زیست فناوری مواد غذایی
سارا مومن زاده؛ حسین جوینده؛ بهروز علیزاده بهبهانی؛ حسن برزگر
چکیده
پروبیوتیکها میکروارگانیسمهایی غیربیماریزایی هستند که از طریق تعادل میکروبی (نسبت باکتریهای مفید و بیماریزا) در روده انسان میتوانند باعث سلامتی و ایمنی گردند. این مطالعه با هدف بررسی پتانسیل پروبیوتیکی سویه Lactobacillus fermentum جداشده از غذای تخمیری انجام شد. در این پژوهش، ویژگیهای پروبیوتیکی Lactobacillus fermentum شامل: مقاومت به اسید ...
بیشتر
پروبیوتیکها میکروارگانیسمهایی غیربیماریزایی هستند که از طریق تعادل میکروبی (نسبت باکتریهای مفید و بیماریزا) در روده انسان میتوانند باعث سلامتی و ایمنی گردند. این مطالعه با هدف بررسی پتانسیل پروبیوتیکی سویه Lactobacillus fermentum جداشده از غذای تخمیری انجام شد. در این پژوهش، ویژگیهای پروبیوتیکی Lactobacillus fermentum شامل: مقاومت به اسید (pH 5/2 ،5/3 و 5)، مقاومت به صفرا (2/0، 5/0، 8/0، 2/1 و 3 درصد)، فعالیت ضدمیکروبی (بهروش نقطهگذاری بر باکتریهای Listeria innocua، Staphylococcus aureus و Pseudomonas aeruginosa) و مقاومت نسبت به آنتیبیوتیکهای رایج درمانی (کلرامفنیکل، تتراسایکلین، پنیسیلین و جنتامایسین) بررسی شد. نتایج نشان داد که سویه Lactobacillus fermentum در 5/2=pH توانایی رشد را ندارد اما در 5/3=pH و 5/5=pH بهترتیب 92 و 99 درصد زندهمانی مشاهده شد. Lactobacillus fermentum توانست در تمامی غلظتهای نمکهای صفراوی رشد کند؛ هرچند با افزایش درصد غلظت نمک صفراوی، رشد باکتری کاهش یافت. میانگین قطر هاله عدم رشد برایListeria innocua ،Staphylococcus aureus و Pseudomonas aeruginosa بهترتیب 60/12، 20 و 10/11 میلیمتر تعیین شد. Lactobacillus fermentum نسبت به آنتیبیوتیکهای کلرامفنیکل، تتراسایکلین، پنیسیلین حساس و نسبت به جنتامایسین نیمهحساس بود (مقایسه با جداول CLSI). با توجه به نتایج پژوهش حاضر، Lactobacillus fermentum دارای قابلیت پروبیوتیکی قابلقبولی بود و میتوان از آن بهعنوان یک باکتری پروبیوتیک در محصولات غذایی بهره برد.