جواد مهدی زاده مقدم؛ سمیه رحیمی
چکیده
کدو حلوایی از جمله محصولات کشاورزی است که علیرغم قیمت بسیار پایین، بهعنوان منبع غنی از انواع کاروتنوئیدها که خواص آنتیاکسیدانی قابل توجهی دارند، شناخته میشود؛ بر این اساس در این پژوهش بهمنظور استخراج کاروتنوئیدها از کدو حلوایی که به چهار حالت خام، پخته، خشکشده و یا پخته و خشک شده بودند، از حلالهای مختلفی نظیر هگزان، استون، ...
بیشتر
کدو حلوایی از جمله محصولات کشاورزی است که علیرغم قیمت بسیار پایین، بهعنوان منبع غنی از انواع کاروتنوئیدها که خواص آنتیاکسیدانی قابل توجهی دارند، شناخته میشود؛ بر این اساس در این پژوهش بهمنظور استخراج کاروتنوئیدها از کدو حلوایی که به چهار حالت خام، پخته، خشکشده و یا پخته و خشک شده بودند، از حلالهای مختلفی نظیر هگزان، استون، اتانول، نسبت 1:1 و نسبت 1:1:1 حجمی هر یک از حلالها استفاده شد. در ادامه خاصیت آنتیاکسیدانی عصارههای کاروتنوئیدی حاصلشده نیز بر مبنای قدرت مهارکنندگی DPPH اندازهگیری و محاسبه گردید. بررسی نتایج نشان داد که حلالهای مختلف اثر معنیداری بر استخراج کاروتنوئیدها از نمونههای مختلف کدو حلوایی داشتهاند (05/0< p) بهطوری که بیشترین استخراج کاروتنوئیدها با استفاده از حلال هگزان در کدوی پخته و خشکشده برابر با 74/16 میکروگرم/ گرم حاصل گردید که پس از آن نسبت 1:1 (حجمی) از حلالهای هگزان: استون بیشترین توانایی استخراج کاروتنوئیدها را در تمامی نمونههای کدو از خود نشان دادند. از لحاظ فعالیت آنتیاکسیدانی نیز اثر حلال در تمامی عصارههای کاروتنوئیدی استحصال شده معنیدار بود (05/0< p) که عصاره کدوی خام بهدست آمده از نسبت 1:1 (حجمی) هگزان: استون، فعالیت مهارکنندگی DPPH قابل توجهی را از خود نشان داد (14/63%).
فریده شریفی؛ لطیفه پوراکبر
چکیده
گیاه زرشک (Barberry) متعلق به خانوادهی Berberidaceae میباشد که بهدلیل اثرات کاهش قند و فشار خون در طب سنتی استفاده میشود. هدف از این تحقیق بررسی مقایسهای مقدار ترکیبات فنلی، فلاونوییدی، ظرفیت آنتیاکسیدانی، سنجش قدرت احیای آهن، سنجش MDA، توان پاککنندگی رادیکال نیتریک اکساید درعصارههای الکلی وآبی زرشک) Berberis (integerrima×Vulgaris بود. بعد ...
بیشتر
گیاه زرشک (Barberry) متعلق به خانوادهی Berberidaceae میباشد که بهدلیل اثرات کاهش قند و فشار خون در طب سنتی استفاده میشود. هدف از این تحقیق بررسی مقایسهای مقدار ترکیبات فنلی، فلاونوییدی، ظرفیت آنتیاکسیدانی، سنجش قدرت احیای آهن، سنجش MDA، توان پاککنندگی رادیکال نیتریک اکساید درعصارههای الکلی وآبی زرشک) Berberis (integerrima×Vulgaris بود. بعد از جمعآوری میوه زرشک در آبان 1391 از منطقه قمچقای واقع در 45 کیلومتری شهرستان بیجار استان کردستان تا زمان سنجش در فریزر نگهداری شد. سپس عصاره اتانولی، متانولی و آبی آن تهیه گردید. سنجش میزان فنل و فلاونوئید تام بهروش اسپکتروفتومتری، فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با استفاده از رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیای آهن بهروش FRAP اندازه گیری شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که عصاره آبی دارای بیشترین میزان فنل (49/0 ± 98/48 میلیگرم در گرم وزن تر)، بیشترین میزان فلاونوئید متعلق به عصاره متانولی (033/0±93/1، میلیگرم در گرم وزن تر)، بالاترین ظرفیت آنتیاکسیدانی در عصاره متانولی (99/0±62/44 درصد)، بیشترین قدرت سنجش احیا در عصاره متانولی (42/0±89/5 میلیمول در گرم وزن تر) ، بیشترین میزان مالون دیآلدئید در عصاره متانولی (79/0±12/37 میلیمول بر گرم وزن تر) و بالاترین قدرت پاککنندگی رادیکال نیتریک اکساید در عصاره آبی (56/64±60/723 درصد) دیده شد. نتایج نشان داد که عصارههای آبی و الکلی زرشک میتواند بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی عمل نموده و پس از آزمایشهای تکمیلی در صنایع غذایی و دارویی بهکار رود.
زهرا هاشمی؛ محمد حجتی؛ محمد طاهانژاد
چکیده
ترکیبات گیاهان معطر بهدلیل فعالیت آنتیرادیکالی بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی در فرآوردههای غذایی و بیولوژیکی مصرف میشوند. هدف از این مطالعه استخراج و شناسایی ترکیبات اسانس باریجه، ارزیابی فعالیت آنتیرادیکالی اسانس با انجام آزمونهای و بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی آن در روغن مخصوص سرخکردنی میباشد. شناسایی ترکیبات اسانس ...
بیشتر
ترکیبات گیاهان معطر بهدلیل فعالیت آنتیرادیکالی بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی در فرآوردههای غذایی و بیولوژیکی مصرف میشوند. هدف از این مطالعه استخراج و شناسایی ترکیبات اسانس باریجه، ارزیابی فعالیت آنتیرادیکالی اسانس با انجام آزمونهای و بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی آن در روغن مخصوص سرخکردنی میباشد. شناسایی ترکیبات اسانس استخراجشده با کلونجر با روش کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی و میزان فنول کل اسانس با استفاده از روش فولین-سیوکالتو محاسبه شد. فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس در روغن مخصوص سرخکردنی در شرایط اکسیداسیون تسریعشده (دمای 90 درجه سانتیگراد) در طی هفت روز، با اندازهگیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید تعیین و با TBHQ مقایسه شد. نتایج نشان داد عمدهترین ترکیبات موجود در اسانس باریجه بتا پینن (9/37٪)، آلفا پینن (05/9٪) و ترپینن 4 ال (78/7٪) بود. در آزمون DPPH مقدار EC50 اسانس باریجه 094/0 میلیگرم بر میلیلیتر بهدست آمد و میزان ترکیبات فنولی 7/59 میلیگرم در هر گرم ماده خشک اندازهگیری گردید. براساس نتایج بهدست آمده از آزمون ABTS بیشترین فعالیت آنتیرادیکالی مربوط به غلظت 1 میلیگرم بر میلیلیتر اسانس باریجه (بازدارندگی 19/72 درصد، معادل غلظت 113/0میلیگرم بر میلیلیتر آسکوربیک اسید) بود. همچنین در آزمون آون، اسانس باریجه در غلظتهای 500 و 1000 پیپیام توانست بهتر از آنتیاکسیدان سنتزی TBHQ در سطح 200 پیپیام عمل کند. نتایج نشاندهنده اثر اسانس باریجه در به تأخیر انداختن اکسیداسیون روغن داشت. بنابراین میتوان از اسانس باریجه بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی روغن در غذا استفاده کرد.