سودابه عین افشار
چکیده
در این پژوهش اثر نگهدارندگی عصاره و روغن سیاهدانه بهعنوان یک ماده ضدمیکروب طبیعی با قارچکش ایمازالیل در دو رقم سیب رد و گلدن دلیشس مقایسه شد. روغن سیاهدانه و عصاره آن به روش استخراج با حلال استخراج گردیدند و در دو غلظت 1/0 و 2/0 درصد بر دو رقم سیب رد و گلدن دلیشس محلولپاشی شدند. سیبها بههمراه نمونههای شاهد (نمونه حاوی ایمازالیل ...
بیشتر
در این پژوهش اثر نگهدارندگی عصاره و روغن سیاهدانه بهعنوان یک ماده ضدمیکروب طبیعی با قارچکش ایمازالیل در دو رقم سیب رد و گلدن دلیشس مقایسه شد. روغن سیاهدانه و عصاره آن به روش استخراج با حلال استخراج گردیدند و در دو غلظت 1/0 و 2/0 درصد بر دو رقم سیب رد و گلدن دلیشس محلولپاشی شدند. سیبها بههمراه نمونههای شاهد (نمونه حاوی ایمازالیل و بدون هیچ نوع افزودنی) به مدت 6 ماه در سردخانه صفر درجه سانتیگراد نگهداری شدند. آزمونهای شمارش کلی میکروبی، کپک و مخمر، سختی بافت، بریکس، اسیدیته، حسی، درصد ضایعات، رطوبت و ویتامین ث به مدت 6 ماه (هر ماه) انجام شد. نتایج نشان داد سیب رقم گلدن دلیشس با 103×16/8 عدد در مقایسه با رقم رد با 103×05/9 عدد ویژگیهای میکروبی بهتر و بریکس (5/17)، رطوبت( 07/80 درصد) و ویتامین ث (mg/100g02/2) بیشتری داشت اما بافت رقم رد با N 01/3 سختتر، ضایعات )63/3 درصد) کمتر و پذیرش کلی (72/3) بالاتری داشت. اثر مواد ضدمیکروب بر بافت و اسیدیته ارقام سیب معنیدار نبود ولی بر مقدار ویتامینث معنیدار (05/0P<) بود. طی انبارداری به مدت شش ماه، تمام نمونهها با افت کیفی همراه بودند، بهطوریکه افزایشی در شمارش کلی میکروبها (از 103×11/2 عدد در ماه اول به 103×33/15 عدد در ماه ششم) و کپک و مخمر (از 111 عدد در ماه اول تا 103×25/6 در ماه ششم) و کاهش معنیداری را در سایر پارامترهای کیفی نشان دادند. اثر مواد ضدمیکروب بهکاررفته بر کپک و مخمر بیشتر از شمارش کلی میکروبی بود. در مقایسه با شاهد، نمونههای حاوی روغن و عصاره سیاهدانه میزان کپک و مخمر بسیار کمتری طی شش ماه نگهداری داشتند. بهطورکلی میتوان بیان کرد عصاره و روغن سیاهدانه بهعنوان موادی جایگزین ایمازالیل یا مواد مشابه معرفی میگردند که توانایی ممانعت از گسترش فساد میکروبی سیب را دارند.