سید محمد امام؛ امیرمحمد رضایی پور؛ ابوالفضل فورگی نژاد
چکیده
مغز پسته یکی از مهمترین محصولات صادراتی ایران محسوب میشود. بنابراین درجهبندی دقیق آن از اهمیت زیادی برخوردار است. این محصول بر اساس استاندارد ملی ایران، با شمارش تعداد پسته در 100 گرم به سه دسته درشت، متوسط و ریز تقسیم میشود. در این مقاله با استفاده از روش ماشینبینایی، از تعدای مغز پسته با اندازه و شکلهای کاملاً تصادفی تصویربرداری ...
بیشتر
مغز پسته یکی از مهمترین محصولات صادراتی ایران محسوب میشود. بنابراین درجهبندی دقیق آن از اهمیت زیادی برخوردار است. این محصول بر اساس استاندارد ملی ایران، با شمارش تعداد پسته در 100 گرم به سه دسته درشت، متوسط و ریز تقسیم میشود. در این مقاله با استفاده از روش ماشینبینایی، از تعدای مغز پسته با اندازه و شکلهای کاملاً تصادفی تصویربرداری و ذخیرهسازی در رایانه انجام شد. سپس، عملیات پردازش تصویر شامل بهبود عکس مغز پستهها جهت افزایش دقت لبهیابی صورت گرفت. جهت استخراج ابعاد هندسی شامل بزرگترین قطر و مساحت، فرآیند کالیبراسیون دقیق با یک صفحه شطرنجی انجام شد. در استاندارد ملی ایران توجهی به سالم یا شکسته بودن مغز پسته جهت درجهبندی این محصول نشده است. لذا در این تحقیق، روش سری فوریه برای استخراج ویژگیهای مورفولوژیکی مغز پسته شامل گردی، کشیدگی، تقارن، مثلثی و مربعی بودن با استفاده از توصیفگرهای مرتبه پایین مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به نتایج حاصل از عملیات کالیبراسیون، دقت اندازهگیری با میانگین خطای 09/0 میلیمتر حاصل شد. با توجه به نتایج آزمایش تجربی مشاهده میشود، با استفاده از پردازش تصویر و تکنیک سری فوریه، امکان بهبود استاندارد فعلی از نظر افزایش سرعت، کاهش هزینهها و افزودن پارامترهای شکل مغز پسته جهت تعیین میزان سالم بودن این محصول، امکانپذیر است.