TY - JOUR ID - 34516 TI - تقطیر مقاومتی اسانس از گیاه نعناع فلفلی: مقایسه با روش‌های رایج تقطیر آبی JO - مجله پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران JA - IFSTRJ LA - fa SN - 1735-4161 AU - گواهیان, محسن AU - فرهوش, رضا AU - فرحناکی, عسگر AU - جاویدنیا, کتایون AU - شهیدی, فخری AD - فردوسی مشهد AD - - AD - دانشگاه شیراز AD - AD - دانشگاه فردوسی مشهد Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 11 IS - 3 SP - 236 EP - 246 KW - اسانس KW - تقطیر با آب KW - تقطیر مقاومتی KW - نعناع فلفلی KW - کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی DO - 10.22067/ifstrj.v1394i11.32843 N2 - تقطیر مقاومتی نوعی روش تقطیر با آب پیشرفته است که از حرارت‌دهی مقاومتی استفاده نموده و می‌‏تواند به‌عنوان روشی نوین جهت استخراج اسانس درنظر گرفته شود. زمان طولانی استخراج یکی از مشکلات اصلی روش‏‌های سنتی است. در این پژوهش، استخراج اسانس از گیاه نعناع فلفلی به‌روش تقطیر مقاومتی انجام شد و نتایج حاصله با نتایج مربوط به‌روش سنتی تقطیر با آب مقایسه گردید. یافته‌‏ها نشان داد که زمان استخراج در روش تقطیر مقاومتی 17/19 دقیقه بود، درحالی‌که این پارامتر برای روش تقطیر با آب 88/55 گزارش شد. بررسی تصاویر میکروسکوپ الکترونی برگ‏‌های نعناع بیانگر تخریب ناگهانی غدد دربرگیرنده اسانس در روش تقطیر مقاومتی بود. نتایج مربوط به کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی نشان داد که روش تقطیر مقاومتی تغییر قابل‌ملاحظه‌ای در ترکیب شیمیایی اسانس‌‏های استخراجی در مقایسه با روش تقطیر با آب ایجاد نکرد. یافته‌‏های این پژوهش، روش تقطیر مقاومتی را به‌عنوان یک روش دوستدار محیط زیست معرفی نمود. UR - https://ifstrj.um.ac.ir/article_34516.html L1 - https://ifstrj.um.ac.ir/article_34516_e8741666d837122e7da3545d81979804.pdf ER -