با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه تبریز

چکیده

امروزه بیماری‌های قلبی و عروقی مهم‌ترین عامل مرگ‌ومیر هستند که یکی از دلایل آن، تغذیه نامناسب همچون مصرف مقدار بالای اسیدهای چرب اشباع و مصرف کم اسیدهای چرب غیراشباع و ضروری می‌باشد. در بین دانه‌های روغنی بزرک نسبت به سایر دانه‌ها ازنظر مقدار اسیدهای چرب ضروری، توکوفرول‌ها، فیبر و لیگنان‌ها غنی است. دوشاب نیز یک ماده غذایی سنتی است که به‌دلیل دارا بودن قندهای ساده گلوکز و فروکتوز به‌عنوان منبع فوری آزادسازی انرژی مطرح بوده و نیز به‌دلیل دارا بودن مقادیر مواد معدنی بالا بخصوص آهن برای افراد مبتلا به آنمی مفید است. در این تحقیق، از پودر دانه‌های بزرک در مقادیر 0%، 5%، 10% و 15% برای غنی‌سازی دوشاب استفاده شد. ویژگی‌های شیمیایی محصول همچون درصد رطوبت، درصد قند، ترکیب اسیدهای چرب، اسیدیته و عدد پروکسید و تغییرات آن‌ها در تیمارهای مختلف و تا فاصله زمانی 3 ماه موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش مقدار بزرک تا مقادیر 15%، درصد قند و درصد رطوبت محصول کاهش یافت و در طی زمان نگهداری نیز درصد قند کاهش و درصد رطوبت افزایش یافت. با افزایش بزرک مقدار اسیدهای چرب ضروری دوشاب افزایش یافت و در طول نگهداری ترکیب اسید چرب دوشاب تغییر نکرد ولی به‎دلیل افزایش میزان روغن با افزایش درصد بزرک مصرفی، می‌توان گفت درصد اسیدهای چرب متناسب با غلظت بزرک مصرفی افزایش می‌یابد. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که با افزودن بزرک به دوشاب می‌توان محصول غنی‌شده با اسیدهای چرب ضروری تولید کرد که نقش مهمی در سلامت جامعه می‌تواند داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Production of Grape Molasses Fortified with Flaxseed Powder and Evaluation of Some of Its Chemical Properties

نویسندگان [English]

  • Fariba Yagchi
  • Seyed Hadi Peighambardoust
  • Sodeif Azadmard Damirchi
  • Javad Hesari
  • Rahim Mohammadi Vesh Begtash
  • Ali Akbar Alizadeh

چکیده [English]

Nowadays, cardiovascular diseases are the most important cause of death. One of the reasons of cardiovascular diseases is poor nutrition, such as high intake of saturated fatty acids and low intake of essential and unsaturated fatty acids. Among the oilseeds, flaxseed contains high amount of essential fatty acids, tochopherol, fiber and lignans. Grape molasses is a traditional food in Iran and Turkey. It's major compounds are simple sugars, (glucose and fructose in about equal amounts) that can release high energy very soon. It also contains high amount of minerals such as iron that is profitable for anemia. Traditionally flaxseed powders incorporate with grape molasses. Thus, this mixture is a good food. In this study flaxseeds powders was incorporated in amounts of 0, 5, 10 and 15% for fortification of the grape molasses. Product's chemical properties such as, fatty acid composition, acidity, peroxide value, humidity and sugar content was measured during three month of storage. Results showed that an increase in the amount of flaxseed up to 15%, the sugar and humidity percent decreased. Humidity percent increased with storage time up to 3 month but sugar content decreased with time in all of the samples (P>0.05). Increase in the amount of flaxseed up to 15%, increased acidity and peroxide value and increased with time (P>0.05). And with increasing flaxseed up to 15% and up to 3 month, the amount of fatty acids did not show significant change (P>0.05) but because of increasing in amount of oil with increasing flaxseed, the amount of fatty acids increased. Results of this study suggest that the combination of flaxseed and grape molasses is a good food that is rich in energy and essential fatty acids, and can play an important role in community health.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Flaxseed
  • Grape Molasses
  • Oil
  • Essential fatty acids
CAPTCHA Image