بهمن ساعدپناه؛ ناصر بهروزی خزاعی؛ جلال خورشیدی
چکیده
توسعه روشهای نوین برای استخراج اسانس از گیاهان دارویی روزبهروز در حال گسترش است. هدف از این پژوهش، پیادهسازی و ارزیابی سامانه استخراج اسانس به کمک مایکروویو میباشد. 13 آزمایش با سه سطح توان (300، 600 و 900 وات) و سه سطح زمان (5، 20 و 35 دقیقه) برای اندازهگیری بازده اسانس استخراجی در نظر گرفته شد. بازده اسانس استخراجی به کمک روش سطح پاسخ ...
بیشتر
توسعه روشهای نوین برای استخراج اسانس از گیاهان دارویی روزبهروز در حال گسترش است. هدف از این پژوهش، پیادهسازی و ارزیابی سامانه استخراج اسانس به کمک مایکروویو میباشد. 13 آزمایش با سه سطح توان (300، 600 و 900 وات) و سه سطح زمان (5، 20 و 35 دقیقه) برای اندازهگیری بازده اسانس استخراجی در نظر گرفته شد. بازده اسانس استخراجی به کمک روش سطح پاسخ با طرح مرکب مرکزی (CCD) مدلسازی و بهینهسازی شد. همچنین نوع و میزان ترکیبات اسانس استخراجی در هر تیمار آزمایشی به کمک کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC- MS) و کروماتوگرافی گازی (GC) تعیین گردید. بازده و کیفیت اسانس استخراجی توسط کلونجر هم بهعنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که مدل درجه دو توانی قادر است بازده اسانس را با R2، R2Adj و R2Pre بهترتیب با مقادیر 9590/0، 9459/0 و8864/0 پیشبینی کند. همچنین نتایج بهینهسازی نشان داد که توان 866 وات و زمان 34 دقیقه بهعنوان شرایط بهینه کاری سامانه اسانسگیری بهدست آمد که با این شرایط کاری بازده اسانس استخراجی به 37/0 درصد (حجمی/ وزنی) رسید. همچنین تجزیه و تحلیل اسانسها نشان داد در تیمارهای مختلف تعداد و درصد ترکیبات غالب بهدست آمده متفاوت هستند. در تیمار 900 وات، ترکیبات غالب اسانس کاریوفیلن و بورنئول بودند، در حالیکه در تیمارهای 300 و 600 وات و کلونجر ترکیبات غالب اسانس، آلفاپینن، کامفن و کامفور بودند.