شیمی مواد غذایی
مریم رواقی؛ آزاده خدابخشیان
چکیده
بادامزمینی بهعنوان یک منبع غنی از چربی، مستعد تغییرات ناشی از اکسیداسیون است. در استاندارد ملی ایران تنها اندازهگیری اندیس پراکسید جهت بررسی وضعیت اکسیداسیون نمونهها لحاظ شده است. اگرچه روند اکسایش چربیها تا حد زیادی شناخته شده است اما ابهامات زیادی در زمینه اکسایش در شرایط واقعی پس از تولید و حین نگهداری وجود دارد. با توجه ...
بیشتر
بادامزمینی بهعنوان یک منبع غنی از چربی، مستعد تغییرات ناشی از اکسیداسیون است. در استاندارد ملی ایران تنها اندازهگیری اندیس پراکسید جهت بررسی وضعیت اکسیداسیون نمونهها لحاظ شده است. اگرچه روند اکسایش چربیها تا حد زیادی شناخته شده است اما ابهامات زیادی در زمینه اکسایش در شرایط واقعی پس از تولید و حین نگهداری وجود دارد. با توجه به گستردگی استفاده از ظروف تکنفره پلیپروپیلن و پلیاتیلن ترفتالات، کره بادامزمینی پایدار شده با مونودی گلیسیرید پس از تولید در هر دو نوع ظرف پر شد و درزبندی گردید. اکسایش کره بادامزمینی در سه دما (4، 25 و 40 درجه سانتیگراد) در زمانهای مختلف (صفر، 30، 60، 90، 120 و 160 روز) از نظر عدد پراکسید، عدد پاراآنیزیدین، اسیدیته و ارزیابی حسی موردبررسی قرار گرفت. کره بادامزمینی تولیدی حاوی ۸۵/۰±۵۵/۵۴ درصد چربی بود که از این میزان 92/80 درصد به اسیدچرب غیراشباع (57/57 درصد تکغیراشباع و 35/23 درصد چندغیراشباع) و 06/17 درصد به اسید چرب اشباع اختصاص داشت. دما و زمان اثر متقابل معنیداری بر عدد پراکسید، عدد پاراآنیزیدین، اسیدیته و ارزیابی حسی داشت. در مورد عدد پراکسید روند متفاوتی در ظرف پلیپروپیلن وظرف پلیاتیلن ترفتالات مشاهده شد. در ظروف پلیپروپیلن بهدلیل بیشتر بودن عبور اکسیژن از بستهبندی اندیس پراکسید دایماً افزایش یافت و این امر با افزایش دما تسریع گردید، درحالیکه اکسیداسیون در ظرف پلیاتیلن ترفتالات با سرعت کندتری اتفاق افتاد. نکته قابلتأمل در دمای 40 درجه سانتیگراد رخ داد چرا که عدد پراکسید در این دما حتی در مقایسه با نمونه 4 درجه سانتیگراد کمتر بود. ارزیابی سایر ویژگیها نشان داد که دما و زمان اثر تشدیدکنندگی بر افزایش اسیدیته و عدد پاراآنیزیدین داشته و مجموعۀ این تغییرات باعث کاهش ویژگیهای کیفی محصول شد. در هیچ یک از نمونهها آثاری از بدطعمی مشاهده نشد اما نمونههای نگهداریشده در دمای بالاتر عطر و طعم تازه اولیه را نداشتند. نتایج این پژوهش نشان داد عدد پراکسید بهتنهایی شاخص مناسبی در بررسی کیفی کره بادامزمینی محسوب نمیشود.
بهروز علیزاده بهبهانی؛ فخری شهیدی
چکیده
در این پژوهش، موسیلاژ از دانههای کامل فرنجمشک با استفاده از آب گرم استخراج شد. پوشش ضدمیکروبی موسیلاژ دانه فرنجمشک همراه با غلظتهای صفر، 1، 5/1 و 2 درصد اسانس زنیان تولید شد. آزمونهای میکروبی (شمارش کلی، شمارش باکتریهای سرمادوست، شمارش کلی قارچها (کپک و مخمر)، اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس)، برخی از آزمونهای شیمیایی (عدد ...
بیشتر
در این پژوهش، موسیلاژ از دانههای کامل فرنجمشک با استفاده از آب گرم استخراج شد. پوشش ضدمیکروبی موسیلاژ دانه فرنجمشک همراه با غلظتهای صفر، 1، 5/1 و 2 درصد اسانس زنیان تولید شد. آزمونهای میکروبی (شمارش کلی، شمارش باکتریهای سرمادوست، شمارش کلی قارچها (کپک و مخمر)، اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس)، برخی از آزمونهای شیمیایی (عدد پراکسید و pH) و ارزیابی حسی (رنگ، بو و پذیرش کلی) برای نمونههای گوشت گوسفندی نگهداریشده در دمای یخچال (4 درجه سانتیگراد) در روزهای صفر، 3، 6 و 9 انجام پذیرفت. براساس آزمونهای میکروبیولوژی زمان ماندگاری نمونه پوششدادهشده با موسیلاژ فرنجمشک (فاقد اسانس) و نمونههای پوششدهیشده حاوی غلظتهای 1، 5/1 و 2 درصد اسانس زنیان نسبت به نمونه کنترل (فاقد پوشش و اسانس) بهترتیب 3، 6، 6 و 6 روز افزایش یافت. نتایج نشان داد که pH نمونههای گوشت گوسفندی پوششدادهشده با موسیلاژ فرنجمشک و نمونههای حاوی اسانس زنیان نسبت به نمونه کنترل در طول دوره نگهداری (9 روز) کمتر بود. نتایج نشان داد که میزان عدد پراکسید در نمونه کنترل از 4/0 تا 7/9 میلیاکیوالان پراکسید در طی 9 روز نگهداری در دمای یخچال افزایش یافت. بهطورکلی پوشش خوراکی ضدمیکروبی موسیلاژ دانه فرنجمشک حاوی اسانس زنیان بهخوبی توانست عمر انبارمانی گوشت گوسفندی را در دمای یخچال افزایش دهد.
سمیه رستگار؛ اعظم شجاعی؛ بهجت تاج الدین
چکیده
گردوی ایرانی بهعنوان یک منبع طبیعی از ترکیبات زیست فعالی چون فنل و فلاونوئید، و دارا بودن مواد معدنی و اسیدهای چرب غیراشباع، نقش مهمی بر سلامت انسان دارد. اما بهدلیل داشتن مقادیر زیادی روغن و امکان اکسایش آن، خیلی ســریع در اثر عوامل مختلف فاسد شده و کیفیت خود را از دست میدهد. از این رو، طی پژوهشی، تاثیر دما (4 و 25 درجه سلسیوس) و ...
بیشتر
گردوی ایرانی بهعنوان یک منبع طبیعی از ترکیبات زیست فعالی چون فنل و فلاونوئید، و دارا بودن مواد معدنی و اسیدهای چرب غیراشباع، نقش مهمی بر سلامت انسان دارد. اما بهدلیل داشتن مقادیر زیادی روغن و امکان اکسایش آن، خیلی ســریع در اثر عوامل مختلف فاسد شده و کیفیت خود را از دست میدهد. از این رو، طی پژوهشی، تاثیر دما (4 و 25 درجه سلسیوس) و نوع بستهبندی (تحت خلا و حاوی هوا) بر تغییرات کمی و کیفی آن در مدت زمان شش ماه نگهداری ارزیابی گردید. میزان فنل، فلاونوئید، کربوهیدرات، پروتئین، درصدرطوبت، رنگ، خصوصیات حسی (ارگانولپتیکی) و عدد پراکسید در فاصله زمانی یک ماه اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که مقدار کربوهیدارت و پروتئین مغز گردو طی نگهداری به تدریج کاهش یافت. خصوصیات حسی نیز طی نگهداری بهویژه اواخر دوره نگهداری در تمام شرایط اعمال شده به جز تیمار دمای 4 درجه و بستهبندی خلا، کاهش نشان دادند. نمونههای شاهد (دمای 25 درجه سلسیوس و بستهبندی حاوی هوا) طی آزمایش در تمام فاکتورها نسبت به نمونههای تیمار شده کیفیت کمتری را به نمایش گذاشتند. نمونههای نگهداری شده در دمای پایین و بستهبندی تحتخلا دارای شدت روشنایی بهتری (مقادیر بالاتر کروما، هیو، شاخص روشنایی (L ) و شاخص سفیدی (Wi)) بودند. تیمارهای مورد استفاده نقش موثری در جلوگیری از افزایش عدد پراکسید نشان دادند. عدد پراکسید در بستههای معمولی از 023/0 به 68/0 میلیاکیوالان بر کیلوگرم نمونه رسید درحالی که در بستههای تحت خلا از 023/0 به 37/0 میلی -اکیوالان بر کیلوگرم نمونه تغییر یافت. افزایش عدد پراکسید از 023/0 به 68/ 0 و از 023/0 به 25/0 میلیاکیوالان بر کیلوگرم نمونه بهترتیب در دمای معمولی و دمای یخچال مشاهده شد. پس از شش ماه نگهداری متوسط سطح پراکسید در تمام نمونهها کمتر از یک میلیاکی والان در کیلوگرم روغن بود. کاهش ترکیبات فنلی (30درصد) و فلاونوئیدی (35درصد) و افزایش اندیس پراکسید بهطور همزمان منجر به کاهش خصوصیات ظاهری و خواص ارگانولپتیکی در نمونههای شاهد شد.
حامد حسینی؛ محمد قربانی؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ یحیی مقصودلو
چکیده
پایداری اکسایشی گردو (JuglansregiaL.) طی دوره یکساله نگهداری در شرایط گوناگون ارزیابی شد. گردوهای کامل، مغزهای گردو، مغزهای خردشده گردو، مغزهای گردو بستهبندیشده در پلیاتیلن تحتخلاء و پلیپروپیلن حاوی گاز دیاکسید کربن در شرایط عادی (دما 19 تا 30 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 35 تا 45 درصد طی دوره یکساله) نگهداری شدند. همچنین، گردوهای ...
بیشتر
پایداری اکسایشی گردو (JuglansregiaL.) طی دوره یکساله نگهداری در شرایط گوناگون ارزیابی شد. گردوهای کامل، مغزهای گردو، مغزهای خردشده گردو، مغزهای گردو بستهبندیشده در پلیاتیلن تحتخلاء و پلیپروپیلن حاوی گاز دیاکسید کربن در شرایط عادی (دما 19 تا 30 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 35 تا 45 درصد طی دوره یکساله) نگهداری شدند. همچنین، گردوهای کامل و مغزهای گردو در دمای 4 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 75 درصد نگهداری شدند. در طی نگهداری برخی از شاخصهای کیفی روغن استخراجشده از نمونهها تعیین گردید. عدد پراکسید گردوهای کامل، مغزهای گردو و مغزهای خردشده گردو بهترتیب بعد از 12، 10 و 8 ماه نگهداری از حد 2 میلی اکیوالان اکسیژن بر کیلوگرم عبور کرد. عدد پراکسید نمونههای بستهبندیشده و نمونههای نگهداریشده در شرایط سرد طی دوره یکساله تنها یک واحد افزایش نشان داد. بر طبق نتایج تجزیه و تحلیل آماری، اثر شرایط نگهداری و زمان نگهداری بر پایداری اکسایشی گردوها معنیدار (05/0>P) گردید. تفاوت معنیداری (05/0>P) بین پایداری اکسایشی نمونههای نگهداریشده در بستهبندی تحتخلاء و بستهبندی حاوی گاز دیاکسید کربن و همچنین بین گردو و مغز گردو نگهداریشده در 4 درجه سانتیگراد مشاهده نشد. براساس شاخصهای کیفی بررسیشده توالی نگهداری سرد > بستهبندی >پوسته سخت گردو >سطح تماس مغز گردو با محیط، در رابطه با حفظ کیفیت مغزهای گردو طی نگهداری بلندمدت توصیه شد.