زیست فناوری مواد غذایی
فاطمه ولیان؛ هادی کوهساری؛ ابوالفضل فدوی
چکیده
ترکیبات و فعالیتهای بیولوژیکی نوشیدنی کامبوچا بهنوع دمنوش گیاهی، غلظت ساکارز و زمان تخمیر بستگی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر شرایط مختلف آمادهسازی بر فعالیت ضدباکتریایی نوشیدنیهای حرارتدیده کامبوچا توسط روش سطح پاسخ (RSM) انجام شد. چهار نوع دمنوش گیاهی شامل چای سیاه، چای سبز، بهلیمو و نعناع فلفلی با سه غلظت 2، 5 و ...
بیشتر
ترکیبات و فعالیتهای بیولوژیکی نوشیدنی کامبوچا بهنوع دمنوش گیاهی، غلظت ساکارز و زمان تخمیر بستگی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر شرایط مختلف آمادهسازی بر فعالیت ضدباکتریایی نوشیدنیهای حرارتدیده کامبوچا توسط روش سطح پاسخ (RSM) انجام شد. چهار نوع دمنوش گیاهی شامل چای سیاه، چای سبز، بهلیمو و نعناع فلفلی با سه غلظت 2، 5 و 8 درصد ساکارز تهیه شدند و با کشت فعال کامبوچا تلقیح گردیدند. پس از 7، 14 و 21 روز، نوشیدنیها اتوکلاو شدند و فعالیت ضدباکتریایی آنها علیه چهار باکتری شامل اشریشیا کلی، شیگلا دیسانتری، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس با روش چاهک ارزیابی شد. برای بررسی اثر غلظت ساکارز، زمان تخمیر و نوع دمنوش گیاهی بر فعالیت ضدباکتریایی نوشیدنیهای حرارتدیده از RSM استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت ساکارز اثر قابلتوجهی بر فعالیت ضد باکتریایی نوشیدنیهای حرارتدیده علیه همه باکتریهای آزمایششده داشت. افزایش زمان تخمیر تأثیر معناداری بر فعالیت ضدباکتریایی نوشیدنیهای حرارتدیده علیه اشریشیا کلی و شیگلا دیسانتری داشت. نوع دمنوش گیاهی تأثیر قابلتوجهی بر فعالیت ضدباکتریایی علیه استافیلوکوکوس اورئوس و شیگلا دیسانتری داشت. بیشترین فعالیت ضدباکتریایی علیه اشریشیا کلی و شیگلا دیسانتری در نوشیدنیهای تهیهشده با بهلیمو مشاهده شد. نوشیدنیهای تهیهشده با چای سبز بیشترین فعالیت ضد باکتریایی را در برابر استافیلوکوکوس اورئوس نشان دادند. بیشترین فعالیت ضدباکتریایی علیه باسیلوس سرئوس در نوشیدنیهای حرارتدیده تهیهشده با چای سیاه و نعناع مشاهده شد. بهطورکلی، نتایج این تحقیق فعالیت ضدباکتریایی قابلتوجه نوشیدنیهای کامبوچا حرارتدیده را علیه باکتریهای موردآزمون نشان داد.
هاجر شهسوار؛ مرضیه بلندی؛ هما بقایی
چکیده
عصاره های گیاهی دارای خاصیت ضدمیکروبی بوده و میتوانند بهعنوان یک طعمدهنده، جایگزین نگهدارنده های شیمیایی در مواد غذایی شوند. در این پژوهش اثرهم افزایی خاصیت ضدمیکروبی ترکیب عصاره های هیدروالکلی سه گیاه ریحان، دارچین و مریم گلی بر روی سویه های غذایی اشریشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس و مخمر ساکارومایسس سرویزیه ...
بیشتر
عصاره های گیاهی دارای خاصیت ضدمیکروبی بوده و میتوانند بهعنوان یک طعمدهنده، جایگزین نگهدارنده های شیمیایی در مواد غذایی شوند. در این پژوهش اثرهم افزایی خاصیت ضدمیکروبی ترکیب عصاره های هیدروالکلی سه گیاه ریحان، دارچین و مریم گلی بر روی سویه های غذایی اشریشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس و مخمر ساکارومایسس سرویزیه در محیط دوغ در طی 4 هفته نگهداری در دمای محیط بررسی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره های مورد آزمایش بهصورت تکی بین 60/1 تا 5/12 میلی گرم بر میلی لیتر و حداقل غلظت ممانعت کنندگی ترکیب هر سه عصاره بین 4/0 تا 12/3 میلی گرم بر میلی لیتر بود. همچنین ترکیب هر سه عصاره ریحان، دارچین و مریم گلی بر علیه هر سه باکتری اثر هم افزایی داشت و در تمام حالات ترکیب عصاره ها اثرات رقابت کنندگی مشاهده نشد. ترکیب هر یک از عصاره های فوقالذکر با غلظت 62/0 میلی گرم بر میلی لیتر با یکدیگر، بهصورت معنی داری منجر به کاهش جمعیت میکروبی به ویژه باکتری های گرم مثبت شد (05/0p<). همچنین پذیرش کلی دوغ حاوی ترکیب هر سه عصاره مورد بررسی قابل قبول ارزیابی شد و حدود 90 درصد شرکتکنندگان حاضر به مصرف آن بودند. بنابراین کاربرد همزمان این عصارهها میتواند در کنترل مؤثر بیماریزاهای مواد غذایی بهعنوان یک روش مکمل مورد استفاده قرار گیرد.
حجت اله بداقی؛ یونس مستوفی؛ عبدالرسول ارومیه ای؛ ذبیح اله زمانی؛ بابک قنبرزاده؛ زیبا قسیمی حق
چکیده
در این پژوهش قابلیت ضدمیکروبی یک فیلم جدید فتوکاتالیست حاوی نانوذرات رس و دیاکسیدتیتانیوم در ماتریس پلیمری پلیاتیلن با چگالی پایین در برابر باکتریهای .Pseudomonas spp و مخمر Rhodotorula mucilaginosa در شرایط درونشیشهای و سردخانه ارزیابی شد. فیلم نانوکامپوزیت با اختلاط نانوذرات دیاکسیدتیتانیوم در دو فاز آناتاز و روتایل و نانوذرات رس کلوزیت ...
بیشتر
در این پژوهش قابلیت ضدمیکروبی یک فیلم جدید فتوکاتالیست حاوی نانوذرات رس و دیاکسیدتیتانیوم در ماتریس پلیمری پلیاتیلن با چگالی پایین در برابر باکتریهای .Pseudomonas spp و مخمر Rhodotorula mucilaginosa در شرایط درونشیشهای و سردخانه ارزیابی شد. فیلم نانوکامپوزیت با اختلاط نانوذرات دیاکسیدتیتانیوم در دو فاز آناتاز و روتایل و نانوذرات رس کلوزیت 20 آ (closite 20A) در ماتریس پلیاتیلن با روش مخلوط واکنشی مذاب تهیه شد. در هیچیک از فیلمهای شاهد فعالیت میکروبکشی در برابر هر دو میکروارگانیزم مشاهده نشد. سلولهای زنده روی فیلمهای نانوکامپوزیت برای .Pseudomonas spp و Rhodotorula mucilaginosa، پس از سه ساعت پرتوتابی با نور UVA با شدت mW/cm2 05/0 (طول موج 200-300 نانومتر) بهترتیب تا log CFU/ml 23/4 و log CFU/ml 12/2 کاهش یافت. آزمایش شرایط سردخانه، روی میوههای تازه زردآلوی بستهبندیشده در فیلمهای نانوکامپوزیت و پلیاتیلن خالص بهمدت 17 روز در دمای 5 درجه سانتیگراد تحت تابش لامپ فلورسنت معمولی انجام شد. تعداد سلولهای باکتریهای مزوفیلیک و مخمر موجود بر میوههای بستهبندیشده در فیلم نانویی نسبت به فیلم پلیاتیلن خالص از کاهش معنیداری برخوردار بود. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین اثر ضدمیکروبی با کاربرد توام فیلمهای نانوکامپوزیت همراه با پرتوتابی UVA حاصل شد. پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از فیلم نانوکامپوزیت تولیدشده با روش واکنشی مذاب، میتواند در بستهبندی محصولات غذایی رشد میکروبی را کنترل کند.