو و بومی میباشد. بهلحاظ مواد معدنی هر سه ژنوتیپ غنی از ریزمغذیهای موردنیاز بدن انسان نظیر پتاسیم، کلسیم، منیزیم و روی بودند.