@article { author = {Razavi, Seyed Hadi and Rezaee tireh shabankareh, Keramatoallah and Mark, Ivan}, title = {Comparison of pigment (carotenoid) extraction methods from Sporobolomyces ruberrimus H110}, journal = {Iranian Food Science and Technology Research Journal}, volume = {1}, number = {2}, pages = {-}, year = {2005}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {1735-4161}, eissn = {2228-5415}, doi = {10.22067/ifstrj.v1i2.216}, abstract = {Abstract In this study, the extraction of carotenoids from a new strain of yeast (Sporobolomyces ruberrimus H110) by different chemical and physical methods was investigated. For chemical pretreatment methods, HCl at two different concentrations (0.2 and 0.5 N) and two different temperatures (55 and 75C), and DMSO solvent (also at two different temperatures, 55 and 75C) were used. Sonication and bead beater were applied as physical methods. Results showed that the highest pigment extraction level (~100%) obtained by using bead beater. The second best method was the pretreatment by DMSO. Compared to chemical solvents used in this study, the use of a bead beater for the extraction of pigments is the best approach to avoid the toxicity risk(s) involved in the extraction process by DMSO. Key Words: Extraction, Pigment, Carotenoids, Sporobolomyces ruberrimus, DMSO, Bead Beater}, keywords = {}, title_fa = {مقایسه روشهای استخراج پیگمان (کاروتنوئید) از مخمر}, abstract_fa = {دراین تحقیق، استخراج کاروتنوئید ها از یک سوش مخمرجدید Sporobolomyces ruberrimus H110 توسط روشهای مختلف فیزیکی و شیمیایی مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. استفاده ار غلظت های مختلف اسید کلرید ریک (2/0 و 5/0 نرمال) در دو حرارت 55 و 75 درجه سانتی گرادو همچنین استفاده از حلال DMSO جزء روش های استخراج شیمیایی استفاده شده در این مطالعه بودند. اعمال روش سونیکاسیون و سایشی با استفاده از گلوله های ریز شیشه ای از روشهای فیزیکی استخراج در این پژوهش بوده است. در بین تمامی روش های بکار رفته شده، روش استفاده ازحلال شیمیایی DMSO و روش سایشی جزء موثرترین روشهای اعمال شده بودند که از نظر مقایسه، روش سایشی با استفاده از دستگاه سایشی گلوله ای دارای راندمانی حدود 30% بالاتر از روش DMSO بود. از دیگر مزایای این روش، عدم استفاده از حلال های سمی آلی و در نتیجه بهداشتی بودن محصول استخراج شده می باشد. واژه‌های کلیدی : استخراج، پیگمان، کاروتنوئیدها، Sporobolomyces ruberrimus، DMSO، Bead beater}, keywords_fa = {}, url = {https://ifstrj.um.ac.ir/article_25643.html}, eprint = {https://ifstrj.um.ac.ir/article_25643_4d530ac2e4c6d3c34df5fe4475b3004a.pdf} }