@article { author = {Afshari Jooybari, Hassan and Farahnaki, Asgar}, title = {Evaluation of Photoshop software potential for food colorimetry: color changes of Mazafati dates during accelerated ripening}, journal = {Iranian Food Science and Technology Research Journal}, volume = {5}, number = {1}, pages = {-}, year = {2009}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {1735-4161}, eissn = {2228-5415}, doi = {10.22067/ifstrj.v5i1.3396}, abstract = {Color and appearance are among the first parameters perceived by consumers to judge the quality of foods. L*a*b* are used to report foods’ colors quantitatively. In this study the use of digital imaging and Photoshop software was evaluated for measurement of L*, a* and b* color parameters. The results showed that L*, a*, and b* values from Hunter colorimeter and the digital imaging method had a good correlation with R2 more than 0.95, but the values from digital imaging method can be used only to monitor the trend of color changes and the actual numbers of digital imaging L*, a* and b* obtained by digital imaging do not have the same value as the L*, a* and b* given by a Hunter colorimeter. Using two equations for the three parameters the values obtained from digital imaging method can be successfully converted to Hunter Lab color corresponding parameters. The color change of Mazafati date during accelerated ripening using acetic acid solutions was monitored by the proposed method. L*, a*, and b* of the samples all decreased over the ripening. Key words: Colorimetry, Photoshop software, Digital imaging, Mazafati date}, keywords = {}, title_fa = {امکان استفاده از نرم افزار فتوشاپ برای اندازه گیری رنگ مواد غذائی: بررسی تغییرات رنگ خرمای مضافتی بم در طی رساندن مصنوعی}, abstract_fa = {رنگ و ظاهر یک ماده غذائی اولین پارامتر در تشخیص کیفیت آن می‌باشد؛ که امروزه از پارامترهای رنگ سنجی L*a*b* یا CIELab جهت اندازه گیری و گزارش آن استفاده می‌شود. در این پژوهش امکان استفاده از تصویر برداری با دوربین دیجیتال و نرم افزار فتوشاپ برای اندازه گیری پارامترهای L*،a* و b* مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پارامترهای L*،a* و b* به‌دست آمده از نرم افزار فتوشاپ و سیستم هانترلب دارای ضریب همبستگی به ترتیب 995/0، 997/0 و 995/0 می‌باشند که ضریب همبستگی مطلوبی می‌باشد ولی ارزش این پارامترها از لحاظ عددی در دو سیستم با هم تفاوت دارند که این مشکل با استفاده از فرمولهای پیشنهاد شده قابل اصلاح می‌باشد. بعد از تصحیح نتایج به دست آمده از نرم افزار فتوشاپ می‌توان از این داده ها جهت گزارش پارامترهای رنگ مواد غذائی یا هر ماده دیگر استفاده کرد. از این روش جهت مطالعه تغییرات رنگ خرمای مضافتی در طی رساندن مصنوعی استفاده شد و مشخص شد که هرسه پارامتر L*،a* و b* در طی رسیدن خرما کاهش می‌یابند. وا‌ژه های کلیدی: رنگ سنجی، L*a*b*، نرم افزار فتوشاپ، تصویر دیجیتالی، خرمای مضافتی}, keywords_fa = {}, url = {https://ifstrj.um.ac.ir/article_27229.html}, eprint = {https://ifstrj.um.ac.ir/article_27229_46f24f03607f4bf0e01a11affde363f9.pdf} }