زیست فناوری مواد غذایی
سحر روشنک؛ بهروز علیزاده بهبهانی؛ فخری شهیدی؛ فریده طباطبایی یزدی؛ علیرضا وسیعی؛ ندا هاشمی
چکیده
استفاده از محصولات طبیعی مانند گیاهان دارویی، فرصتهای نامحدودی برای معرفی مواد افزودنی جدید فراهم کرده است. از مچه برای تهیه سوپ، سالاد و غذاهای تازه استفاده میشود. این مطالعه با هدف سنجش فعالیت ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی گیاه مچه انجام شد. اثر ضدمیکروبی عصاره مچه در برابر باسیلوس سوبتیلیس، سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس ...
بیشتر
استفاده از محصولات طبیعی مانند گیاهان دارویی، فرصتهای نامحدودی برای معرفی مواد افزودنی جدید فراهم کرده است. از مچه برای تهیه سوپ، سالاد و غذاهای تازه استفاده میشود. این مطالعه با هدف سنجش فعالیت ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی گیاه مچه انجام شد. اثر ضدمیکروبی عصاره مچه در برابر باسیلوس سوبتیلیس، سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس و آسپرژیلوس نایجر موردآزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره مچه برای آسپرژیلوس نایجر، سودوموناس ائروژینوزا، باسیلوس سوبتلیس و استافیلوکوکوس اورئوس بهترتیب 128، 128، 128 و 128 میلیگرم بر میلیلیتر بود. حداقل غلظت کشندگی عصاره نیز بهترتیب برای سویههای مذکور 256، 256، 256 و 256 میلیگرم بر میلیلیتر بود. مقادیر بهدست آمده برای فلاونوئید کل و محتوای فنلی کل بهترتیب 13/22 (میکروگرم بر میلیلیتر)، 88/18 (میلیگرم در میلیلیتر) بود. فعالیت آنتیاکسیدانی برحسب IC50 21/168 میکرولیتر در میلیلیتر بود. نتایج این مطالعه در مورد فعالیتهای بیولوژیکی عصاره مچه احتمال استفاده از عصاره آبی برگ مچه را بهعنوان منبع جدیدی از مواد ضدمیکروبی و آنتیاکسیدان طبیعی مواد غذایی و صنایع دارویی ارائه میدهد.
زیست فناوری مواد غذایی
سحر روشنک؛ بهروز علیزاده بهبهانی؛ فخری شهیدی؛ فریده طباطبایی یزدی؛ علیرضا وسیعی؛ ندا نوروزی
چکیده
در این پژوهش محتوای کلروفیل، محتوای فلاونوئیدی کل، محتوای فنل کل و فعالیت ضداکسایشی عصاره آبی قاصدک موردبررسی قرار گرفت. همچنین، تأثیر عصاره آبی خبررسانک بهدست آمده بهروش خیساندن، بر برخی میکروارگانیسمهای عامل فساد و مسمومیت ناشی از مواد غذایی آزمایش شد. فعالیت ضدمیکروبی عصاره برگ قاصدک با استفاده از روشهای انتشار دیسک و ...
بیشتر
در این پژوهش محتوای کلروفیل، محتوای فلاونوئیدی کل، محتوای فنل کل و فعالیت ضداکسایشی عصاره آبی قاصدک موردبررسی قرار گرفت. همچنین، تأثیر عصاره آبی خبررسانک بهدست آمده بهروش خیساندن، بر برخی میکروارگانیسمهای عامل فساد و مسمومیت ناشی از مواد غذایی آزمایش شد. فعالیت ضدمیکروبی عصاره برگ قاصدک با استفاده از روشهای انتشار دیسک و چاهک، حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی موردبررسی قرار گرفت. مقادیر بهدست آمده برای TFC ،TPC، کلروفیل a و b بهترتیب 82/22 (میکروگرم بر میلیلیتر)، 89/116 (میلیگرم بر میلیلیتر)، 81/0 (میلیگرم بر لیتر) و 063/0 (میلیگرم در لیتر) بود. فعالیت بهداماندازی رادیکالهای آزاد، برحسب IC50 برابر با 81/68 میکروگرم بر میلیلیتر بود. نتایج نشان داد که MIC عصاره برگ قاصدک برAspergillus niger ،Salmonella typhimurium ، Bacillus subtilis وStaphylococcus epidermidis بهترتیب 512، 256، 256 و 64 میلیگرم بر میلیلیتر بود. MBCعصاره برگ قاصدک بر Aspergillus niger ،Salmonella typhimurium ، Bacillus subtilis و Staphylococcus epidermidis بهترتیب بیش از 512، 256، 256 و 128 میلیگرم بر میلیلیتر بهدست آمد. نتایج نشان داد که قطر هاله بازدارندگی در روش چاهک آگار بیشتر از روش دیسک دیفیوژن بوده و سویهها در غلظت بالاتر قطر هاله بازدارندگی بیشتری نشان دادند. بهطورکلی میتوان اظهار داشت که عصاره آبی گیاه قاصدک روی باکتریهای گرم مثبت فعالیت ضدمیکروبی بیشتری نسبت به باکتریهای گرم منفی داشت، درحالیکه اثر بازدارندگی چشمگیری بر کپکها نداشت. براساس یافتههای این پژوهش، عصاره آبی قاصدک میتواند بهعنوان یک ماده طبیعی برای جلوگیری از رشد میکروارگانیسمهای عامل فساد مواد غذایی و بهویژه عامل مسمومیت غذایی و با هدف کاهش خطر ابتلا به بیماریهای گوارشی، مورداستفاده قرار گیرد.