رضا فرهمندفر؛ سمیه سلمانی؛ هدا فهیم
چکیده
برشتهکردن یکی از فرآیندهایی است که مقدار ترکیبات مغزهای خوراکی را تغییر میدهد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر شرایط برشتهکردن بر میزان محتوی آلفا و گاماتوکوفرول بود. در مطالعه حاضر، اثر دما (120 و 150 درجه سانتیگراد)، و زمان (صفر، 20، 30 و 40 دقیقه) برشتهکردن بر میزان آلفاتوکوفرول و گاماتوکوفرول باقیمانده در چهار مغز بادام درختی، ...
بیشتر
برشتهکردن یکی از فرآیندهایی است که مقدار ترکیبات مغزهای خوراکی را تغییر میدهد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر شرایط برشتهکردن بر میزان محتوی آلفا و گاماتوکوفرول بود. در مطالعه حاضر، اثر دما (120 و 150 درجه سانتیگراد)، و زمان (صفر، 20، 30 و 40 دقیقه) برشتهکردن بر میزان آلفاتوکوفرول و گاماتوکوفرول باقیمانده در چهار مغز بادام درختی، فندق، بادامزمینی و پسته موردبررسی قرار گرفت. برشتهکردن یکی از روشهای معمول فرآوری مغزهای خام بوده که میتواند بر مقدار توکوفرول مغزها اثر بالایی داشته باشد. نتایج نشان دادند که مقدار آلفاتوکوفرول بادام درختی در دمای 120 درجه سانتیگراد و گاماتوکوفرول در هر دو دمای اعمالی در طول 20 دقیقه ابتدایی برشتهکردن افزایش یافته ولی با ادامه فرآیند تا 40 دقیقه مقدار آن کاهش یافت. در فندق، بادامزمینی و پسته نیز مقدار آلفا و گاماتوکوفرول تا دقیقه 20، افزایش یافته ولی در ادامه حرارتدهی کاهش یافت. بهطورکلی در دمای 150 درجه سانتیگراد، پس از 20 دقیقه میزان توکوفرول مغزها شروع به کاهش کرد، درحالیکه در دمای 120 درجه سانتیگراد روند کاهشی پس از 30 دقیقه نمود یافت. افزایش مقدار توکوفرولها در ابتدای برشتهکردن بهسبب آسیب دیوارههای سلولی بوده و توکوفرولهای متصل به ترکیباتی همچون فسفولیپیدها با سهولت بیشتری خارج میشوند. در ادامه برشتهکردن، بهدلیل حساسیت این ترکیبات به حرارت، تجزیه حرارتی آنها رخ داده و کاهش مییابند.
ناصر صداقت؛ سارا خشنودی
چکیده
پسته سرشار از اسیدهایچرب غیراشباع است که همین امر بعد از برشته شدن آن را به اکسیداسیون حساستر مینماید. در ایران علیرغم وجود پستهی خام مرغوب و صنعت فرآوری پسته، صادرات پسته برشته بستهبندی بهدلیل ماندگاری کم و تغییرات شدید طعم چندان متداول نمیباشد، این تحقیق به بررسی تأثیر ژلاتین در ترکیب با کربوکسیمتیلسلولز بهعنوان ...
بیشتر
پسته سرشار از اسیدهایچرب غیراشباع است که همین امر بعد از برشته شدن آن را به اکسیداسیون حساستر مینماید. در ایران علیرغم وجود پستهی خام مرغوب و صنعت فرآوری پسته، صادرات پسته برشته بستهبندی بهدلیل ماندگاری کم و تغییرات شدید طعم چندان متداول نمیباشد، این تحقیق به بررسی تأثیر ژلاتین در ترکیب با کربوکسیمتیلسلولز بهعنوان پوشش خوراکی در به تأخیر انداختن اکسایش پستهی برشته میپردازد. پوشش خوراکی ژلاتین (4% وزنی/ حجمی) و کربوکسیمتیلسلولز (1% وزنی/ حجمی) در کنار آنتیاکسیدان اسیدآسکوربیک (1% وزنی/ حجمی) دراین پژوهش بر روی پستههای برشته شده تیمار شد. آزمایشات شامل اندازهگیری اسیدچربآزاد (%)، پراکسید (meq.O2.kg-1)، رطوبت (%)، سختی (نیوتن) و ارزیابی حسی (بافت، طعم، رنگ، تندی و پذیرش کلی) در طول سه ماه نگهداری در دمای C°35 و 50 انجام گرفت. نتایج نشان داد اکسیداسیون در تمام نمونههای پوششدار بهطور معنیداری کمتر از نمونهی شاهد است (05/0>P). این نتایح توسط آنالیزهای حسی نیز تأیید شد. بهترین عملکرد در پوشش مرکب ژلاتین-کربوکسیمتیلسلولز دیده شد. نتایج آنالیز بافت نشان داد، تمام پستههای پوششدار بهویژه پوشش کربوکسیمتیلسلولز سختی و رطوبت بیشتری نسبت به نمونهی شاهد داشتند. اسیدآسکوربیک بهتنهایی یا در ماتریکس پوشش خوراکی باعث کاهش معنیدار امتیاز رنگ شد. استفاده از پوشش خوراکی ژلاتین -کربوکسیمتیلسلولز حاوی اسیدآسکوربیک میتواند پوشش مقرونبهصرفه و مناسبی برای کاهش میزان اکسیداسیون و متعاقباً افزایش ماندگاری پسته داشته باشد. ضمن اینکه تأثیر نامطلوبی بر میزان پذیریش کلی محصول نگذارد.
نسیم پورابراهیم؛ مسعود یاورمنش
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی رابطه احتمالی بین حضور کپک آسپرژیلوس و ژنهای مولد آفلاتوکسین با شمارش کپک و مخمر، شمارش کلی میکرارگانیسمهای مزوفیل و درصد رطوبت در پسته خام بود. بدینمنظور نمونهبرداری از مناطق مختلف کشت پسته درشهرستانهای گناباد و فیضآباد انجام شد. در این تحقیق، 30 جدایه قارچی متعلق به جنس آسپرژیلوس شناسایی و به کمک ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، بررسی رابطه احتمالی بین حضور کپک آسپرژیلوس و ژنهای مولد آفلاتوکسین با شمارش کپک و مخمر، شمارش کلی میکرارگانیسمهای مزوفیل و درصد رطوبت در پسته خام بود. بدینمنظور نمونهبرداری از مناطق مختلف کشت پسته درشهرستانهای گناباد و فیضآباد انجام شد. در این تحقیق، 30 جدایه قارچی متعلق به جنس آسپرژیلوس شناسایی و به کمک روشهای مبتنی برکشت و با استفاده از محیط کشت پوتیتو دکستروز آگار خالصسازی شدند. شناسایی جنس آسپرژیلوس با استفاده از واکنش زنجیرهای پلیمراز توسط جفت آغازگر اختصاصی Asp1/Asp2 جهت تکثیر ناحیه 18S rRNA انجام گردید. همچنین ردیابی ژنهای دخیل در مسیر تولید آفلاتوکسین توسط 3 جفت آغازگر APA-450/APA-1482،ver1/ver2 و OMT-208/OMT-1232 صورت گرفت. از میان 30 جدایه قارچی، 12 نمونه حاوی ژن omtA و 4 نمونه حاوی ژن ver1 بودند. در هیچیک از جدایههای قارچی ژن تنظیمی aflR مشاهده نشد. نتایج بدست آمده نشان داد که هرچند بعضی از جدایهها یک یا دو ژن ساختاری دخیل در مسیر بیوسنتز آفلاتوکسین را دارند ولی با توجه به عدم حضور ژن تنظیمی aflR، بصورت بالقوه قادر به تولید آفلاتوکسین نمیباشند. جهت بررسی رابطه احتمالی بین حضور کپک آسپرژیلوس و ژنهای مولد آفلاتوکسین در پسته، ضریب همبستگی محاسبه گردید. نتایج بررسیهای آماری نشان داد که همبستگی بالایی بین حضور کپک آسپرژیلوس و ژنهای ver1 و omtA بر اساس دامنه رطوبت وجود دارد (05/0p