محسن ابراهیمی همتی کیخا؛ حسین جوینده؛ بهروز علیزاده بهبهانی؛ محمد نوشاد
چکیده
رزماری با نام علمی Rosmarinus officinalis L. گیاهی از تیره نعناعیان میباشد که به دلیل داشتن خواصهای گوناگون از جمله خواص دارویی، پزشکی و طعمدهنده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در پژوهش حاضر ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس رزماری بهوسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل طیفسنج جرمی تعیین گردید. ارزیابی محتوای تام فنلی و فلاونوئید ...
بیشتر
رزماری با نام علمی Rosmarinus officinalis L. گیاهی از تیره نعناعیان میباشد که به دلیل داشتن خواصهای گوناگون از جمله خواص دارویی، پزشکی و طعمدهنده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در پژوهش حاضر ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس رزماری بهوسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل طیفسنج جرمی تعیین گردید. ارزیابی محتوای تام فنلی و فلاونوئید اسانس رزماری بهترتیب با استفاده از روشهای ﻓﻮﻟﯿﻦ- ﺳﯿﻮﮐﺎﻟﺘﻮ و رنگسنجی به کمک آلومینیوم کلراید صورت پذیرفت. ارزیابی اثرات آنتیاکسیدانی اسانس رزماری به دو روش DPPH و ABTS محاسبه شد. میزان اثر سمیت سلولی اسانس رزماری بر ردههای سلولی سرطان روده بزرگ ( (HT29 به روش MTT مورد بررسی قرار گرفت. ترکیبات گروههای عاملی زیست فعال موجود در اسانس با استفاده از طیفسنجی مادون قرمز تبدیل فوریه بررسی شد. نتایج حاصل از تجزیه ترکیبات شیمیایی اسانس رزماری شامل 29 ترکیب بودند که در مجموع 22/94% از کل اسانس را شامل شدند. عمدهترین ترکیب شناسایی شده در اسانس رزماری ترکیب اوکالیپتول با میزان 13/40% بود. محتوای تام فنلی اسانس رزماری 55/72 میلیگرم گالیک اسید در گرم اسانس و میزان فلاونوئید آن برابر با 36 میلیگرم کوئرستین اکیوالان در گرم اسانس بود. میزان سنجش مهار رادیکال آزاد در دو روش DPPH و ABTS بهترتیب برابر با 74/78% و 97/81% بهدست آمد. نتایج مربوط به میزان سمیت سلولی اسانس رزماری نشان داد که اثر سیتوتوکسیک وابستگی زیادی به غلظت داشته و با افزایش غلظت اسانس میزان سمیت سلولی نیز افزایش یافت. تجزیه و تحلیل طیفسنجی مادون قرمز تبدیل فوریه حضور ترکیبات آلدهیدها، کتونها، اسیدهای کربوکسیلیک، استرها و آلکنها را اثبات نمود. نتایج مربوط به تمامی آزمونهای اسانس رزماری نشان داد که این اسانس میتواند بهعنوان یک منبع بالقوه در صنایع داروسازی و غذایی مورد استفاده قرار گیرد
حسین جوینده؛ وحید سماواتی
چکیده
در این تحقیق، تأثیر عوامل زمان، دما و نسبت حلال به ماده خشک در میزان عصاره خام استخراجی از برگ گیاه پنیرک گونهMalva neglecta مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور از روش استخراج با آب داغ و زمان استخراج 1 تا 8 ساعت، دمای 50 تا 100 درجه سانتی گراد و نسبت حلال به ماده خشک 3 تا 30 میلی لیتر بر گرم استفاده گردید. از روش سطح پاسخ نیز جهت یافتن تأثیر متقابل ...
بیشتر
در این تحقیق، تأثیر عوامل زمان، دما و نسبت حلال به ماده خشک در میزان عصاره خام استخراجی از برگ گیاه پنیرک گونهMalva neglecta مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور از روش استخراج با آب داغ و زمان استخراج 1 تا 8 ساعت، دمای 50 تا 100 درجه سانتی گراد و نسبت حلال به ماده خشک 3 تا 30 میلی لیتر بر گرم استفاده گردید. از روش سطح پاسخ نیز جهت یافتن تأثیر متقابل فاکتورها و برآورد بهترین شرایط فرآیند به کمک طرح (BBD) Box-behnken با سه متغیر در سه سطح و 5 تکرار در نقطه مرکزی استفاده گردید. همچنین ویژگی جذب رادیکال های آزاد DPPH، هیدروکسی و سوپراکسید به کمک آزمون های شیمیایی بررسی شد. بهینه سازی بازده استخراج به کمک روش سطح پاسخ نشان داد که می توان با ترکیبی از زمان استخراج 6 ساعت، دمای استخراج 90 درجه سانتی گراد و نسبت حلال به ماده خشک 19، به بالاترین بازده استخراج عصاره خام (18/9 درصد) دست یافت. بهعلاوه، نتایج آزمون های شیمیایی نشان دادند که عصاره خام استخراجی دارای فعالیت قوی جذب رادیکال های آزاد DPPH، هیدروکسیل (OH) و سوپراکسید می باشد به طوری که توانایی جذب این رادیکال های آزاد توسط عصاره خام استخراجی بیشتر از آنتی اکسیدان طبیعی اسید آسکوربیک و مصنوعیBHT می باشد. براساس یافته های این پژوهش، ترکیبات استخراج شده از برگ های این گیاه می تواند به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدان و جاذب رادیکال آزاد معرفی شود و از آن در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی استفاده گردد.