شراره رضائیان؛ حمیدرضا پوریانفر؛ شادی بلوریان؛ حامد صابریان
چکیده
قارچ خوراکی-دارویی انوکی (Enoki) Flammulina velutipes پنجمین قارچ از نظر جایگاه تولید جهانی است که علاوهبر ارزش تغذیهای، دارای خواص اثباتشده درمانی و دارویی متعددی میباشد. این پژوهش با هدف بررسی امکان تولید نوشیدنی فراسودمند بر پایه قارچ انوکی همراه با رنگ طبیعی کورکومین شکل گرفت. ابتدا میسلیوم خالص نژاد تجاری قارچ انوکی تهیه و سپس تولید ...
بیشتر
قارچ خوراکی-دارویی انوکی (Enoki) Flammulina velutipes پنجمین قارچ از نظر جایگاه تولید جهانی است که علاوهبر ارزش تغذیهای، دارای خواص اثباتشده درمانی و دارویی متعددی میباشد. این پژوهش با هدف بررسی امکان تولید نوشیدنی فراسودمند بر پایه قارچ انوکی همراه با رنگ طبیعی کورکومین شکل گرفت. ابتدا میسلیوم خالص نژاد تجاری قارچ انوکی تهیه و سپس تولید اندام میوهدهی تازه بر روی بستری متشکل از 40% کاه گندم+ 40% خاک اره + 18% سبوس گندم +1% گچ + 1% آهک انجام گردید. اندام میوهدهی قارچ به دو شکل مختلف پوره و پالپ بهعنوان ماده زمینهای اصلی نوشیدنی در قالب آزمونهای حسی و رئولوژیکی مورداستفاده قرار گرفت. متغیرهای مستقل آزمون فاکتوریل شامل غلظت پوره قارچ و غلظت صمغ بود. نوع طعمدهنده و غلظت رنگ کورکومین نیز در آزمایشات جداگانهای موردارزیابی قرار گرفتند. آزمون رئولوژیکی نشان داد که رفتار جریانی نوشیدنی، شبهپلاستیک بود و بدون اعمال تنش حالتی ژلهای داشت و ذرات کاملاً در آن شناور بودند. آزمونهای حسی حاکی از آن بودند که بیشترین و کمترین امتیاز طعم بهترتیب مربوط به نمونههای حاوی 5% و 10% قارچ بود (p<0.05). در همه شاخصها و بهخصوص پذیرش کلی، نوشیدنی پالپدار بهطور معنیداری بهتراز نوشیدنی پورهدار بود (p<0.05). همچنین افزودن رنگ طبیعی کورکومین به نوشیدنی پالپدار در حد 05/0% موجب افزایش پذیرش حسی آن شد. یافتههای این تحقیق نشان داد که نوشیدنی بر پایه قارچ انوکی بهشکل پالپدار میتواند از پتانسیل پذیرش بالایی توسط مصرفکنندگان برخوردار باشد، زیرا بهدلیل استفاده از قارچ خوراکی-دارویی و رنگ طبیعی کورکومین دارای خواص فراسودمند بوده و فاقد عوارض جانبی میباشد.