شیمی مواد غذایی
مهشید زمانخانی؛ سهراب معینی؛ پیمان مهستی شتربانی؛ حسین میرسعیدقاضی؛ افشین جعفرپور
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره گل گاوزبان (Echium amoenum L) و ختمی سیاه (Althaea rosea var. Nigra) بود. عصارهها از طریق روش خیساندن و فراصوت با استفاده از آب یا متانول بهدست آمد. سپس محتوای فنل و فلاونوئید، فعالیت مهار رادیکالهای آزاد و ضدباکتریایی عصارهها مورد بررسی قرار گرفت و آنالیز ترکیبات فنولی توسط دستگاه ...
بیشتر
هدف از این مطالعه بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره گل گاوزبان (Echium amoenum L) و ختمی سیاه (Althaea rosea var. Nigra) بود. عصارهها از طریق روش خیساندن و فراصوت با استفاده از آب یا متانول بهدست آمد. سپس محتوای فنل و فلاونوئید، فعالیت مهار رادیکالهای آزاد و ضدباکتریایی عصارهها مورد بررسی قرار گرفت و آنالیز ترکیبات فنولی توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا انجام گردید. نتایج بهدست آمده نشان داد که یشترین میزان ترکیبات فنلی و آنتوسانین و فعالیت آنتیاکسیدانی در روش FRAP در نمونهای که به روش فراصوت و حلال آب استخراج شده است، مشاهده گردید و عصارههای استخراج شده با روش خیساندن و حلال متانول بیشترین میزان ترکیبات فلانوئیدی را دارا بودند. در بررسی فعالیت به داماندازی رادیکال با دی فنیل پیکریل هیدرازیل، در هر دو عصاره بهدست آمده به روش فراصوت غلظت کمتری IC50 تعیین گردید. نتایج حاصل از اثر مهارکنندگی عصارهها بر فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز نشان داد که با افزایش غلظت عصاره اثر مهارکنندگی آن نیز افزایش یافت. مواد موثره شناسایی شده با دستگاه HPLC نشان داد که اسید سیرینجیک و اسید گالیک ماده موثره اصلی در عصاره ختمی سیاه و گل گاوزبان بهترتیب بودند. نتایج بهدست آمده از این تحقیق حاکی از آن بود که فعالیت ضدباکتریایی عصاره ختمی بهطور معنیداری بیشتر از عصاره گل گاو زبان بوده است. این مطالعه پیشنهاد میکند که عصارههای گل گاو زبان و ختمی سیاه را میتوان بهعنوان یک نگهدارنده طبیعی در فرمولهای غذایی گنجانید تا ویژگیهای ارتقادهنده سلامت آنها را بهبود بخشد.
مریم مدانلو کردکلایی؛ غلامرضا رفیعی؛ علی معتمدزادگان؛ سهراب معینی؛ علیرضا میرواقفی؛ محمودرضا اویسی پور
چکیده
در مقاله حاضر شرایط بهینه استخراج پروتئین هیدرولیز شده از امعاء واحشاء ماهی تون زرد باله بررسی شده است. هیدرولیز آنزیمی با نسبت آنزیم به سوبسترای 7/3 – 3/1 میلی گرم به ازای هر گرم پروتئین ، زمان 10- 1 ساعت و دمای ºC 44-30 با استفاده از روش RSM و با کمک طرح آزمایشی CCD با چهار تکرار در نقطه مرکزی و 5 سطح از هرمتغیر انجام شد. نتایج در سطح آماری 05/0 = ...
بیشتر
در مقاله حاضر شرایط بهینه استخراج پروتئین هیدرولیز شده از امعاء واحشاء ماهی تون زرد باله بررسی شده است. هیدرولیز آنزیمی با نسبت آنزیم به سوبسترای 7/3 – 3/1 میلی گرم به ازای هر گرم پروتئین ، زمان 10- 1 ساعت و دمای ºC 44-30 با استفاده از روش RSM و با کمک طرح آزمایشی CCD با چهار تکرار در نقطه مرکزی و 5 سطح از هرمتغیر انجام شد. نتایج در سطح آماری 05/0 = p مقایسه میانگین شدند. بر اساس نتایج بدست آمده، با افزایش فعالیت آنزیم از 3/1 تا 5/2 میلی گرم میزان بازیافت پروتئینی افزایش می یابد . با افزایش غلظت آنزیم تا 35/3 میلی گرم به حالت ثابتی می رسد و پس از آن تا 7/3 میلی گرم راندمان استخراج پروتئین کم می شود. با افزایش دما از ºC37-30 شدت راندمان استخراج پروتئینی زیاد می شود و پس از آن تاºC 42 نرخ رشد بازیافت کاهش می یابد و پس از ºC 42 تقریبا ثابت می ماند. با افزایش زمان از 1 ساعت تا 2 ساعت و 18 دقیقه راندمان استخراج کم می شود. هیدرولیز طولانی تر تا 5 ساعت و 30 دقیقه راندمان بازیافت پروتئینی ثابت ماند و با ادامه هیدرولیز تا 10 ساعت افزایش می یابد. در بهترین شرایط راندمان بازیافت پروتئین از 75 درصد تجاوز نمی کند. این شرایط در نسبت آنزیمی 41/2 میلی گرم، دمای ºC8/38 درجه سانتی گراد و زمان 9 ساعت و 30 دقیقه دیده می شود. نتایج نشان داد که درصد بازیافت پروتئینی بیشتر تحت تاثیر نسبت آنزیم به سوبسترا و دمای اثر آنزیم می باشد و زمان تابعی از نسبت آنزیمی و دما است.
واژه های کلیدی: پروتئین هیدرولیز شده، بازیافت پروتئینی، بهینه سازی، ضایعات تون زرد باله، تریپسین