TY - JOUR ID - 34798 TI - بررسی امکان حفظ کیفیت میوه پرتقال تامسون‌ناول (Citrus sinensis cv. Thomson Navel) با استفاده از تیمارهای پوششی در انبار معمولی JO - مجله پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران JA - IFSTRJ LA - fa SN - 1735-4161 AU - شعبانیان, زهرا AU - فتاحی مقدم, جواد AU - علوی, سید ابولحسن AD - علوم تحقیقات تهران AD - موسسه تحقیقات مرکبات کشور Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 11 IS - 4 SP - 458 EP - 472 KW - انبارمعمولی KW - پوشش KW - پرتقال تامسون KW - کیفیت DO - 10.22067/ifstrj.v1394i11.31370 N2 - نقش انبار و پوشش میوه‌ها در حفظ ارزش غذایی و افزایش عمر انباری میوه پرتقال تامسون اهمیت دارد. در این پژوهش میوه پرتقال تامسون بعد از پوشش‌دهی (واکس پلی‌اتیلن، واکس براق‎کننده، واکس انباری، واکس Britex Ti، پاکت فریزر، قارچ‌کش تکتو 60 و بدون‌پوشش) به‌مدت سه ماه در انبار معمولی (دمای 12-5 سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 75-85 درصد) نگهداری شد. به فاصله هر 30 روز با نمونه‌برداری از انبار خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی میوه ارزیابی شد. نتایج نشان داد که در کلیه‌ی تیمارها با کاهش وزن، درصد آبمیوه نیز کاهش یافت، ولی میوه‌های پوشش‌داده‌شده با پاکت فریزر بیشترین درصد آبمیوه (4/38 درصد) و کمترین کاهش وزن (04/1 گرم) را داشتند. میزان ضایعات در 30 روز اول انبارداری و در تیمار با پاکت فریزر افزایش یافت. شاخص‌های رنگ (L*, c, h) طی نگهداری در کلیه تیمارها در حد استاندارد بود. به‌طورکلی نسبت TSS/TA طی نگهداری افزایش معنی‌داری داشت، ولی در تیمار شاهد با میانگین 14/16 در بالاترین سطح بود. بیشترین مقدار فنل‌ کل مربوط به تیمار پاکت فریزر با مقدار 71/0 میلی‌گرم در گرم بود. مقدار آسکوربیک‌اسید تا انتهای دوره انبارداری در میوه‌های تیمارشده با Britex Ti با مقدار 33/42 میلی‌گرم بر 100 گرم نسبت به شاهد افزایش یافت. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی در پوست و گوشت به‌جز تیمارهای شاهد و پاکت فریزر افزایش یافت. تیمارهای واکس انباری و بریتکس نقش مؤثری در حفظ خصوصیات کیفی میوه داشتند، ولی براساس ارزیابی حسی، پوشش پاکت فریزر جدای از میزان ضایعات بالا اثر مطلوب بیشتری روی کیفیت میوه داشت. UR - https://ifstrj.um.ac.ir/article_34798.html L1 - https://ifstrj.um.ac.ir/article_34798_70dc71c58469ea95f7125460fc71aa56.pdf ER -