فاطمه بهرامی؛ هاجر عباسی؛ محمد گلی
چکیده
عدس جوانهزده ترکیبی سرشار از ریزمغذیهای فراوان است. هدف از این پژوهش، غنیسازی طبیعی کیک یزدی با آرد عدس جوانهزده و بهبود ویژگیهای کیفی آن با استفاده از گلوتن فعال و آنزیم همیسلولاز است. در این راستا پس از ارزیابی ویژگیهای شیمیایی آرد گندم و آرد عدس جوانهزده، کیک تهیه شده با 25درصد جایگزینی آرد گندم با آرد جوانه عدس به همراه ...
بیشتر
عدس جوانهزده ترکیبی سرشار از ریزمغذیهای فراوان است. هدف از این پژوهش، غنیسازی طبیعی کیک یزدی با آرد عدس جوانهزده و بهبود ویژگیهای کیفی آن با استفاده از گلوتن فعال و آنزیم همیسلولاز است. در این راستا پس از ارزیابی ویژگیهای شیمیایی آرد گندم و آرد عدس جوانهزده، کیک تهیه شده با 25درصد جایگزینی آرد گندم با آرد جوانه عدس به همراه آنزیم همیسلولاز (صفر، 25 و 50 قسمت در میلیون) و گلوتن فعال (صفر، 5/1 و 3 درصد) از لحاظ حجم، دانسیته ظاهری، رنگ پوسته و مغز، رطوبت، خواص بافتی و حسی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه بهینه حاصل از نظر بیاتی، کمیت چربی، پروتئین، خاکستر، فیبرخام و املاح آهن، کلسیم، فسفر و پتاسیم مورد بررسی قرار گرفت و با شاهد مقایسه گردید. نتایج نشان داد که افزودن آرد جوانه عدس به کیک باعث افزایش رطوبت محصول نسبت به نمونه شاهد شد. افزودن گلوتن و آنزیم همیسلولاز تأثیر معنیداری (P≤0.05) بر کاهش دانسیته ظاهری و بهبود ویژگیهای ظاهری، حسی و بافتی کیک گذاشت. طوریکه سختی بافت کاهش و پیوستگی و فنریت آن افزایش یافت. فرمولاسیون بهینه بر مبنی آنالیزهای فیزیکی، بافتی و حسی، نمونه دارای 25درصد آرد جوانه عدس، 3درصد گلوتن فعال و ppm50 آنزیم همیسلولاز تعیین شد. مقایسه خصوصیات بافتی دو نمونه بهینه و شاهد نشان از ارزش بالاتر فرآورده تولید شده از لحاظ محتوی پروتئین، خاکستر، فیبر خام و املاح آهن، کلسیم، پتاسیم و فسفر در مقایسه با نمونه شاهد و مشابهت کیفیت بافتی آنها داشت.
همی سلولاز معرفی گردیدد. مقایسه خصوصیات بافتی دو نمونه بهینه و شاهد (تهیه شده با آرد گندم بدون افزودنی ها) نشان از قرابت این دو نمونه دارد و ارزش بالاتری فرآورده تولید شده از لحاظ محتوی پروتئین، خاکستر، فیبر خام و املاح آهن، کلسیم، پتاسیم و فسفر در مقایسه با نمونه شاهد دارد.