فاطمه کارگر؛ رضوان پوراحمد؛ پیمان رجایی
چکیده
امروزه با گسترش فرآوردههای پروبیوتیک در بازارهای جهانی، لزوم مطالعه بیشتر در خصوص تولید فرآوردههای جدید حاوی این باکتریها بیشتر آشکار میشود. پروبیوتیکها بهعنوان میکروارگانیسمهای زندهای تعریف میشوند که در صورت مصرف به مقدار کافی، اثرات مفیدی بر سلامت میزبان خواهند گذاشت. در حال حاضر پروبیوتیکها بهصورت گستردهای ...
بیشتر
امروزه با گسترش فرآوردههای پروبیوتیک در بازارهای جهانی، لزوم مطالعه بیشتر در خصوص تولید فرآوردههای جدید حاوی این باکتریها بیشتر آشکار میشود. پروبیوتیکها بهعنوان میکروارگانیسمهای زندهای تعریف میشوند که در صورت مصرف به مقدار کافی، اثرات مفیدی بر سلامت میزبان خواهند گذاشت. در حال حاضر پروبیوتیکها بهصورت گستردهای در تهیه محصولات غذایی مورد استفاده قرار میگیرند و تقریباً 65% از غذاهای فراسودمند را بهخود اختصاص میدهند. هدف از این تحقیق بررسی اثر الیگوفروکتوز و ریزپوشانی بر زندهمانی باکتری لاکتوباسیلوس رامنوزوس، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی ژله فراسودمند بود. در این تحقیق 7 تیمار (6 تیمار تست و 1 تیمار شاهد) با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. جهت مقایسه میانگینها از آزمون دانکن در سطح اطمینان 95 درصد و برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار SAS استفاده شد. اثر زمان نگهداری بر مزه، بو، بافت، رنگ و پذیرش کلی معنیدار بود (05/0>p) اما اثر درصدهای مختلف الیگوفروکتوز بهجز شاخص مزه بر سایر شاخصها معنیدار نبود (05/0<p). نتایج نشان داد با افزایش زمان نگهداری شاخصهای pH، زندهمانی باکتری پروبیوتیک، ماده خشک و شاخصهای ارزیابی حسی (مزه، بو، بافت، رنگ و پذیرش کلی) کاهش و مقدار اسیدیته و سفتی بافت افزایش معنیداری یافت (05/0>p). همچنین با افزایش مقدار الیگوفروکتوز شاخصهای pH و ماده خشک افزایش ولی اسیدیته کاهش یافت (05/0>p). علاوه بر این افزودن الیگوفروکتوز و ریزپوشانی باکتری باعث افزایش سفتی بافت و زندهمانی باکتری پروبیوتیک شد. نمونه حاوی باکتری ریزپوشانیشده و 3% الیگوفروکتوز بهعنوان بهترین نمونه از نظر تعداد باکتریهای پروبیوتیک (CFU/g 107) و ویژگیهای حسی و فیزیکوشیمیایی طی دوره نگهداری انتخاب گردید. بنابراین امکان تولید ژله فراسودمند با کیفیت مطلوب وجود دارد.