لیلا زاغری؛ علیرضا بصیری؛ سمیه رحیمی؛ علی زنوزی
چکیده
کاهش زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک در طول فرآوری، نگهداری و همچنین تحت تاثیر شرایط اسیدی معده، مهمترین محدودیت در تولید فرآوردههای پروبیوتیک بهشمار میآیند. فناوری ریزپوشانی با محافظت از باکتریها در برابر شرایط نامساعد محیطی، میتواند باعث افزایش زندهمانی گردد. در این تحقیق از فنآوری بستر شناور، بهمنظور تولید ...
بیشتر
کاهش زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک در طول فرآوری، نگهداری و همچنین تحت تاثیر شرایط اسیدی معده، مهمترین محدودیت در تولید فرآوردههای پروبیوتیک بهشمار میآیند. فناوری ریزپوشانی با محافظت از باکتریها در برابر شرایط نامساعد محیطی، میتواند باعث افزایش زندهمانی گردد. در این تحقیق از فنآوری بستر شناور، بهمنظور تولید میکروکپسولهای پوسته و هسته، حاوی لاکتوباسیلوسروتری استفاده شد. منحنی رشد بدستآمده نشان داد که باکتریها 16 تا 18 ساعت پس از تلقیح وارد فاز ثابت رشد شده و آماده جداسازی توده سلولی از محیط کشت، میباشند. بررسی اثرات دمای هوای ورودی و نسبت باکتری به قندها در فرمولاسیون، نشان داد که زندهمانی نسبی باکتری (%) در دمای 37 درجه سانتیگراد و در نسبت برابر قند و باکتری (10-10) بهطور معنیداری(P≤0/05) افزایش نشان میدهد. زندهمانی نسبی باکتریهای جذب شده در ماتریس هسته، قبل و پس از پوششدهی در دستگاه پوششدهنده بستر شناور با محلولهای شلاک در سه غلظت 16، 17 و 18 درصد (وزنی/ حجمی) و آلژینات سدیم در غلظتهای 5/0، 1 و 5/1 درصد (وزنی/ حجمی)، کاهش معنیداری (P≤0/05) ، نشان نداد. زندهمانی نسبی باکتری (%) پوششدهی شده با محلول آلژینات سدیم با غلظت 1 درصد (وزنی/ حجمی) پس از طی دوره زمانی 1 ساعت در شرایط شبیهسازی شده معده با 2=pH، بهطور معنیداری (P≤0/05) نسبت به پوششهای دیگر افزایش نشان داد.