زیست فناوری مواد غذایی
شهره نیکخواه؛ فخری شهیدی؛ محبت محبی؛ فریده طباطبایی یزدی
چکیده
هدف از این پژوهش استفاده از پوشش خوراکی چندلایه کیتوزان و پکتین حاوی میکروکپسولهای بتاسیکلودکسترین حاوی اسانسهای ترانسسینامالدهید (دارچین) یا تیمول (آویشن) جهت افزایش زمان ماندگاری و حفظ کیفیت پس از برداشت میوه خیار بود. نمونههای خیار با پکتین (1 درصد) و کیتوزان (صفر، 5/0و 1 درصد) حاوی غلظتهای مختلف (صفر، 25/0و 5/0 درصد) ...
بیشتر
هدف از این پژوهش استفاده از پوشش خوراکی چندلایه کیتوزان و پکتین حاوی میکروکپسولهای بتاسیکلودکسترین حاوی اسانسهای ترانسسینامالدهید (دارچین) یا تیمول (آویشن) جهت افزایش زمان ماندگاری و حفظ کیفیت پس از برداشت میوه خیار بود. نمونههای خیار با پکتین (1 درصد) و کیتوزان (صفر، 5/0و 1 درصد) حاوی غلظتهای مختلف (صفر، 25/0و 5/0 درصد) از اسانسهای میکروانکپسوله شده ترانسسینامالدهید یا تیمول پوشش داده شدند. سپس در دمای 10 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90 تا 95 درصد، به مدت 15 روز نگهداری گردیدند. ویژگیهای شیمیایی (مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر) و فیزیکی (رنگ، بافت و کاهش وزن) نمونههای خیار در تناوبهای زمانی پنج روزه (روز 0، 5، 10 و 15ام) بررسی شدند. آزمایشهای میکروبی در پایان زمان نگهداری انجام پذیرفت. آنالیز آماری براساس آزمون فاکتوریل 4 فاکتوره با طرح کاملا تصادفی انجام شد. در مدت نگهداری خیار در انبار سرد، میزان کاهش وزن و مواد جامد محلول در آب و تفاوت رنگی کل در میوه روند افزایشی و میزان اسیدیته قابل تیتر و سفتی بافت روند کاهشی داشت. نمونههای پوششداده شده با بالاترین غلظت کیتوزان (1 درصد) و اسانس (5/0 درصد)، کمترین درصد افت وزنی ، افت سفتی و تغییر رنگ را در طول دوره 15روزه نگهداری نشان دادند. با افزایش غلظت کیتوزان و غلظت اسانسروغنی، توانایی فیلمخوراکی در ممانعت از رشد میکروارگانیسمها افزایش یافت. تیمول در مقایسه با ترانسسینامالدهید توانایی بیشتری در ممانعت از رشد کپک و مخمر در سطح خیار نشان داد. بهطور کلی با توجه به نتایج آزمایشهای شیمیایی، فیزیکی و میکروبی میتوان نتیجهگیری کرد که پوشش چندلایه حاوی کیتوزان 1 درصد و تیمول 5/0 درصد برای افزایش زمان ماندگاری پس از برداشت میوه خیار مؤثر بوده است.
محسن گواهیان؛ رضا فرهوش؛ عسگر فرحناکی؛ کتایون جاویدنیا؛ فخری شهیدی
چکیده
بهدلیل طولانی بودن زمان استخراج روشهای سنتی ازجمله تقطیر با آب (HD) و تقطیر با بخار آب (SD)، اخیراً روشهای جدیدی مانند تقطیر با آب در حضور امواج مایکرو (MAHD) و تقطیر مقاومتی (OAHD) معرفی شدهاند. در پژوهش حاضر، روغنهای اسانسی نعناع فلفلی (Menthapiperita) بهروشهای OAHD و MAHD استخراج و فعالیت آنتیاکسیدانی آنها با روغنهای اسانسی حاصل از ...
بیشتر
بهدلیل طولانی بودن زمان استخراج روشهای سنتی ازجمله تقطیر با آب (HD) و تقطیر با بخار آب (SD)، اخیراً روشهای جدیدی مانند تقطیر با آب در حضور امواج مایکرو (MAHD) و تقطیر مقاومتی (OAHD) معرفی شدهاند. در پژوهش حاضر، روغنهای اسانسی نعناع فلفلی (Menthapiperita) بهروشهای OAHD و MAHD استخراج و فعالیت آنتیاکسیدانی آنها با روغنهای اسانسی حاصل از روشهای SD و HD مقایسه شد. نتایج حاکی از آن بود که روشهای OAHD و MAHD سبب کاهش زمان استخراج (تا 72 درصد) و نیز انرژی الکتریکی لازم میشوند. علاوهبراین، تمام روغنهای اسانسی استخراجشده دارای خواص فیزیکی (دانسیته نسبی و رنگ) و فعالیت آنتیاکسیدانی (روشهای DPPH و رنگبری بتا-کاروتن) تقریباً یکسانی بودند. یافتههای این تحقیق نشان داد روغن اسانسی نعناع فلفلی حاصل از روشهای OAHD و MAHD را میتوان بهعنوان فراوردهای آنتیاکسیدانی در مواد غذایی و دارویی مورداستفاده قرار داد.
محسن گواهیان؛ رضا فرهوش؛ عسگر فرحناکی؛ کتایون جاویدنیا؛ فخری شهیدی
چکیده
تقطیر مقاومتی نوعی روش تقطیر با آب پیشرفته است که از حرارتدهی مقاومتی استفاده نموده و میتواند بهعنوان روشی نوین جهت استخراج اسانس درنظر گرفته شود. زمان طولانی استخراج یکی از مشکلات اصلی روشهای سنتی است. در این پژوهش، استخراج اسانس از گیاه نعناع فلفلی بهروش تقطیر مقاومتی انجام شد و نتایج حاصله با نتایج مربوط بهروش سنتی ...
بیشتر
تقطیر مقاومتی نوعی روش تقطیر با آب پیشرفته است که از حرارتدهی مقاومتی استفاده نموده و میتواند بهعنوان روشی نوین جهت استخراج اسانس درنظر گرفته شود. زمان طولانی استخراج یکی از مشکلات اصلی روشهای سنتی است. در این پژوهش، استخراج اسانس از گیاه نعناع فلفلی بهروش تقطیر مقاومتی انجام شد و نتایج حاصله با نتایج مربوط بهروش سنتی تقطیر با آب مقایسه گردید. یافتهها نشان داد که زمان استخراج در روش تقطیر مقاومتی 17/19 دقیقه بود، درحالیکه این پارامتر برای روش تقطیر با آب 88/55 گزارش شد. بررسی تصاویر میکروسکوپ الکترونی برگهای نعناع بیانگر تخریب ناگهانی غدد دربرگیرنده اسانس در روش تقطیر مقاومتی بود. نتایج مربوط به کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی نشان داد که روش تقطیر مقاومتی تغییر قابلملاحظهای در ترکیب شیمیایی اسانسهای استخراجی در مقایسه با روش تقطیر با آب ایجاد نکرد. یافتههای این پژوهش، روش تقطیر مقاومتی را بهعنوان یک روش دوستدار محیط زیست معرفی نمود.