TY - JOUR ID - 32791 TI - ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره های فنولی گل گیاه گل مغربی (Oenothera biennis L.) JO - مجله پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران JA - IFSTRJ LA - fa SN - 1735-4161 AU - مردانی قهفرخی, ویدا AU - اعلمی, مهران AU - عربشاهی دلویی, سعیده AU - خدابخشی, رسول AU - قادری قهفرخی, مریم AD - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر AD - بخش تحقیق و توسعه کارخانی آرد صنعتی هفشجان AD - دانشگاه تربیت مدرس Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 9 IS - 2 SP - EP - KW - گل مغربی KW - عصاره فنولی KW - فعالیت ضد میکروبی KW - فعالیت آنتی اکسیدانی DO - 10.22067/ifstrj.v9i2.25680 N2 - گل مغربی (Oenothera biennis L.) نوعی گیاه علفی دو ساله است که عمدتا به دلیل حضور درصد بالایی گامالینولنیک اسید در روغن حاصل از بذر این گیاه به منظور استفاده در ترکیبات دارویی کشت می شود. در این پژوهش، مقدار ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره های استونی (70 درصد)، اتانولی (70 درصد) و متانولی (70 درصد) گل گیاه گل مغربی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد، عصاره استونی بیشترین مقدار ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و بازدهی استخراج را دارا می باشد. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های فنولی با آزمون های مهار رادیکال های آزاد DPPH و قدرت احیاء کنندگی یون های Fe+3 بررسی و با آنتی اکسیدان سنتزی BHT مقایسه گردید. در هر دو آزمون، بیشترین فعالیت به ترتیب مربوط به BHT، عصاره استونی، اتانولی و متانولی حاصل بود. عصاره های فنولی فعالیت ضد میکروبی قابل ملاحظه ای در مقابل تمامی باکتری های مورد بررسی نشان دادند و تاثیر عصاره ها بر باکتری های گرم مثبت بیشتر از باکتری های گرم منفی بود. در میان باکتری های مورد مطالعه، سالمونلا تیفی موریوم بیشترین مقاومت را به عصاره های استونی و اتانولی نشان داد. مقدار MBC عصاره استونی و اتانولی در مورد این باکتری به ترتیب برابر با 10 و 20 میکرو گرم در میلی لیتر بود. UR - https://ifstrj.um.ac.ir/article_32791.html L1 - https://ifstrj.um.ac.ir/article_32791_15c990240ae348417ab35e67c43afb4f.pdf ER -