نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
2 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه ازاد اسلامی، قوچان، ایران
3 گروه شیمی مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
چکیده
حذف مطلوب ناخالصیها و رنگبری مناسب شربت خام و رقیق در کارخانجات قند بهعنوان فرآیندهای مهم و اساسی برای حصول به شکری با کیفیت ممتاز تلقی میشود. فرآیندهای دوستدار محیطزیست همچون فرآیندهای غشایی، پتانسیل جایگزینی کامل یا جزیی با برخی فرآیندهای قدیمی صنعت قند را داراست. اما با اینحال گرفتگی غشاء و کاهش شار از چالشهای پیش روی این فرآیند میباشد. یکی از روشهای کاهش گرفتگی و بهبود شار حبابزایی در جریان ورودی غشاء بهمنظور ایجاد جریان متلاطم و در نتیجه کاهش پدیدهی پلاریزاسیون غلظت است. در این تحقیق از تزریق گاز نیتروژن بهمنظور حبابزایی در جریان ورودی شربت خام طی تصفیه آن با فرآیند فراپالایش استفاده شد و کارایی غشاء مانند بهبود شار جریان تراوه، میزان گرفتگی غشاء، مقاومت غشاء و همچنین خصوصیات شربت تصفیه شده مورد بررسی قرار گرفت. طی فرآیند حبابزایی و با افزایش مقدار گاز نیتروژن از 5/0 تا 5/1 لیتر بر دقیقه شار جریان تراوه بهبود و در کل گرفتگی غشاء کاهش پیدا کرد. این کاهش در جریان مداوم گازدهی نسبت به روش منقطع مشهود بود. همچنین نتایج نشان داد که جریان مداوم گازدهی به سبب بهبود شار جریان تراوه تاحدودی در خصوصیات تصفیه مانند خلوص، رنگ و کدورت خلل ایجاد کرد.
کلیدواژهها
موضوعات
©2023 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source. |
- Abdel-Rahman, E.S., & Floeter, E. (2016). Physico-chemical characterization of turbidity-causing particles in beet sugar solutions. International Journal of Food Engineering, 12(2), 127-137. https://doi.org/10.1515/ijfe-2015-0129
- Bahrami, M.E., & Honarvar, M. (2017). Identification of colored components produced in sugar beet processing using gel-permeation chromatography (GPC) with UV and RI detection. Journal of Food Biosciences and Technology, 7(2), 19-26.
- Baker, R.W. (2004). Membrane Technology and Applications. 2ndEd.Book.545pp. Membrane Technology Research.John Wiley &Sons,Ltd.
- Brião, V.B., Seguenka, B., Zanon, C.D., & Milani, A. (2017). Cake formation and the decreased performance of whey ultrafiltration. Acta Scientiarum. Technology, 39, 517-524. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v39i5.27585
- Casani, S.D., & Bagger-Jørgensen, R. (2000). Cross-flow filtration of Fruit Juice. Danish Environmental Protection Agency.
- Cerón-Vivas, A., Morgan-Sagastume, J.M., & Noyola, A. (2012). Intermittent filtration and gas bubbling for fouling reduction in anaerobic membrane bioreactors. Journal of Membrane Science, 423, 136-142. https://doi.org/10.1016/j.memsci.2012.08.008
- Eliseus, A., & Bilad, M.R. (2017). Improving membrane fouling control by maximizing the impact of air bubbles shear in a submerged plate-and-frame membrane module. In AIP Conference Proceedings, (1891)1, http://doi.org/10.1063/1.5005372
- Fouladitajar, A., Ashtiani, F.Z., Rezaei, H., Haghmoradi, A., & Kargari, A. (2014). Gas sparging to enhance permeate flux and reduce fouling resistances in cross flow microfiltration. Journal of Industrial and Engineering Chemistry, 20(2), 624-632. http://doi.org/10.1016/j.jiec.2013.05.025
- Ghadimkhani, A., Zhang, W., & Marhaba, T. (2016). Ceramic membrane defouling (cleaning) by air Nano Bubbles. Chemosphere, 146, 379-384. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2015.12.023
- Gul, S., & Harasek, M. (2012). Energy saving in sugar manufacturing through the integration of environmental friendly new membrane processes for thin juice pre-concentration. Applied Thermal Engineering, 43, 128-133. https://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2011.12.024
- Hakimzadeh, V., Mousavi, S.M., Elahi, M., & Razavi, S.M.A. (2017). Purification of raw cane sugar by micellar‐enhanced ultrafiltration process using linear alkylbenzene sulphonate. Journal of Food Processing and Preservation, 41(3), e12953. https://doi.org/10.1111/jfpp.12953
- Hakimzadeh, V., Razavi, S.M., Piroozifard, M.K., & Shahidi, M. (2006). The potential of microfiltration and ultrafiltration process in purification of raw sugar beet juice. Desalination, 200(1-3), 520-522. http://doi.org/10.1016/j.desal.2006.03.420
- Harun, M.H.C., & Zimmerman, W.B. (2019). Membrane defouling using microbubbles generated by fluidic oscillation. Water Supply, 19(1), 97-106. http://doi.org/10.2166/ws.2018.056
- Jankhah, S., & Bérubé, P.R. (2014). Pulse bubble sparging for fouling control. Separation and Purification Technology, 134, 58-65. http://doi.org/10.1016/j.seppur.2014.07.023
- Kuljanin, T., Lončar, B., Filipović, V., Nićetin, M., & Knežević, V. (2018). Pectin separation from sugar beet juice as affected by the pH, amount of Al2 (SO4) 3 and use of zeta potential/residual turbidity measurement. Journal on Processing and Energy in Agriculture, 22(2), 65-68. http://doi.org/10.5937/JPEA1802065K
- Li, J., Sanderson, R.D., & Jacobs, E.P. (2002). Ultrasonic cleaning of nylon microfiltration membranes fouled by Kraft paper mill effluent. Journal of Membrane Science, 205(1-2), 247-257. http://doi.org/10.1016/S0376-7388(02)00121-7
- Li, L., Wray, H.E., Andrews, R.C., & Bérubé, P.R. (2014). Ultrafiltration fouling: Impact of backwash frequency and air sparging. Separation Science and Technology, 49(18), 2814-2823 https://doi.org/10.1080/01496395. 2014.948964
- Maskooki, A., Mortazavi, S.A., & Maskooki, A. (2010). Cleaning of spiralwound ultrafiltration membranes using ultrasound and alkaline solution of EDTA. Desalination, 264(1-2), 63-69. http://doi.org/10.1016/j.desal.2010.07.005
- Mirzaie, A., & Mohammadi, T. (2012). Effect of ultrasonic waves on flux enhancement in microfiltration of milk. Journal of Food Engineering, 108(1), 77-86. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2011.07.026
- Ndinisa, N.V., Fane, A.G., Wiley, D.E., & Fletcher, D.F. (2006). Fouling control in a submerged flat sheet membrane system: Part II—Two‐phase flow characterization and CFD simulations. Separation Science and Technology, 41(7), 1411-1445. https://doi.org/10.1080/01496390600633915
- Noghabi, M.S., Razavi, S.M.A., Mousavi, S.M., Elahi, M., & Niazmand, R. (2011). Effect of operating parameters on performance of nanofiltration of sugar beet press water. Procedia Food Science, 1, 160-164. http://doi.org/10.1016/j.profoo.2011.09.025
- Qaisrani, T.M., & Samhaber, W.M. (2011). Impact of gas bubbling and backflushing on fouling control and membrane cleaning. Desalination, 266(1-3), 154-161. https://doi.org/10.1016/j.desal.2010.08.019
- Radaei, E., Liu, X., Tng, K.H., Wang, Y., Trujillo, F.J., & Leslie, G. (2018). Insights on pulsed bubble control of membrane fouling: Effect of bubble size and frequency. Journal of Membrane Science, 554, 59-70. http://dx.doi.org/10.1016/j.memsci.2018.02.058
- Shahidi Noghabi, M., Razavi, S. M. A., & Shahidi Noghabi, M. (2014). Modeling of milk ultrafiltration permeate flux under various operating conditions and physicochemical properties using Nero–Fuzzy method. Research and Innovation in Food Science and Technology, 3(3), 283-296.
- Shahraki, M.H., Maskooki, A., & Faezian, A. (2017). Ultrafiltration of cherry concentrate under ultrasound with carbonated feed as a new fouling control method. Journal of Food Processing and Preservation, 41(2), e12795. https://doi.org/10.1111/jfpp.12795
- Shahraki, M.H., Maskooki, A., Faezian, A., & Rafe, A. (2016). Flux improvement of ultrafiltration membranes using ultrasound and gas bubbling. Desalination and Water Treatment, 57(51), 24278-24287. http://doi.org/10.1080/19443994.2016.1141377
- Zhang, H., Luo, J., Liu, L., Chen, X., & Wan, Y. (2021). Green production of sugar by membrane technology: How far is it from industrialization? Green Chemical Engineering, 2(1), 27-43. https://doi.org/10.1016/j.gce.2020.11.006
.
ارسال نظر در مورد این مقاله