مریم عزیزخانی؛ فاطمه آدینه پور
چکیده
در فرآیند صنعتی مواد غذایی، بهمنظور ممانعت از اکسیداسیون چربیها، بهبود پایداری اکسیداتیو مواد غذایی و به حداقل رساندن آسیب به سلامت افراد آنتیاکسیدانها به مواد غذایی اضافه میشوند. در این پژوهش، توانایی آنتیاکسیدانی اسانسهای دارچین (Cinnamomum zeylanicum)، زنیان (Carum copticum) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.) در غلظتهای مختلف (صفر، 1 ...
بیشتر
در فرآیند صنعتی مواد غذایی، بهمنظور ممانعت از اکسیداسیون چربیها، بهبود پایداری اکسیداتیو مواد غذایی و به حداقل رساندن آسیب به سلامت افراد آنتیاکسیدانها به مواد غذایی اضافه میشوند. در این پژوهش، توانایی آنتیاکسیدانی اسانسهای دارچین (Cinnamomum zeylanicum)، زنیان (Carum copticum) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.) در غلظتهای مختلف (صفر، 1 و 5/1%) بر میزان اسیدهای چرب آزاد، عدد پراکسید و ترکیبات واکنشدهنده با تیوباربیتوریک اسید در روغن هسته انگور در 60 درجه سانتیگراد ارزیابی گردید. نمونههای تیمار شده با اسانس زنیان (5/1%) پایینترین (02/1%) و نمونههای تیمار شده با اسانس آویشن شیرازی (1%) بالاترین (19/1%) میزان اسید چرب آزاد را در میان نمونههای تیمارشده با اسانس نشان دادند. نمونههای تیمارشده با 5/1 اسانس دارچین دارای پایینترین اندیس پراکسید (meqO2/kg 5/69) در انتهای دوره نگهداری بودند. پس از نمونه کنترل، بالاترین اندیس پراکسید در نمونههای حاوی اسانس آویشن شیرازی (1%) مشاهده گردید. نمونههای روغن هسته انگور تیمارشده با 1 و 5/1% اسانس دارچین واجد کمترین اندیس تیوباربیتوریک اسید در کل دوره نگهداری (یک ماه) بودند. اندیس تیوباربیتوریک اسید نمونههای دارای اسانس آویشن شیرازی تا انتهای دوره نگهداری با شیب ملایمی افزایش یافت و تغییرات مشابهی نیز در نمونههای تیمارشده با زنیان مشاهده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی اسانسها در روغن هسته انگور بهترتیب نزولی دارچین، زنیان، آویشن شیرازی بود.
فهیمه توریان؛ مریم عزیزخانی
چکیده
پذیرش مصرف آنتیاکسیدانهای سنتزی به علت اثرات زیانآور آنها بر سلامتی انسان، رو به کاهش است. در نتیجه، علاقه زیادی جهت یافتن آنتیاکسیدانهای طبیعی موثر وجود دارد. زنیان گیاه دارویی ارزشمند است که در طب سنتی ایران بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. در تحقیق حاضر به ارزیابی خاصیت آنتیاکسیدانی عصاره آبی و الکلی (اتانولی ...
بیشتر
پذیرش مصرف آنتیاکسیدانهای سنتزی به علت اثرات زیانآور آنها بر سلامتی انسان، رو به کاهش است. در نتیجه، علاقه زیادی جهت یافتن آنتیاکسیدانهای طبیعی موثر وجود دارد. زنیان گیاه دارویی ارزشمند است که در طب سنتی ایران بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. در تحقیق حاضر به ارزیابی خاصیت آنتیاکسیدانی عصاره آبی و الکلی (اتانولی و متانولی) میوه گیاه زنیان در روغن کانولا پرداخته شده است. به جهت بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها، از دو آزمون بررسی میزان مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH و سامانه بتاکاروتن/ لینولئیک اسید استفاده شد. همچنین، رفتارآنتیاکسیدانی عصاره گیاه زنیان در روغن کانولا، با اندازهگیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید مورد ارزیابی قرار گرفت. در آزمون بیرنگ شدن بتاکاروتن، بیشترین بازدارندگی در غلظت 2 میلیگرم بر میلیلیتر را BHT (09/0 ± 96%) نشان داد و سپس عصاره اتانولی (0/0 ± 76%) قرار داشت. سپس در سامانه ◦DPPH و بیرنگ شدن بتاکاروتن، ابتدا قدرت فعالیت آنتیاکسیدانی BHTو بعد عصاره اتانولی در سطح غلظتی 400 و ppm 600 قرار گرفت .در آزمون گرمخانهگذاری، عصارهها توانایی جلوگیری از تولید محصولات اولیه و ثانویه اکسیداسیون، در روغن کانولا را داشتند. همچنین نتایج آماری نشان داد که عصاره اتانولی در غلظت ppm600 تفاوت معناداری در عدد پراکسید و TBARS در مقایسه با غلظت ppm200 BHT نداشته (05/0p>) ولی عصاره آبی و متانولی فعالیت آنتیاکسیدانی پایینتری داشتند (05/0p<) .با توجه به نتایج بهدست آمده، میتوان از گیاه زنیان بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی در مواد غذایی بهویژه روغنهای خوراکی استفاده کرد.
عیسی جاهد؛ هادی الماسی؛ محمد علیزاده خالد آباد
چکیده
در پژوهش حاضر به طراحی و تولید یک بسته بندی فعال آنتیاکسیدانی/ ضدمیکروبی بر پایه بیوپلیمر کیتوزان پرداخته شد که در آن از نانوفیبرلیگنوسلولز (LCNF) و نانوفیبرسلولز (CNF) در غلظت 4% بهعنوان تقویتکننده ویژگیهای بیوپلیمر و همچنین بهمنظور کنترل رهایش ترکیبات اسانس مرزنجوش و زنیان در غلظت 5% (بهعنوان ماده آنتیاکسیدان/ ضدمیکروبی) ...
بیشتر
در پژوهش حاضر به طراحی و تولید یک بسته بندی فعال آنتیاکسیدانی/ ضدمیکروبی بر پایه بیوپلیمر کیتوزان پرداخته شد که در آن از نانوفیبرلیگنوسلولز (LCNF) و نانوفیبرسلولز (CNF) در غلظت 4% بهعنوان تقویتکننده ویژگیهای بیوپلیمر و همچنین بهمنظور کنترل رهایش ترکیبات اسانس مرزنجوش و زنیان در غلظت 5% (بهعنوان ماده آنتیاکسیدان/ ضدمیکروبی) از ماده بستهبندی به داخل ماده غذایی، استفاده شد. نتایج نشان داد افزودن اسانسها بهصورت ترکیبی تاثیر قابل توجهی بر تغییرات بلورینگی و خواص حرارتی فیلمها نداشت، در حالیکه نانوتقویتکنندههای آلی سبب افزایش خاصیت کریستالی و افزایش مقاومت حرارتی فیلمهای نانوکامپوزیت گردید. با بهکار بردن اسانس و نانوتقویتکنندههای CNF و LCNF در ساختار فیلمها، شفافیت و در نتیجه میزان عبور نور از فیلمهای فعال نسبت به نمونه کنترل کاهش یافت. افزودن اسانسها بهطور جداگانه و ترکیبی و همچنین نانوتقویتکنندههای آلی در ساختار فیلمها، سبب کاهش معنیداری در میزان حلالیت و نفوذپذیری کامپوزیتها نسبت به فیلم خالص کیتوزان گردید. با افزودن حالت ترکیبی دو اسانس با نسبت 50:50، استحکام کششی (UTS) و کرنش تا نقطه شکست (STB) افزایش یافت، در حالیکه نانوفیبرهای آلی منجر به افزایش UTS و کاهش قابل توجهی در مقدار STB نانوکامپوزیتها گردید. همچنین مشخص شد که فیلمهای فعال حاوی نسبتهای مختلف اسانس دارای فعالیت آنتیاکسیدانی قابل توجهی بوده و خاصیت ضدمیکروبی بالایی علیه باکتریهای اشریشیاکلی O157:H و باسیلوس سرئوس داشتند که با افزودن CNF و LCNF بهدلیل نقش کنترلکنندگی توسط نانوفیبرها، از این ویژگیهاکاسته شد. با بهینهسازی عددی نرم افزار، مقدار بهینه برای اسانس های زنیان و مرزنجوش بهترتیب 29/2 و 71/2 درصد (مخلوط 5%) در ترکیب با نانوتقویتکننده LCNF بهدست آمد. نتایج پایداری اکسایشی روغن کلزا نشان داد که نانوکامپوزیت بهینه و کامپوزیت فعال آن، بهطور قابل توجهی قادر بودند تازگی روغن را در طول نگهداری در دمای محیط حفظ کنند و اکسیداسیواسیون روغن را به تاخیر اندازند.