نادر چراغی؛ ابراهیم علیزاده دوغیکلایی؛ محسن شهریاری مقدم
چکیده
استافیلوکوکوس اورئوس عامل بیماریزای مهمی در بروز مسمومیتهای غذایی میباشد. هدف این پژوهش بررسی اثر نایسین، سدیم استات و دما بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس (PTCC 1189) در فیله کپور علفخوار با استفاده از طرح آزمایش تاگوچی با آرایه L4 (23) میباشد. فیلهها پس از تلقیح با باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (CFU/g 103) و افزودن نایسین (IU/g 750 و ...
بیشتر
استافیلوکوکوس اورئوس عامل بیماریزای مهمی در بروز مسمومیتهای غذایی میباشد. هدف این پژوهش بررسی اثر نایسین، سدیم استات و دما بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس (PTCC 1189) در فیله کپور علفخوار با استفاده از طرح آزمایش تاگوچی با آرایه L4 (23) میباشد. فیلهها پس از تلقیح با باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (CFU/g 103) و افزودن نایسین (IU/g 750 و 1000 ) و استات سدیم (1 و 2%) در دماهای (4 و 8 درجه سانتیگراد) نگهداری شدند. پارامتر های شیمیایی (پراکسید (PV)، تیوبار بیتوریک اسید (TBA) و مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)) و تعداد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در روزهای صفر، 3، 6 و 9 اندازهگیری شدند. کمترین و بیشترین میزان PV،TBA و TVB-N بهترتیب در تیمار 2 (استات سدیم 2%، نایسین IU/g 750، دما 4 درجه سانتیگراد) و تیمار 4 (استات سدیم 1%، نایسین IU/g 750، دما 8 درجه سانتیگراد) در انتهای دوره نگهداری مشاهده گردید. نتایج شمارش باکتری استافیلوکوکوس اورئوس نشان داد که رشد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در تیمار 4 نسبت به سایر تیمار ها بیشتر بود. نتایج این تحقیق نشان داد که تیمار حاوی نایسین (IU/g 750)، استات سدیم (2%) و دما ( 4 درجه سانتیگراد) کارآمدی بیشتری در نگهداری فیله کپور علفخوار داشته در حالی که مدلسازی تاگوچی نایسین (IU/g 1000)، استات سدیم (2%) و دما ( 4 درجه سانتیگراد) را بهعنوان شرایط بهینه نگهداری پیشنهاد میکند.