با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

توسعه صنعت چیپس و فرهنگ رو به رشد مصرف آن در جامعه به ویژه در قشر جوان، روز به روز بر سرمایه گذاری های موجود در این صنعت می افزاید. این موضوع توجه بیشتر به بخش های فرآوری محصول سیب زمینی در صنعت چیپس و تولید هرچه با کیفیت تر این محصول را می طلبد. بدین منظور جهت بررسی امکان تخمین قندهای احیاءکننده در غده های سیب زمینی با استفاده از گلوکزیاب دستی، آزمایشی در سال 1387 در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد بصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد که در آن میزان قندهای احیاءکننده 4 رقم سیب زمینی آگریا، سانته، پیکاسو و کایزر که به مدت دو ماه در دو دمای 3 و 5/7 درجه سانتیگراد در ژرمیناتور نگهداری شده بودند به دو روش آنزیمی و استفاده از گلوکزیاب اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد بین مقدار گلوکز تعیین شده توسط گلوکزیاب دستی با مقدار گلوکز تعیین شده به روش آنزیمی اختلاف معنی داری وجود ندارد، اما بین مقدار گلوکز تعیین شده توسط گلوکزیاب و کل قندهای احیاءکننده اختلاف معنی داری وجود داشت. اثر شرایط نگهداری بر روی مقدار گلوکز و کل قندهای احیاءکننده تعیین شده در هر دو روش گلوکز یاب و آنزیمی معنی دار شد و تیمارهایی که در دمای بالاتری نگهداری شده بودند از میزان قند کمتری برخوردار بودند. اثر رقم بر روی مقدار گلوکز و کل قندهای احیاءکننده تعیین شده به دو روش گلوکزیاب و آنزیمی معنی دار شد و در دمای نگهداری 3 درجه سانتیگراد، ارقام آگریا و سانته، بیشترین تجمع قند را داشتند، اما در دمای نگهداری 5/7 درجه سانتیگراد اختلاف معنی داری بین مقدار قندهای احیاءکننده در 4 رقم تحت بررسی مشاهده نشد.

واژه های کلیدی: سیب زمینی، روش آنزیمی، قندهای احیاءکننده، گلوکز

عنوان مقاله [English]

Determination of Reducing Sugar in Potato Using a Manual Glucose Determiner and Comparing With Enzymatic Procedure

نویسندگان [English]

  • Hamideh Khazaie
  • Marzieh Nasiri Mahallati
  • Mohammad Javad Arshadi

Ferdowsi University of Mashhad

چکیده [English]

In order to estimate the reducing sugar in tubers of potato by using a manual Glucose determiner, an experiment was conducted in factorial arrangement based on completely randomized design with three replications. In this research reducing sugar of four cultivars of potato – Agria, Sante, with two methods: enzymatic and a manual Glucose determiner. The results Picaso and Kizer – that maintained in two temperatures of germinator, 3 and 7.5ºC, were measured indicated that there was no significant difference between determinated glucose by using a manual Glucose determiner and enzymatic procedure, but there was a significant difference between determinated glucose by using a manual Glucose determiner and total reducing sugar measured by enzymatic procedure. The effect of maintenance conditions on glucose content and total reducing sugar in both procedures was significant and treatments that were maintained at higher temperatures had less sugar. The effect of cultivar on glucose content and total reducing sugar in both procedures was significant and in temperature 3ºC, Agria and Sante had the highest sugar content, but in temperature 7.5ºC, there was no significant difference among reducing sugar content of four cultivars.

Keywords: Potato, Enzymatic procedure, Reducing sugars, Glucose

CAPTCHA Image