سمیرا تیزچنگ؛ محمود صوتی خیابانی؛ رضا رضایی مکرم
چکیده
نایسین کاربردهای متعددی بهعنوان یک نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی ازجمله محصولات لبنی، غذاهای کنسروشده، شیر و پنیرهای فرآیندشده دارد. مطالعات نشان داده است، استفاده از نایسین بهصورت آزاد در مواد غذایی بهدلیل واکنش این ماده با اجزای مواد غذایی و تجزیه پروتئولیتیک باعث کاهش فعالیت ضدمیکروبی آن میگردد. انکپسولاسیون پپتیدهای ...
بیشتر
نایسین کاربردهای متعددی بهعنوان یک نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی ازجمله محصولات لبنی، غذاهای کنسروشده، شیر و پنیرهای فرآیندشده دارد. مطالعات نشان داده است، استفاده از نایسین بهصورت آزاد در مواد غذایی بهدلیل واکنش این ماده با اجزای مواد غذایی و تجزیه پروتئولیتیک باعث کاهش فعالیت ضدمیکروبی آن میگردد. انکپسولاسیون پپتیدهای ضدمیکروبی توسط نانولیپوزومها یک روش جایگزین و مؤثر در زمینه حفاظت مواد ضدمیکروبی، افزایش میزان کارآیی انکپسولاسیون و پایداری این ترکیبات در کاربردهای غذایی بهشمار میآید. ازاینرو در این تحقیق، در مرحله اول از روش سطح پاسخ برای بهینهسازی تولید نانولیپوزومها بهروش گرمایی استفاده شد. طرح مرکب مرکزی شامل 18 آزمایش با در نظر گرفتن سه متغییر غلظت فسفولیپید (mµ30-2)، سرعت فرآیند (rpm 1360-500) و زمان فرآیند (min 90-30) و بررسی اثرات این متغییرها روی اندازه ذرات نانولیپوزومها ارزیابی شد. در مرحله بعد، پایداری نانولیپوزومها توسط دستگاه اندازهگیری ذرات، طی 2 ماه بررسی شد. مقادیر بهینه متغییرهای غلظت فسفولیپید، سرعت فرآیند و دمای فرآیند در بهینهسازی، بهترتیب (mΜ) 30 ،(rpm) 930 و (min) 90 بود. نتایج پایداری نانولیپوزومها طی زمان دو ماه نگهداری در دمای یخچال نشان داد، نمونههایی با اندازه ذرات 400 تا 500 نانومتر ازلحاظ اندازه ذرات اختلاف معنیداری نداشتند (05/0p >)، درحالیکه نمونههایی با اندازه ذرات بزرگتر طی این زمان ازلحاظ اندازه ذرات اختلاف معنیدار با هم داشتند (05/0p)
عزیز همایونی؛ رضا رضایی مکرم؛ شراره نوروزی؛ علیرضا دهناد؛ علی برخورداری
چکیده
امروزه تمایل افرد به مصرف غذاهای فراسودمند جهت درمان و پیشگیری از بیماریها و روند روبهرشد واحدهای صنایع غذایی جهت تولید غذاهای فراسودمند، محققان را بر آن داشته که در زمینه تولید، توزیع و نگهداری این محصولات مطالعات بیشتری نمایند. با تولید بستنی سینبیوتیک سویا میتوان از خواص سلامتبخش و فراسودمند سویا و پروبیوتیکها تواماً ...
بیشتر
امروزه تمایل افرد به مصرف غذاهای فراسودمند جهت درمان و پیشگیری از بیماریها و روند روبهرشد واحدهای صنایع غذایی جهت تولید غذاهای فراسودمند، محققان را بر آن داشته که در زمینه تولید، توزیع و نگهداری این محصولات مطالعات بیشتری نمایند. با تولید بستنی سینبیوتیک سویا میتوان از خواص سلامتبخش و فراسودمند سویا و پروبیوتیکها تواماً بهره برد. بستنی سینبیوتیک سویا با استفاده از باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی تولید و سپس ویژگیهای فیزیکیوشیمیایی و حسی آن با نمونه شاهد (بستنی سویا) با روشهای مرسوم مقایسه شد. زندهمانی لاکتوباسیلوس کازئی در دو نمونه بستنی با کشت در محیط MRS-آگار ارزیابی شد. اختلاف معنیدار در ویژگی چگالی دو نمونه بستنی سینبیوتیک سویا و بستنی سویای شاهد مشاهده شد (05/0P<)، اما مقادیر مربوط به اسیدیته، pH، چربی، مواد جامد کل، هوادهی و مقاومت به ذوب دو نمونه با یکدیگر اختلاف معنیدار نداشتند. تعداد باکتریهای پروبیوتیک زندة لاکتوباسیلوس کازئی در بستنی سینبیوتیک سویا بعد از 180 روز نگهداری در دمای 24- درجه سانتیگراد،CFU/gr 107×1 گزارش شد. ویژگیهای حسی دو نمونه بستنی با یکدیگر اختلاف معنیدار نداشتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد بستنی سینبیوتیک سویا ازنظر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی از قابلیت خوبی برای توزیع میان افراد جامعه برخوردار بوده و نیز توانایی آن را دارد که بهعنوان حامل مناسب برای انتقال پروبیوتیکها به دستگاه گوارش مصرفکنندگان مورداستفاده قرار گیرد.
زهرا محمد حسنی؛ بابک قنبرزاده؛ حامد همیشه کار؛ رضا رضایی مکرم
چکیده
استفاده از حلالهای آلی و نیروهای برشی بالا در تکنیکهای متداول تولید نانولیپوزومها، کاربرد آنها را بهعنوان حامل مواد غذا-دارو (نوتریسیتیکالها) در صنایع غذایی محدود کرده است. هدف از انجام این پژوهش، تولید سیستم نانولیپوزومی حاوی آنتیاکسیدان گامااوریزانول با روش حرارتی اصلاحشده میباشد. نانولیپوزومها با استفاده ...
بیشتر
استفاده از حلالهای آلی و نیروهای برشی بالا در تکنیکهای متداول تولید نانولیپوزومها، کاربرد آنها را بهعنوان حامل مواد غذا-دارو (نوتریسیتیکالها) در صنایع غذایی محدود کرده است. هدف از انجام این پژوهش، تولید سیستم نانولیپوزومی حاوی آنتیاکسیدان گامااوریزانول با روش حرارتی اصلاحشده میباشد. نانولیپوزومها با استفاده از لسیتین و محلول گامااوریزانول تهیه شدند. اندازه ذرات و پتانسیل زتا، با روش پراکنش نور لیزری تعیین شدند و نوع برهمکنشهای ایجادشده بین نانوحامل و گامااوریزانول با آزمون طیفسنجی فروسرخ بررسی شدند. آزمونهای کدورت، پایداری و خواص رئولوژیکی نیز برای تعیین خواص فیزیکوشیمیایی نانولیپوزومها انجام گرفتند. طبق نتایج طیفسنجی، برهمکنشهای ایجادشده بین گامااوریزانول و لسیتین از نوع فیزیکی ضعیف بودند. با توجه به نتایج آزمون اندازهگیری ذرات، متوسط قطر حجمی و توزیع اندازه ذرات (اسپن) بهترتیب در محدوده 90-110 نانومتر و 90/0-69/0 بودند. پتانسیل زتا و میزان بارگیری گامااوریزانول mV 4/20- و 7/15% گزارش شدند. نمونهها در طی مدت زمان نگهداری در دمای ˚C 4 پایدار ماندند. با افزایش غلظت لسیتین کدورت سیستم افزایش یافت. ویسکوزیته محلولهای لیپوزومی با افزایش سرعت برشی ثابت ماند (رفتار نیوتنی) که نشاندهندۀ حضور ذرات کوچک و عدم وجود ذرات لختهشده بالا و پایداری خوب محلولها بود.
عباس احمدی؛ سید علی مرتضوی؛ الناز میلانی؛ رضا رضایی مکرم
چکیده
در این تحقیق بستنی ماستی به عنوان یک فراورده سین بیوتیک تولید شد. فرآورده های غذایی که شامل هر دو بخش پروبیوتیکی و پری-بیوتیکیاند را سین بیوتیک یا غذاهای عملگرا می نامند. باکتری پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (La-5) به دو صورت آزاد و ریزپوشانی شده به بستنی ماستی اضافه گردید و قابلیت زنده مانی آن طی مدت 60 روز از نگه داری در °C18- مورد ...
بیشتر
در این تحقیق بستنی ماستی به عنوان یک فراورده سین بیوتیک تولید شد. فرآورده های غذایی که شامل هر دو بخش پروبیوتیکی و پری-بیوتیکیاند را سین بیوتیک یا غذاهای عملگرا می نامند. باکتری پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (La-5) به دو صورت آزاد و ریزپوشانی شده به بستنی ماستی اضافه گردید و قابلیت زنده مانی آن طی مدت 60 روز از نگه داری در °C18- مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین ترکیب پری-بیوتیکی فروکتوالیگوساکارید (FOS) در سطوح مختلف (0، 4/0و 8/0 درصد وزنی/وزنی) در تولید بستنی ماستی استفاده شد. تعداد سلول قابل زیست در حالت آزاد در مخلوط های بستنی ماستی، با 0، 4/0و 8/0 درصد فروکتوالیگوساکارید به ترتیب برابر cfu/ml109×8/3، cfu/ml109×5/3 و cfu/ml109×8/3 بود که بعد از 60 روز نگهداری این تعداد به cfu/ml107×2،cfu/ml107×2/2 و cfu/ml107×2/2 کاهش یافت در حالی که تعداد سلول قابل زیست در حالت ریزپوشانی شده از cfu/ml109×5/7، cfu/ml109×9/8 و cfu/ml109×8/9 به ترتیب به cfu/ml109×13/2، cfu/ml109×5/2 و cfu/ml109×9/2 کاهش یافته بود. به طور کلی نتایج نشان دادند که ریزپوشانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس توانسته به طور چشمگیری (05/0p