محیا اورجی؛ مزدک علیمی؛ علی معتمدزادگان؛ شیرین شکوهی
چکیده
در بین حبوبات مختلف، باقلا حاوی مقدار زیادی پروتئین، فیبر، ویتامینهای گروه B و مواد معدنی است که میتوان با هدف توسعه مواد غذایی نوین با مشخصات تغذیهای بهبودیافته مورداستفاده قرار گیرد. در این پژوهش جهت بهینهسازی استخراج و اصلاح ویژگیهای فیزیکوشیمیایی پروتئین و فیبر باقلا، از اولتراسوند و هیدرولیز آنزیمی استفاده شد، بهطوریکه ...
بیشتر
در بین حبوبات مختلف، باقلا حاوی مقدار زیادی پروتئین، فیبر، ویتامینهای گروه B و مواد معدنی است که میتوان با هدف توسعه مواد غذایی نوین با مشخصات تغذیهای بهبودیافته مورداستفاده قرار گیرد. در این پژوهش جهت بهینهسازی استخراج و اصلاح ویژگیهای فیزیکوشیمیایی پروتئین و فیبر باقلا، از اولتراسوند و هیدرولیز آنزیمی استفاده شد، بهطوریکه پروتئینهای باقلا تحتتأثیر اولتراسوند در قدرتهای 200، 300 و 400 وات و در طی مدت زمانهای 15، 25 و 35 دقیقه و آنزیم آلکالاز 2.4 LFG در دوزهای مصرفی 15/0، 3/0 و 45/0 درصد در مدت زمانهای 15، 25 و 35 دقیقه استخراج و تیمارها توسط نرمافزار دیزاین اکسپرت طراحی شدند. استخراج فیبر باقلا، تحت شرایط قلیایی از محلول 0012/0، 012/0 و 12/0 درصد هیدروکسید سدیم تا رسیدن به pH 12، 11 و 10 و آنزیم Termamy 2x جهت هیدرولیز آنزیمی استفاده شد. نتایج نشان داد استفاده از اولتراسوند و هیدرولیز آنزیمی تأثیر مثبتی در حلالیت، ظرفیت جذب روغن و میزان خاصیت امولسیونکنندگی نمونههای پروتئین باقلا داشت. همچنین پتانسیل زتا تمام تیمارها منفی بود که نشان میدهد محلول تیمارهای پروتئین باقلا حاوی آمینواسیدهایی با بار منفی بیشتری نسبت به اسیدهای آمینه با بار مثبت است. در بین نمونههای فیبر باقلا، نمونه فیبر با pH 10 بالاترین ظرفیت نگهداری آب و بالاترین سطح G' که نشاندهنده وجود ویژگی جامد و الاستیکی بیشتری نسبت به دو نمونه دیگر است را نشان داد. همچنین در تمامی نمونههای فیبر، با افزایش سرعت برشی، ویسکوزیته کاهش یافت و یک رفتار رقیقشونده با برش یا سودوپلاستیک از خود نشان دادند.
محمدتقی گلمکانی؛ مرضیه موسوی نسب؛ ملیحه کرامت؛ آذین آژند
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی اثر روش استخراج به کمک مایکروویو بر بازدهی استخراج و بعضی از خصوصیات شیمیایی روغن جوانه گندم در مقایسه با روش متداول سوکسله بود. همچنین، روغن جوانه گندم بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی برای بهبود پایداری اکسایشی روغن ماهی کیلکا مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا نمونههای جوانه گندم تحت پیش تیمار مایکروویو قرار ...
بیشتر
هدف از این مطالعه بررسی اثر روش استخراج به کمک مایکروویو بر بازدهی استخراج و بعضی از خصوصیات شیمیایی روغن جوانه گندم در مقایسه با روش متداول سوکسله بود. همچنین، روغن جوانه گندم بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی برای بهبود پایداری اکسایشی روغن ماهی کیلکا مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا نمونههای جوانه گندم تحت پیش تیمار مایکروویو قرار گرفته و سپس عملیات استخراج با روش سوکسله انجام گردید. بازدهی استخراج، عدد صابونی، عدد اسیدی، عدد یدی و پروفایل اسیدهای چرب روغن جوانه گندم استخراج شده با مایکروویو با روش متداول سوکسله مقایسه شدند. روغن جوانه گندم در غلظت ppm 1000 به روغن ماهی کیلکا افزوده شد. روغن ماهی کیلکای فاقد آنتیاکسیدان نیز بهعنوان نمونهی کنترل در نظر گرفته شد. عدد پراکسید و آنیزیدین نمونههای روغن ماهی کیلکا طی 15 روز نگهداری در دمای 60 درجه سلسیوس اندازهگیری شدند. روش استخراج به کمک مایکروویو بازدهی استخراج روغن جوانه گندم را 27-15% افزایش داد. ترکیب اسید چرب روغن جوانه گندم استخراج شده به کمک مایکروویو مشابه با روغن استخراج شده با روش متداول سوکسله بود. عدد اسیدی و صابونی نمونه استخراج شده با مایکروویو بهترتیب 07/2% و 65/9% بیشتر از نمونه استخراج شده با سوکسله بود. عدد یدی در روشهای استخراج با مایکروویو و سوکسله و بهترتیب برابر با 75/124 و 90/132 گرم ید/100 گرم روغن بود. روغن جوانه گندم به شکل قابل توجهی عدد پراکسید، آنیزیدین و توتوکس روغن ماهی کیلکا را کاهش داد. زمان القاء و فاکتور حفاظت نمونه روغن ماهی کیلکا حاوی جوانه گندم (بهترتیب 20/120 ساعت و 42/1) بهطور قابل توجهی بیشتر از نمونه کنترل (بهترتیب 40/84 ساعت و 00/1) بود. به شکل کلی، روغن جوانه گندم استخراج شده با مایکروویو میتواند بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی جهت افزایش پایداری اکسایشی روغن ماهی کیلکا پیشنهاد شود.
عاطفه رضایی زاده؛ زینب رفتنی امیری
چکیده
در صنایع غذایی از ژلاتین بهعنوان جایگزین چربی، بهمنظور بهبود الاستیسیته و قوام، شفافسازی آبمیوه، در تهیه ژله، شکلات، فیلمهای خوراکی و غیره استفاده میشود. در این پژوهش، ژلاتین از پای مرغ به روش اسیدی استخراج شد و آزمون های pH، پروتئین، خاکستر، رطوبت، چربی، ویسکوزیته، قدرت ژل، رنگ و رئولوژی انجام شد و تأثیر ژلاتین استخراج ...
بیشتر
در صنایع غذایی از ژلاتین بهعنوان جایگزین چربی، بهمنظور بهبود الاستیسیته و قوام، شفافسازی آبمیوه، در تهیه ژله، شکلات، فیلمهای خوراکی و غیره استفاده میشود. در این پژوهش، ژلاتین از پای مرغ به روش اسیدی استخراج شد و آزمون های pH، پروتئین، خاکستر، رطوبت، چربی، ویسکوزیته، قدرت ژل، رنگ و رئولوژی انجام شد و تأثیر ژلاتین استخراج شده در غلظت های 0 تا 5/1 درصد بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی ژله طالبی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که متوسط عملکرد ژلاتین بر اساس وزن تر 80/ 4 درصد، pH قبل از خشک کردن 7/3، میزان پروتئین کل 95/83 درصد، خاکستر کل 89/0 درصد، رطوبت 66/9 درصد، چربی صفر درصد، ویسکوزیته 216 سانتیپواز و قدرت ژل 487 گرم بود. ژلاتین پای مرغ در طیف وسیعی از فرکانس مدول ذخیره بالاتر از مدول ویسکوز در آزمون نوسانی داشته که نشاندهنده ثبات بالای شبکه ژل تشکیل شده می باشد. با افزایش میزان ژلاتین به آب طالبی، شفافیت و سفتی بافت ژله طالبی افزایش یافت. در آنالیز حسی نمونه های ژله از نظر شدت شیرینی تفاوت معنی داری با هم نداشتند. از نظر پذیرش کلی بیشترین امتیاز را نمونههای حاوی 25/1 و 5/1 درصد ژلاتین کسب نمودند.
جواد مهدی زاده مقدم؛ سمیه رحیمی
چکیده
کدو حلوایی از جمله محصولات کشاورزی است که علیرغم قیمت بسیار پایین، بهعنوان منبع غنی از انواع کاروتنوئیدها که خواص آنتیاکسیدانی قابل توجهی دارند، شناخته میشود؛ بر این اساس در این پژوهش بهمنظور استخراج کاروتنوئیدها از کدو حلوایی که به چهار حالت خام، پخته، خشکشده و یا پخته و خشک شده بودند، از حلالهای مختلفی نظیر هگزان، استون، ...
بیشتر
کدو حلوایی از جمله محصولات کشاورزی است که علیرغم قیمت بسیار پایین، بهعنوان منبع غنی از انواع کاروتنوئیدها که خواص آنتیاکسیدانی قابل توجهی دارند، شناخته میشود؛ بر این اساس در این پژوهش بهمنظور استخراج کاروتنوئیدها از کدو حلوایی که به چهار حالت خام، پخته، خشکشده و یا پخته و خشک شده بودند، از حلالهای مختلفی نظیر هگزان، استون، اتانول، نسبت 1:1 و نسبت 1:1:1 حجمی هر یک از حلالها استفاده شد. در ادامه خاصیت آنتیاکسیدانی عصارههای کاروتنوئیدی حاصلشده نیز بر مبنای قدرت مهارکنندگی DPPH اندازهگیری و محاسبه گردید. بررسی نتایج نشان داد که حلالهای مختلف اثر معنیداری بر استخراج کاروتنوئیدها از نمونههای مختلف کدو حلوایی داشتهاند (05/0< p) بهطوری که بیشترین استخراج کاروتنوئیدها با استفاده از حلال هگزان در کدوی پخته و خشکشده برابر با 74/16 میکروگرم/ گرم حاصل گردید که پس از آن نسبت 1:1 (حجمی) از حلالهای هگزان: استون بیشترین توانایی استخراج کاروتنوئیدها را در تمامی نمونههای کدو از خود نشان دادند. از لحاظ فعالیت آنتیاکسیدانی نیز اثر حلال در تمامی عصارههای کاروتنوئیدی استحصال شده معنیدار بود (05/0< p) که عصاره کدوی خام بهدست آمده از نسبت 1:1 (حجمی) هگزان: استون، فعالیت مهارکنندگی DPPH قابل توجهی را از خود نشان داد (14/63%).
حسین جوینده؛ وحید سماواتی
چکیده
در این تحقیق، تأثیر عوامل زمان، دما و نسبت حلال به ماده خشک در میزان عصاره خام استخراجی از برگ گیاه پنیرک گونهMalva neglecta مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور از روش استخراج با آب داغ و زمان استخراج 1 تا 8 ساعت، دمای 50 تا 100 درجه سانتی گراد و نسبت حلال به ماده خشک 3 تا 30 میلی لیتر بر گرم استفاده گردید. از روش سطح پاسخ نیز جهت یافتن تأثیر متقابل ...
بیشتر
در این تحقیق، تأثیر عوامل زمان، دما و نسبت حلال به ماده خشک در میزان عصاره خام استخراجی از برگ گیاه پنیرک گونهMalva neglecta مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور از روش استخراج با آب داغ و زمان استخراج 1 تا 8 ساعت، دمای 50 تا 100 درجه سانتی گراد و نسبت حلال به ماده خشک 3 تا 30 میلی لیتر بر گرم استفاده گردید. از روش سطح پاسخ نیز جهت یافتن تأثیر متقابل فاکتورها و برآورد بهترین شرایط فرآیند به کمک طرح (BBD) Box-behnken با سه متغیر در سه سطح و 5 تکرار در نقطه مرکزی استفاده گردید. همچنین ویژگی جذب رادیکال های آزاد DPPH، هیدروکسی و سوپراکسید به کمک آزمون های شیمیایی بررسی شد. بهینه سازی بازده استخراج به کمک روش سطح پاسخ نشان داد که می توان با ترکیبی از زمان استخراج 6 ساعت، دمای استخراج 90 درجه سانتی گراد و نسبت حلال به ماده خشک 19، به بالاترین بازده استخراج عصاره خام (18/9 درصد) دست یافت. بهعلاوه، نتایج آزمون های شیمیایی نشان دادند که عصاره خام استخراجی دارای فعالیت قوی جذب رادیکال های آزاد DPPH، هیدروکسیل (OH) و سوپراکسید می باشد به طوری که توانایی جذب این رادیکال های آزاد توسط عصاره خام استخراجی بیشتر از آنتی اکسیدان طبیعی اسید آسکوربیک و مصنوعیBHT می باشد. براساس یافته های این پژوهش، ترکیبات استخراج شده از برگ های این گیاه می تواند به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدان و جاذب رادیکال آزاد معرفی شود و از آن در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی استفاده گردد.
محمود یلمه؛ محمدباقر حبیبی نجفی؛ رضا فرهوش؛ فرشته حسینی
چکیده
امروزه افزودنیهای رنگی در طیف گستردهای از محصولات غذایی بهمنظور ایجاد ظاهر مطلوب و موردپسند مصرفکننده مورداستفاده قرار میگیرند. عصاره آناتو یک رنگ طبیعی ایمن برای کاربردهای خوراکی است که میتواند بهعنوان جایگزین رنگهای سنتزی بهکار رود. همچنین عصاره آناتو دارای ویژگیهای ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی است و کاربرد آن ...
بیشتر
امروزه افزودنیهای رنگی در طیف گستردهای از محصولات غذایی بهمنظور ایجاد ظاهر مطلوب و موردپسند مصرفکننده مورداستفاده قرار میگیرند. عصاره آناتو یک رنگ طبیعی ایمن برای کاربردهای خوراکی است که میتواند بهعنوان جایگزین رنگهای سنتزی بهکار رود. همچنین عصاره آناتو دارای ویژگیهای ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی است و کاربرد آن در محصولات غذایی، لزوم استفاده از نگهدارندههای سنتزی را کاهش میدهد. در این پژوهش از طرح مرکب مرکزی بهمنظور بررسی تأثیر دما (60-5 درجه سانتیگراد)، زمان (10-2 ساعت)، نسبت دانه به حلال (20-4 درصد) و مخلوط حلالهای کلروفرم و استون (100-0 درصد) بر میزان استخراج رنگ از دانه آناتو و بهینهسازی فرآیند استخراج رنگ، استفاده شد. از رویه سطح پاسخ نیز جهت یافتن برآورد بهترین شرایط فرآیند با کمترین میزان آزمون استفاده گردید. نتایج آنالیز واریانس نشان داد، فاکتورهای دما و نسبت دانه به حلال بر استخراج رنگ بیشترین اثر را دارند. شرایط عملیاتی بهینه جهت حصول بیشینهی مقدار رنگ آناتو در فرآیند استخراج شامل دمای 48 درجهی سانتیگراد، زمان 2 ساعت، نسبت دانه به حلال 9/12 و 100 درصد کلروفرم تعیین گردید که در این شرایط راندمان استخراج رنگ آناتو 95/3 درصد و میزان جذب نوری 597/0 یافت شد که میزان مطلوبیت برای هر دو پاسخ 100 درصد بود.
عاطفه فرهمند؛ مهدی وریدی؛ آرش کوچکی
چکیده
موسیلاژ دانه بِه ازجمله هیدروکلوئیدهای بومی است که استخراج آن بهعلت ویسکوزیته بالا نیازمند روشی است که علاوهبر کاهش زمان و مصرف انرژی، از بازدهی بالایی نیز برخوردار باشد. استخراج بهکمک فراصوت بهعنوان یکی از روشهای نوین میتواند در دستیابی به این هدف نقش داشته باشد. بهاین منظور در ابتدا شرایط استخراج رایج (زمان 45 دقیقه، ...
بیشتر
موسیلاژ دانه بِه ازجمله هیدروکلوئیدهای بومی است که استخراج آن بهعلت ویسکوزیته بالا نیازمند روشی است که علاوهبر کاهش زمان و مصرف انرژی، از بازدهی بالایی نیز برخوردار باشد. استخراج بهکمک فراصوت بهعنوان یکی از روشهای نوین میتواند در دستیابی به این هدف نقش داشته باشد. بهاین منظور در ابتدا شرایط استخراج رایج (زمان 45 دقیقه، دمای C˚ 47 و نسبت آب به دانه 1: 5/32)، با هدف تعیین بهترین شرایط هیدراسیون بهینهسازی گردید . در این پژوهش از فراصوت (پروب با فرکانس KHz24 و توان W400) با شدتها (20،60،100 درصد) و زمانهای مختلف صوتدهی (5، 15 و 30 دقیقه) استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که طی 30 دقیقه استخراج با شدت 100 درصد، بازده نسبت به نمونه کنترل 7/42 درصد افزایش داشت. مدل هرشل بالکی بهترین مدل رئولوژیکی برای توصیف رفتار جریان نمونهها انتخاب شد. بهعلت شکست ساختار پلیساکاریدی موسیلاژ توسط امواج فراصوت، حلالیت نمونهها بین 66 تا 92 درصد متغیر بود، اما در مقایسه با نمونه کنترل بهشدت افزایش یافت. در شدت 60 درصد نیز بالاترین پایداری نمونهها مشاهده شد. پایداری کف نمونهها نسبت به نمونه کنترل 31/17 درصد افزایش نشان داد. با وجود کاهش جذب آب موسیلاژهای استخراجشده طی زمان طولانی با شدت بالا، اما این پارامتر تقریباً در بسیاری از تیمارها فراتر از نمونه کنترل بود. نتایج این پژوهش نشان داد استفاده از فراصوت بهدلیل تأثیر مثبت بر بسیاری از خواص علمکردی میتواند روش مناسبی برای استخراج موسیلاژ دانه به معرفی گردد.
الهه مقصودلو؛ رضا اسماعیل زاده کناری؛ زینب رفتنی امیری
چکیده
اخیرا استخراج آب زیربحرانی (SWE) بهعنوان یک تکنولوژی سبز برای استخراج ترکیبات زیستفعال گیاهان شناخته شده است. در این مطالعه، استخراج آب زیربحرانی، استخراج بهکمک اولتراسوند (UAE) و استخراج حلالی همزنی (SSE) جهت استخراج ترکیبات فنولی پوست و پالپ انجیر مقایسه شدند. فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با آزمونهای مهار رادیکال DPPH، ...
بیشتر
اخیرا استخراج آب زیربحرانی (SWE) بهعنوان یک تکنولوژی سبز برای استخراج ترکیبات زیستفعال گیاهان شناخته شده است. در این مطالعه، استخراج آب زیربحرانی، استخراج بهکمک اولتراسوند (UAE) و استخراج حلالی همزنی (SSE) جهت استخراج ترکیبات فنولی پوست و پالپ انجیر مقایسه شدند. فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با آزمونهای مهار رادیکال DPPH، قدرت احیاکنندگی و رنسیمت ارزیابی شد. آب زیربحرانی نشان داد که بالاترین توانایی را در استخراج ترکیبات فنولی کل پالپ و پوست (بهترتیب، 21/0±89/65 و 09/0±79/80 معادل میلیگرم گالیک اسید در گرم عصاره) و ترکیبات فلاونوئیدی (بهترتیب، 33/0±51/7 و 02/1±1/10 معادل میلیگرم کوئرستین در گرم عصاره) دارد. همچنین، کمترین IC50 در آزمونهای مهار رادیکال DPPH و قدرت احیاکنندگی به عصارهی آب زیربحرانی پوست انجیر مربوط بود. بنابراین، آب زیربحرانی روش مناسبتری برای استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی کل پوست و پالپ انجیر میباشد.
امیر پورفرزاد؛ محمدباقر حبیبی نجفی؛ محمدحسین حدادخداپرست؛ محمد حسن زاده خیاط
چکیده
فروکتانها گروهی از الیگو و پلی ساکاریدهای تشکیلشده از فروکتوز هستند که بهعلت دارا بودن ویژگیهای مفید تغذیهای و عملکردی بهطور گستردهای در جهان مورداستفاده قرار میگیرند. گیاه سریش ازجمله گیاهانی میباشد که از دیرباز در امور صنعتی و طب سنتی استفاده میشده و یکی از منابع ارزشمند فروکتان بهشمار میرود، اما همچنان اطلاعات ...
بیشتر
فروکتانها گروهی از الیگو و پلی ساکاریدهای تشکیلشده از فروکتوز هستند که بهعلت دارا بودن ویژگیهای مفید تغذیهای و عملکردی بهطور گستردهای در جهان مورداستفاده قرار میگیرند. گیاه سریش ازجمله گیاهانی میباشد که از دیرباز در امور صنعتی و طب سنتی استفاده میشده و یکی از منابع ارزشمند فروکتان بهشمار میرود، اما همچنان اطلاعات کمی در مورد نحوه استخراج فروکتان از این گیا، موجود است. در این تحقیق از روش رویه پاسخ و طرح باکس بنکن بهمنظور بررسی تأثیر زمان (5-40 دقیقه) و دمای استخراج (40-90 درجه سانتیگراد) و نسبت آب به ماده جامد (30:1–50:1) بر راندمان استخراج فروکتان از سریش، درجه پلیمریزاسیون، درجه خلوص و نیز بهینهسازی فرآیند استخراج آبی، استفاده گردید. برای توصیف بازده استخراج، درجه پلیمریزاسیون و درجه خلوص از مدلهای درجه دوم استفاده و کارایی آن موردتأئید قرار گرفت. سپس، مدل بهدست آمده جهت یافتن بهترین شرایط فرآیند با بیشترین بازده استخراج و درجه خلوص، استفاده گردید. نتایج نشان داد، در صورتیکه زمان استخراج 38/28 دقیقه، دمای استخراج 88 درجه سانتیگراد و نسبت آب به ماده جامد 50:1 باشد، بیشترین بازده استخراج (10/54 درصد) و درجه خلوص (58/32 درصد) حاصل میگردد.