نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه آموزشی فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
3 پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران
چکیده
هدف تحقیق حاضر امکان سنجی جایگزینی نیتریت سدیم در فرمولاسیون سوسیس معمولی با استفاده از نانوکپسول های حامل آستاگزانتین بود تا از این طریق از مضرات سوسیس کاسته و به ارزش غذایی آن افزوده شود. بههمین منظور پس از استخراج رنگدانه آستاگزانتین از میکروجلبک هماتوکوکوس پلوویالیس با استفاده از تکنیک اسید-استون و نانو ریزپوشانی آن با پوشش ترکیبی مالتودکسترین-کازئینات سدیم، نانوکپسول های حامل با نسبت های مختلف، جایگزین نیتریت سدیم در فرمولاسیون سوسیس معمولی شدند و تیمارهای حاصل از نظر اکسیداسیون، فساد میکروبی، شاخص های رنگی و خواص حسی طی 28 روز نگهداری در دمای یخچال مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد اثرگذاری نانوکپسول های حامل آستاگزانتین در زمینه کنترل دو شاخص فساد اکسیداسیونی یعنی تیوباربیتوریکاسید و عدد پراکسید بهصورت معنی داری بیشتر از نیتریت سدیم است (0/05>p) و کمترین حد این دو شاخص در تیمارهای دارای بیشترین میزان نانوکپسول های حامل ثبت شد. عکس این نتیجه در مورد بازهای ازته فرار و pH مشاهده شد؛ به این صورت که قدرت نیتریت سدیم در کنترل این دو شاخص بهصورت قابل ملاحظه ای بیشتر از نانوکپسول های حامل آستاگزانتین بود (0/05>p). مطابق یافته ها، وقتی 30 تا mg/kg 60 از mg/kg 120 حد مجاز نیتریت سدیم در فرمولاسیون سوسیس با نانوکپسول های حامل آستاگزانتین جایگزین شد، تیمارهای حاصل از نظر میزان و روند بازهای ازته فرار و pH طی دوره نگهداری با تیماری که صرفا حاوی mg/kg 120 نیتریت سدیم است، فاقد اختلاف معنی دار بودند (0/05<p). در ادامه مشخص شد همین تیمارها از نظر شاخص های رنگی و ارزیابی حسی (رنگ، بو، طعم و بافت) تفاوت قابل ملاحظه ای با تیمار حاوی mg/kg 120 نیتریت سدیم ندارند (0/05<p) و بیشترین پذیرش کلی هم مربوط به همین تیمارها می باشد (0/05>p). بنابر یافتههای تحقیق حاضر، نانوکپسول های حامل آستاگزانتین پتانسیل مطلوبی جهت جایگزینی نیتریت سدیم در فرمولاسیون سوسیس دارند.
کلیدواژهها
موضوعات
©2023 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0). |
- Ambati, R.R., Siew Moi, P., Ravi, S., & Aswathanarayana, R.G. )2014(. Astaxanthin: Sources, extraction, stability, biological activities and its commercial applications—A review. Marine Drugs, 12(1), 128-152. https://doi.org/10.3390/md12010128
- AOAC. (2016). Official Method of Analysis, 20th International AOAC, Virginia 2016.
- Abdelmalek, B.E., Sila, A., Ghlissi, Z., Taktak, M.A., Ayadi, M.A., & Bougatef, A. (2016). The influence of natural astaxanthin on the formulation and storage of marinated chicken steaks. Journal of Food Biochemistry, 40(4), 393-403. https://doi.org/10.1111/jfbc.12224
- Cadun, A., Cakli, S., & Kisla, D. (2005). A study of marination of deepwater pink shrimp (Parapenaeus longirostris, Lucas, 1846) and its shelf life. Food Chemistry, 90(1-2), 53-59. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.03.024
- Duan, J., Jiang, Y., Cherian, G., & Zhao, Y. (2010). Effect of combined chitosan-krill oil coating and modified atmosphere packaging on the storability of cold-stored lingcod (Ophiodon elongates) fillets. Food Chemistry, 122(4), 1035-1042.
- Dong, S., Huang, Y., Zhang, R., Wang, S., & Liu, Y. (2014). Four different methods comparison for extraction of astaxanthin from green alga Haematococcus pluvialis. The Scientific World Journal, 1-7. https://doi.org/10.1155/2014/694305
- Dewati, P.R., Rohman, A., & Budiman, A. (2020). A preliminary study of extraction and purification processes of astaxanthin from Haematococcus pluvialisas a natural antioxidant. In IOP Conference Series: Materials Science and Engineering (Vol. 778, No. 1, p. 012032). IOP Publishing. https://doi:10.1088/1757-899X/778/1/012032
- Egan, H., & Sawyer, R. (1997). Pearson's chemical Analysis of food. 9th. Edition, Edinburgh, Scotland, Churchill. Livingstone, UK, 609-634.
- Fernández, J., Pérez-Álvarez, J.A., & Fernández-López, J.A. (1997). Thiobarbituric acid test for monitoring lipid oxidation in meat. Food Chemistry, 59(3), 345-353.
- Ferguson, L.R., Philpott, M., & Karunasinghe, N. (2004). Dietary cancer and prevention using antimutagens. Toxicology, 198(1-3), 147-159. https://doi.org/10.1016/j.tox.2004.01.035
- Ghiretti, G.P., Zanardi, E., Novelli, E., Campanini, G., Dazzi, G., Madarena, G., & Chizzolini, R. (1997). Comparative evaluation of some antioxidants in salame Milano and mortadella production. Meat Science, 47(1-2), 167-176.
- Gimenez, B., Roncales, P., & Beltran, J.A. (2002). Modified atmosphere packaging of filleted rainbow trout. Journal of the Science of Food and Agriculture, 82(10), 1154-1159. https://doi.org/10.1002/jsfa.1136
- Goulas, A.E., & Kontominas, M.G. (2005). Effect of salting and smoking-method on the keeping quality of chub mackerel (Scomber japonicus): biochemical and sensory attributes. Food Chemistry, 93(3), 511-520. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.09.040
- Georgantelis, D., Ambrosiadis, I., Katikou, P., Blekas, G., & Georgakis, S.A. (2007). Effect of rosemary extract, chitosan and α-tocopherol on microbiological parameters and lipid oxidation of fresh pork sausages stored at 4 C. Meat Science, 76(1), 172-181. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2006.10.026
- Irna, C., Jaswir, I., Othman, R., & Jimat, D.N. (2017). Document details. International Food Research Journal, 24, 508-513.
- Jeya, S.R., Jeyasekaran, G., & Vijayalakshmi, S.K. (2005). Effect of vacuum packaging on the quality characteristics of seer fish (Scomberomorus commersonii) chunks during refrigerated storage. Journal of Food Science and Technology, 42(5), 438-443.
- Kunte, L.A., Gennadios, A., Cuppett, S.L., Hanna, M.A., & Weller, C.L. (1997). Cast films from soy protein isolates and fractions. Cereal Chemistry, 74(2), 115-118. https://doi.org/10.1094/CCHEM.1997.74.2.115
- Kang, C.D., & Sim, S.J. (2007). Selective extraction of free astaxanthin from Haematococcus culture using a tandem organic solvent system. Biotechnology Progress, 23(4), 866-871. https://doi.org/10.1021/bp0700354
- Kilincceker, O., Dogan, I.S., & Kucukoner, E. (2009). Effect of edible coatings on the quality of frozen fish fillets. LWT-Food Science and Technology, 42(4), 868-873. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2008.11.003
- Khaleghi, A., Rezaei K., Kasai, M., Khosravi, K., & Soleymani, M. (2013). Evaluation of antioxidant properties of Berberis crataegina extract on fat oxidation of beef sausages during refrigerated storage. Iranian Journal of Nutrition Sciences and Food Technology, 7(5), 345-353. (In Persian)
- Liu, B.H., & Lee, Y.K. (2003). Effect of total secondary carotenoids extracts from Chlorococcum on Helicobacter pylori-infected BALB/c mice. International Immunopharmacology, 3(7), 979-986. https://doi.org/10.1016/S1567-5769(03)00096-1
- Liu, D.C., Tsau, R.T., Lin, Y.C., Jan, S.S., & Tan, F.J. (2009). Effect of various levels of rosemary or Chinese mahogany on the quality of fresh chicken sausage during refrigerated storage. Food Chemistry, 117(1), 106-113. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.03.083
- Liu, Z.W., Zeng, X.A., Cheng, J.H., Liu, D.B., & Aadil, R.M. (2018). The efficiency and comparison of novel techniques for cell wall disruption in astaxanthin extraction from Haematococcus pluvialis. International Journal of Food Science and Technology, 53(9), 2212-2219. https://doi.org/10.1111/ijfs.13810
- Moerck, K.E., & Ball Jr, H.R. (1974). Lipid autoxidation in mechanically deboned chicken meat. Journal of Food Science, 39(5), 876-879. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1974.tb07265.x
- Miki, W. (1991). Biological functions and activities of animal carotenoids. Pure and Applied Chemistry, 63(1), 141-146. https://doi.org/10.1351/pac199163010141
- Moarefian, M., Barzegar, M., & Sattari, M. (2013). Cinnamomum zeylanicum essential oil as a natural antioxidant and antibactrial in cooked sausage. Journal of Food Biochemistry, 37(1), 62-69. https://doi.org/10.1111/j.1745-4514.2011.00600.x
- Machado, A.R., Assis, L.M., Costa, J.A.V., Badiale-Furlong, E., Motta, A.S., Micheletto, Y.M.S., & Souza-Soares, L.A. (2014). Application of sonication and mixing for nanoencapsulation of the cyanobacterium Spirulina platensis in liposomes. International Food Research Journal, 21(6), 2201-2206.
- Mohammadpourfard, I., Khanjari, A., Akhonzadeh Basti, A., Herrero‐Latorre, C., Shariatifar, N., & Hosseini, H. (2021). Evaluation of microbiological, chemical, and sensory properties of cooked probiotic sausages containing different concentrations of astaxanthin, thymol, and nitrite. Food Science & Nutrition, 9(1), 345-356. https://doi.org/10.1002/fsn3.2000
- Nam, K.C., & Ahn, D.U. (2003). Use of antioxidants to reduce lipid oxidation and off-odor volatiles of irradiated pork homogenates and patties. Meat Science, 63(1), 1-8. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(02)00043-8
- Nourbehesht, N., Shekarchizadeh, H., & Soltanizadeh, N. (2019). Production and evaluation of low-fat frankfurter sausage by emulsion filled gel based on inulin and rice bran oil. Iranian Journal of Nutrition Sciences and Food Technology, 14(2), 85-94. (In Persian with English abstrat)
- Sallam, K.I., Ishioroshi, M., & Samejima, K. (2004). Antioxidant and antimicrobial effects of garlic in chicken sausage. LWT-Food Science and Technology, 37(8), 849-855. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2004.04.001
- Sebranek, J.G., Sewalt, V.J.H., Robbins, K., & Houser, T.A. (2005). Comparison of a natural rosemary extract and BHA/BHT for relative antioxidant effectiveness in pork sausage. Meat Science, 69(2), 289-296. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2004.07.010
- Sarada, R., Vidhyavathi, R., Usha, D., & Ravishankar, G.A. (2006). An efficient method for extraction of astaxanthin from green alga Haematococcus pluvialis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(20), 7585-7588. https://doi.org/10.1021/jf060737t
- Sun, W., Lin, H., Zhai, Y., Cao, L., Leng, K., & Xing, L. (2015). Separation, purification, and identification of (3S, 3′ S)- trans-astaxanthin from Haematococcus pluvialis. Separation Science and Technology, 50(9), 1377-1383. https://doi.org/10.1080/01496395.2014.976873
- Suganya, V., & Asheeba, S. (2015). Antioxidant and antimicrobial activity of astaxanthin isolated from three varieties of crabs. International Journalof Recent Scientific Research, 6(10), 6753-6758.
- Seo, J.K., Parvin, R., Park, J., & Yang, H.S. (2021). Utilization of astaxanthin as a synthetic antioxidant replacement for emulsified sausages. Antioxidants, 10(3), 1-11. https://doi.org/10.3390/antiox10030407
- Safari, R., Mirbakhsh, M., Ghaffari, H., Reyhani Poul, S., Rahmati, R., & Ebrahimzadeh, M. (2022a). Effect of temperature, pH, and time factors on the stability and antioxidant activity of the extracted astaxanthin from Haematococcus microalgae (Haematococcus pluvialis). Iranian Scientific Fisheries Journal, 31(1), 109-120. (In Persian). http://dorl.net/dor/20.1001.1.10261354.1401.31.1.10.2
- Safari, R., Raftani Amiri, Z., Reyhani Poul, S., & Ghaffari, H. (2022b). Nanoencapsulation of phycocyanin extracted from the alga Spirulina (Spirulina platensis) and use of resulting nanoparticles in ice cream formulation. Iranian Journal of Food Science and Technology, 123(19), 145-159. (In Persian with English abstrat). http://dx.doi.org/10.52547/fsct.19.123.145
- Tanaka, T., Morishita, Y., Suzui, M., Kojima, T., Okumura, A., & Mori, H. (1994). Chemoprevention of mouse urinary bladder carcinogenesis by the naturally occurring carotenoid astaxanthin. Carcinogenesis, 15(1), 15-19. https://doi.org/10.1093/carcin/15.1.15
- Tracy, R.P. (1999). Inflammation markers and coronary heart disease. Current Opinion in Lipidology, 10(5), 435-441. https://doi.org/10.1097/00041433-199910000-00008
- Toldrá, F., Aristoy, M.C., & Flores, M. (2009). Relevance of nitrate and nitrite in dry-cured ham and their effects on aroma development. Grasas y Aceites, 60(3), 291-296.
- Uchiyama, K., Naito, Y., Hasegawa, G., Nakamura, N., Takahashi, J., & Yoshikawa, T. (2002). Astaxanthin protects β-cells against glucose toxicity in diabetic db/db mice. Redox Report, 7(5), 290-293. https://doi.org/10.1179/135100002125000811
- Yuan, J.P., & Chen, F. (2000). Purification of trans-astaxanthin from a high-yielding astaxanthin ester-producing strain of the microalga Haematococcus pluvialis. Food Chemistry, 68(4), 443-448. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(99)00219-8
ارسال نظر در مورد این مقاله