مهدی زاهدی؛ زهره حمیدی؛ حسن احمدی گاولیقی
چکیده
پکتین هتروپلیساکارید ساختاری دیواره سلولی گیاهان است و پس از استخراج بهعنوان عامل ژلهکننده در محصولات غذایی استفاده میشود. این پژوهش با هدف بهینهسازی و ارزیابی کمی و کیفی استخراج پکتین از تفاله گوجهفرنگی بهعنوان یکی از عمدهترین ضایعات صنایع تبدیلی کشور انجام گرفت. همچنین از امواج فراصوت بهعنوان روشی نوین و کارآمد ...
بیشتر
پکتین هتروپلیساکارید ساختاری دیواره سلولی گیاهان است و پس از استخراج بهعنوان عامل ژلهکننده در محصولات غذایی استفاده میشود. این پژوهش با هدف بهینهسازی و ارزیابی کمی و کیفی استخراج پکتین از تفاله گوجهفرنگی بهعنوان یکی از عمدهترین ضایعات صنایع تبدیلی کشور انجام گرفت. همچنین از امواج فراصوت بهعنوان روشی نوین و کارآمد جهت استخراج پکتین استفاده شد. راندمان استخراج و درصد گالاکتورونیک اسید پکتین در دامنه pH (5/2-5/1)، دمای (C°90-60)، زمان استخراج (30-6 دقیقه) و چگالی توان فراصوت (W/ml3/0-15/0) با روش سطح پاسخ (RSM) بهینهسازی شد. همچنین درجه استری، ویسکوزیته ذاتی و خصوصیات امولسیفایری پکتین تفاله گوجهفرنگی در شرایط بهینه تعیین گردید. با توجه به نتایج حاصل، بیشترین راندمان (5/10%) و درجه خلوص پکتین (65%) در شرایط pH برابر 2، دمای C°86، زمان 30 دقیقه و چگالی توان فراصوت W/ml 3/0 بهدست آمد. تحت شرایط بهینه استخراج، پکتین با درجه استری و ویسکوزیته ذاتی بهترتیب 76% و dl/g 6/2 حاصل گردید. خصوصیات امولسیفایری پکتین استخراج شده در نقطه بهینه در سه سطح غلظت پکتین 25/0، 5/0 و 1% مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین فعالیت امولسیفایری (5/87%) در غلظت 1 درصد حاصل شد. با نگهداری امولسیون در دو دمای C°4 وC°23، میزان پایداری امولسیون قابل توجهی(99 %) در غلظت 25/0% در دوره زمانی سی روزه بهدست آمد. نتایج نشان داد، تفاله گوجهفرنگی میتواند بهعنوان منبع ارزان قیمتی از پکتین مورد استفاده قرار گیرد.
فاطمه عمرانی فر؛ حسن احمدی گاولیقی؛ محمد حسین عزیزی؛ عطاالله مناف زاده
چکیده
نان بهعنوان غذای اصلی اغلب افراد جامعه در هر سطح درآمدی، دارای اهمیت بهسزایی در سبد تغذیهای میباشد. لذا غنیسازی نان میتواند نقش بهسزایی در جبران کمبودهای تغذیهای جوامع گوناگون داشته باشد. در این تحقیق تاثیر جایگزینی بخشی از آرد گندم با آرد دال عدس بهترتیب به میزان 10، 20 و 30% و گلوتن به میزان 2، 4 و 6% بر خصوصیات کیفی نان های ...
بیشتر
نان بهعنوان غذای اصلی اغلب افراد جامعه در هر سطح درآمدی، دارای اهمیت بهسزایی در سبد تغذیهای میباشد. لذا غنیسازی نان میتواند نقش بهسزایی در جبران کمبودهای تغذیهای جوامع گوناگون داشته باشد. در این تحقیق تاثیر جایگزینی بخشی از آرد گندم با آرد دال عدس بهترتیب به میزان 10، 20 و 30% و گلوتن به میزان 2، 4 و 6% بر خصوصیات کیفی نان های تست حاصل شامل (تعیین حجم مخصوص، رنگ، قابلیت نگهداری رطوبت و سفتی بافت در روزهای اول، سوم و پنجم و بیاتی محصول) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین بهمنظور بهینهسازی فرآیند تولید نان تست غنی شده، تیمارهای ترکیبی آنها نیز مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل براساس آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی تجزیه و تحلیل شد. جهت مقایسه میانگینها از آزمون دانکن در سطح آماری (05/0>α) استفاده شد. نتایج نشان دادند که استفاده از گلوتن ( از 2 به 4 درصد) موجب افزایش حجم مخصوص (4/2-4 میلیلیتر بر گرم) در حالیکه با افزایش از 4 به 6 درصد کاهش در حجم مخصوص (4 میلیلیتر بر گرم) مشاهده شد. قابلیت نگهداری رطوبت در روزهای اول و سوم و پنجم با افزایش آرد دال عدس و گلوتن افزایش معنیداری نسبت به نمونه شاهد داشت. همچنین با افزایش درصد جایگزینی آرد دال عدس پارامتر های رنگ L* کاهش و (a* & b*) افزایش یافته و بالاترین میزان ∆E* در تیمار 30% آرد دال عدس و کمترین آن در تیمار10% آرد دال عدس با 4% گلوتن بهدست آمده بود. در نهایت تیمارهای 20% آرد دال عدس با 6% گلوتن و تیمار10% آرد دال عدس با 4% گلوتن، بیشترین امتیاز و حتی در برخی موارد بالاتر از شاهد را کسب کرده و بهعنوان تیمارهای غنی شده بهینه پس از تولید و طی دوره نگهداری معرفی شدند.
حامد صابریان؛ زهره حمیدی؛ حسن احمدی گاولیقی؛ محسن برزگر
چکیده
ابتدا تاثیر غلظت آنزیم، نسبت ماده جامد به حلال و زمان بر بازده پکتین استخراجی از ضایعات پرتقال با استفاده از دو نوع آنزیم سلولاز Celluclast و Rohament مورد بررسی قرار گرفت. سپس بازده، درجه استری، میزان گالاکتورونیک اسید، ویژگیهای امولسیفایری و رفتار گرانروی پکتینهای استخراجی در بهترین شرایط استخراج توسط انزیمها با بهترین شرایط استخراج ...
بیشتر
ابتدا تاثیر غلظت آنزیم، نسبت ماده جامد به حلال و زمان بر بازده پکتین استخراجی از ضایعات پرتقال با استفاده از دو نوع آنزیم سلولاز Celluclast و Rohament مورد بررسی قرار گرفت. سپس بازده، درجه استری، میزان گالاکتورونیک اسید، ویژگیهای امولسیفایری و رفتار گرانروی پکتینهای استخراجی در بهترین شرایط استخراج توسط انزیمها با بهترین شرایط استخراج توسط روش نوین اهمی (مقاومتی) و روش متداول اسیدی مقایسه شد. نتایج حاکی از آن بود که بیشترین بازده پکتین با استفاده از آنزیم Celluclast و Rohament بهترتیب در غلظتهای آنزیم 15 و 5/17 درصد، نسبت ماده جامد به حلال 1:20 و 1:40 و زمان 3 ساعت حاصل شد که برابر با 92/5 و 7/10 درصد بود. بیشترین بازده پکتین در روش نوین گرمایش اهمی در شیب ولتاژ 15 ولت بر سانتیمتر، دمای 90 درجه و زمان 30 دقیقه بدست آمد (33/14%) که بیشتر از روش متداول (53/13%) نیز بود. فعالیت امولسیفایری پکتینهای استخراجی با دو روش گرمایش اهمی و متداول بهترتیب 47/65 و 18/67% بود اما پکتین استخراجی به روش آنزیمی فاقد فعالیت امولسیفایری بود. گرانروی پکتینهای استخراجی با روشهای اهمی و متداول در غلظت 2% نیز نسبت به نوع آنزیمی بسیار بالاتر بود. بنابراین پکتین استخراجی با روش اهمی و همچنین متداول بیشترین بازده، ویژگی امولسیفایری و گرانروی را داشت.