زیست فناوری مواد غذایی
مصطفی رحمتی جنیدآباد؛ بهروز علیزاده بهبهانی
چکیده
سمیت قارچکشهای سنتزی و مقاومت پاتوژنهای قارچی به این عوامل نگهدارنده سبب افزایش تقاضا برای جایگزینهای طبیعی مانند اسانسهای گیاهی شده است. در این پژوهش، اسانس آویشن دنایی با کمک روش تقطیر با آب استخراج گردید و ترکیبات تشکیلدهنده آن توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی شناسایی و تعیین مقدار شدند. اسانس آویشن ...
بیشتر
سمیت قارچکشهای سنتزی و مقاومت پاتوژنهای قارچی به این عوامل نگهدارنده سبب افزایش تقاضا برای جایگزینهای طبیعی مانند اسانسهای گیاهی شده است. در این پژوهش، اسانس آویشن دنایی با کمک روش تقطیر با آب استخراج گردید و ترکیبات تشکیلدهنده آن توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی شناسایی و تعیین مقدار شدند. اسانس آویشن دنایی غنی از تیمول (88/69 درصد)، گاما-ترپینن (49/8 درصد)، پارا-سیمن (20/8 درصد) و کارواکرول (55/3 درصد) بود. علاوهبراین، محتوای فنول و فلاوونوئید کل اسانس بهترتیب mg GAE/g 45/91 و mg QE/g 28/46 بهدست آمد که نقش مهمی در فعالیت آنتیاکسیدانی آن ایفا کردند؛ بهطوریکه فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH (IC50 معادل 30/29 میلیگرم در میلیلیتر)، رادیکال آزاد ABTS (IC50 معادل 68/22 میلیگرم در میلیلیتر)، جلوگیری از زوال رنگ بتا-کاروتن (22/62 درصد) و احیاء کردن آهن فریک (μM QE/g 10/30) اسانس آویشن دنایی قابلتوجه بود. فعالیت ضدقارچی اسانس آویشن دنایی در برابر قارچهای مولد فساد میوه سیب (پنیسیلیوم اکسپانسوم، بوتریتیس سینهرا و آلترناریا آلترناتا) بررسی گردید و پنیسیلیوم اکسپانسوم حساسترین گونه قارچی نسبت به اسانس بود و غلظتهای کمتری از اسانس جهت جلوگیری از رشد یا از بین بردن این گونه موردنیاز بود. مطابق نتایج، اسانس آویشن دنایی را میتوان بهعنوان عامل ضدقارچ طبیعی و جایگزین قارچکشهای شیمیایی جهت جلوگیری از رشد قارچهای پاتوژن روی سیب یا سایر محصولات غذایی و افزایش عمر انبارمانی آنها استفاده نمود.