زیست فناوری مواد غذایی
الهام روحی؛ علیرضا صادقی؛ سید مهدی جعفری؛ محمد عبدالحسینی؛ الهام اسدپور
چکیده
< p dir="RTL">مطالعه ویژگیهای پروبیوتیکی و ضدقارچی باکتریهای اسید لاکتیک جداشده از بسترههای تخمیری که فلور میکروبی آنها کمتر موردمطالعه قرار گرفته است جهت دستیابی به کشتهای میکروبی پروبیوتیک و محافظتکننده از اهمیت بهسزایی در صنایع تخمیری برخوردار است. در پژوهش حاضر، باکتری اسید لاکتیک غالب پس از تکرار فرایند مایهگیری ...
بیشتر
< p dir="RTL">مطالعه ویژگیهای پروبیوتیکی و ضدقارچی باکتریهای اسید لاکتیک جداشده از بسترههای تخمیری که فلور میکروبی آنها کمتر موردمطالعه قرار گرفته است جهت دستیابی به کشتهای میکروبی پروبیوتیک و محافظتکننده از اهمیت بهسزایی در صنایع تخمیری برخوردار است. در پژوهش حاضر، باکتری اسید لاکتیک غالب پس از تکرار فرایند مایهگیری از خمیرترش کینوا، جداسازی و سپس با توالییابی محصولات PCR حاصل از تکثیر توالی هدف مشخص از ژن 16S rDNA آن شناسایی شد. در ادامه، قابلیتهای پروبیوتیکی جدایه لاکتیکی، شامل مقاومت به اسید و صفرا، اثر ضدباکتریایی، ویژگیهای خود و دگر اتصالی، حساسیت آنتیبیوتیکی و همولیز خون موردبررسی قرار گرفت. علاوهبراین، اثر بازدارنده جدایه لاکتیکی بر رشد Aspergillus niger نیز بهروش کشت دو لایه بررسی شد. توالییابی محصولات PCR منجر به شناسایی Enterococcus hirae بهعنوان جدایه لاکتیکی غالب خمیرترش کینوا گردید. همچنین این جدایه لاکتیکی پس از تیمار متوالی اسید و صفرا از زندهمانی مناسبی برخوردار بود. علاوهبراین، جدایه لاکتیکی بر Bacillus cereus نسبت به سایر عوامل باکتریایی غذازاد اثر بازدارنده بیشتری داشت و تأثیر بازدارندگی روماند خام جدایه لاکتیکی بر عوامل بیماریزا به شکل معنیداری (05/0P<) از تأثیر روماند خنثیشده آن بیشتر بود. E. hirae دارای قابلیت خوداتصالی معادل 71/54 درصد، فاقد قابلیت همولیز و دارای الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی مناسبی بود. اثر ضدقارچی این جدایه لاکتیکی بر روی A. niger نیز موردتأیید قرار گرفت. با توجه به نتایج این پژوهش، جدایه لاکتیکی غالب خمیرترش کینوا از قابلیت مناسبی برای استفاده بهعنوان کشت پروبیوتیک، محافظتکننده و یا همراه در صنایع تخمیری برخوردار بود.