زینب ابرچائی؛ علیرضا رحمن؛ مریم فهیم دانش
چکیده
در این تحقیق عصاره سماق با مقادیر 5/0، 1 و 5/1 درصد و فسفاتیدیل اتانول آمین با مقادیر 01/0، 04/0 و 08/0 درصد بهعنوان نگهدارنده در سس مایونز مورد استفاده قرار گرفتند. پس از عصاره گیری و ارزیابی بازده استخراج سماق، فنول تام و میزان مهارکنندگی رادیکالهای آزاد (DPPH) ارزیابی شد. آزمونهای سس مایونز شامل شاخص پراکسید، شاخص توتوکس، شاخص اسیدیته ...
بیشتر
در این تحقیق عصاره سماق با مقادیر 5/0، 1 و 5/1 درصد و فسفاتیدیل اتانول آمین با مقادیر 01/0، 04/0 و 08/0 درصد بهعنوان نگهدارنده در سس مایونز مورد استفاده قرار گرفتند. پس از عصاره گیری و ارزیابی بازده استخراج سماق، فنول تام و میزان مهارکنندگی رادیکالهای آزاد (DPPH) ارزیابی شد. آزمونهای سس مایونز شامل شاخص پراکسید، شاخص توتوکس، شاخص اسیدیته و ارزیابی حسی در بازههای زمانی روز تولید (روز صفر)، ماه اول، ماه دوم و ماه سوم بررسی شدند. تحقیق در قالب طرح کامل تصادفی در سطح معنیداری 05/0 صورت پذیرفت و نتایج با آزمون مقایسه میانگین دو طرفه (ANOVA) و توسط نرمافزار آماری SPSS آنالیز گردید. نتایج نشان داد که با افزایش میزان استفاده از عصاره سماق و فسفاتیدیل اتانول آمین میزان شاخص پراکسید و شاخص توتوکس بهطور معنیداری در مقایسه با تیمار شاهد کاهش داشت (05/0≥p). همچنین افزایش میزان استفاده از عصاره سماق در فرمولاسیون سس مایونز بهطور معنیداری شاخص اسیدیته تیمارهای سس مایونز را افزایش داد (05/0≥p). در تیمارهایی دارای میزان بالاتر فسفاتیدیل اتانول آمین میزان افزایش اسیدیته تیمارهای سس مایونز در طی زمان نگهداری با شدت کمتری همراه بود (05/0≥p). در بررسی خصوصیات حسی نیز مشاهده شد که با افزایش میزان استفاده از عصاره سماق، میزان مطلبوبیت حسی تیمارها در روز تولید کمتر بود، استفاده از فسفاتیدیل اتانول آمین در مقادیر 08/0 به حفظ خصوصیات حسی بالاتری در مقایسه با تیمار شاهد منجر شد. افزایش میزان استفاده از عصاره سماق امتیازات بافت و رنگ ظاهری تیمارهای سس مایونز را بهطور معنیداری کاهش داد (05/0≥p). زمان بهطورکلی افزایش معنیداری در افزایش کلیه شاخصهای سس مایونز نشان داد (05/0≥p). در نهایت تیمار 1 درصد عصاره سماق و همچنین 08/0 درصد فسفاتیدیل اتانول آمین بهعنوان ترکیب بهینه انتخاب و معرفی گردید. با توجه به نتایج بهدست آمده میتوان سس مایونز حاوی عصاره سماق را بهعنوان یک محصول طبیعی و سلامتبخش جدید به بازار معرفی نمود، زیرا گیاه سماق به علت دارا بودن ترکیبهای فنولی، قدرت ضداکسندگی قوی و نیز خاصیت ضدمیکروبی میتواند بهعنوان یکی از افزودنیهای مطرح در صنعت غذا استفاده شود
نرگس هادی گل؛ مریم فهیم دانش؛ سپیده حسینی
چکیده
پوست انار یکی از منابع مهم ترکیبات زیست فعال بوده که توانایی بالایی در جایگزینی منبع زغال فعال مناسب برای جذب فلزات سنگین و رنگبری در محیط مایع دارد. هدف از این تحقیق بررسی توانایی پوست انار در کاهش غلظت فلزات سنگین موجود در آب و روغن و همچنین ارزیابی عملکرد رنگبری روغن آن است. در مرحله اول تحقیق شرایط جذب یونهای فلزی در محیط آبی ...
بیشتر
پوست انار یکی از منابع مهم ترکیبات زیست فعال بوده که توانایی بالایی در جایگزینی منبع زغال فعال مناسب برای جذب فلزات سنگین و رنگبری در محیط مایع دارد. هدف از این تحقیق بررسی توانایی پوست انار در کاهش غلظت فلزات سنگین موجود در آب و روغن و همچنین ارزیابی عملکرد رنگبری روغن آن است. در مرحله اول تحقیق شرایط جذب یونهای فلزی در محیط آبی بهینهسازی گردید بهاینترتیب که سه متغیر مستقل pH (X1)، زمان مجاورت ماده جاذب و فلزات (X2) و غلظت ماده جاذب در محیط آبی (X3) بر درصد جذب یونهای آهن و کروم (متغیرهای وابسته) بر اساس طرح باکس- بانکن بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین جذب فلزات در شرایط 3/5=pH، در زمان 200 دقیقه و غلظت ماده جاذب 5/2 گرم در لیتر روی میدهد. در شرایط بهینه جذب فلزات سنگین سرب، جیوه و آرسنیک نیز مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج نشان داد که جاذب باعث کاهش 80 درصدی این یونها میشود. در مرحله بعد توانایی رنگبری و کاهش فلزات سنگین زغال فعال تولیدی در محیط روغن موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد این جاذب توانایی خوبی برای رنگبری و پایداری اکسیداسیون روغن دارد. در رابطه با کاهش فلزات سنگین روغن نیز ماده جاذب تولیدشده از پوست انار عملکرد بهتری نسبت به خاک رنگبر تجاری نشان داد.
فائزه تفرشی؛ مجید جوانمرد؛ مریم فهیم دانش
چکیده
بستهبندی ضداکسایشی یکی از انواع بستهبندی فعال است که در طی نگهداری مواد غذایی با آزاد کردن پاداکسنده (آنتیاکسیدان) از فساد اکسایشی چربی جلوگیری میکند. درسالهای اخیر کاربرد پاداکسندههای طبیعی بهجای انواع سنتزی در این نوع بستهبندیها موردتوجه قرار گرفته است. هدف از این تحقیق بررسی عملکرد فیلم پلیمری پوشاندهشده با ...
بیشتر
بستهبندی ضداکسایشی یکی از انواع بستهبندی فعال است که در طی نگهداری مواد غذایی با آزاد کردن پاداکسنده (آنتیاکسیدان) از فساد اکسایشی چربی جلوگیری میکند. درسالهای اخیر کاربرد پاداکسندههای طبیعی بهجای انواع سنتزی در این نوع بستهبندیها موردتوجه قرار گرفته است. هدف از این تحقیق بررسی عملکرد فیلم پلیمری پوشاندهشده با عصارهرزماری بهعنوان پاداکسندة طبیعی در جلوگیری از اکسایش چربی در کره بود. عصاره اتانولی رزماری با سه غلظت متفاوت (1/0%، 15/0%، 2/0%) بر روی سطح فیلم پلیاتیلن با دانسیته پایین (LDPE) پوشانده شد. از فیلم فاقد عصاره بهعنوان شاهد استفاده شد. مهاجرت ترکیبات فنلی از سطح فیلمها به اتانول 95% (مادة مشابه چربی) در دمای 4 درجه سانتیگراد در مدت 10 ساعت اندازهگیری شد. با افزایش زمان و غلظت عصاره، مهاجرت به اتانول افزایش یافت (05/0P