سهیل امیری؛ مرتضی خمیری؛ مهران اعلمی
چکیده
در این پژوهش امکان استفاده از پودر آبپنیر و صمغ کتیرا بهعنوان جایگزین تخم مرغ در سس مایونز موردمطالعه قرار گرفت. بهمنظور بهینهیابی فرمولاسیون سس مایونز کم کلسترول، از طرح آماری مخلوط استفاده شد. ...
بیشتر
در این پژوهش امکان استفاده از پودر آبپنیر و صمغ کتیرا بهعنوان جایگزین تخم مرغ در سس مایونز موردمطالعه قرار گرفت. بهمنظور بهینهیابی فرمولاسیون سس مایونز کم کلسترول، از طرح آماری مخلوط استفاده شد. تیمارها با ترکیب تخم مرغ (0-10 گرم)، پودر آبپنیر (0-10 گرم) و ژل صمغ کتیرا (0-10 گرم) با استفاده از نرمافزار مینیتب تعیین شد و پایداری، ویسکوزیته، ویژگیهای حسی و بافتی سس مایونز کمکلسترول موردبررسی قرار گرفت. نتایج آزمون پایداری نشان داد که بهاستثنای نمونههای M5 (تخم مرغ صفر، صمغ کتیرا صفر و 10 گرم پودر آبپنیر)، M8 (تخم مرغ صفر، 10 گرم صمغ کتیرا و پودر آبپنیر صفر) و M10 (تخم مرغ صفر، 5 گرم صمغ کتیرا و 5 گرم پودر آبپنیر) سایر نمونهها صد در صد پایدار بودند. بهلحاظ ویسکوزیته بیشترین و کمترین مقدار بهترتیب در نمونههای M6 (33/3 گرم تخم مرغ ، 33/3 گرم صمغ کتیرا و 33/3 گرم پودر آبپنیر) و M5 (تخم مرغ صفر، صمغ کتیرا صفر و 10 گرم پودر آبپنیر) مشاهده شد. از نظر سفتی و چسبندگی بیشترین مقدار متعلق به نمونه M6 (33/3 گرم تخم مرغ ، 33/3 گرم صمغ کتیرا و 33/3 گرم پودر آبپنیر) و کمترین مقدار در نمونه M5 (تخم مرغ صفر ، صمغ کتیرا صفر و 10 گرم پودر آبپنیر) بود. بیشترین میزان روشنی نیز در نمونه M1 (5 گرم تخم مرغ ، 5 گرم صمغ کتیرا و پودر آبپنیر صفر) مشاهده شد. درنهایت نتایج حاصل از بهینهیابی فرمولاسیون نشان داد که مقادیر 17/2 گرم تخم مرغ، 28/5 گرم صمغ کتیرا و 74/2 گرم پودر آبپنیر ، ترکیب مناسبی جهت جایگزینی تخم مرغ در سس مایونز و تولید فرآورده کمکلسترول میباشد.