با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : کوتاه پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد

چکیده

برای استخراج ترکیب مورد نظر در نمونه عسل روش استخراج مایع- مایع هموژن به کار گرفته شد. پارامترهای موثر در راندمان استخراج به صورت یک متغییر در زمان بهینه سازی گردید که به صورت زیر می باشد :حجم متانول 5 میلی لیتر، حجم کلروفرم 5/1 میلی لیتر، مقدار نمک NaCl14گرم و حجم نمونه آب : 50 میلی لیتر در این روش مقدار دامنه خطی دینامیکی ppm 20-001/ با ضریب همبستگی9987/0 برای این ترکیب بدست آمد .دقت روش برای 12 استخراج و اندازه گیری در غلظتppm 19این ترکیب بر حسب انحراف استاندارد نسبی (%RSD) بین 5/6 و حدود تشخیص تا زیر001/0 بدست آمد .میزان بازیافت نیز در گستره % 2/86 تا % 4/95 تغییر می کند که نشان دهنده صحت خوب روش می باشد .روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا در فاز معکوس که مجهز به آشکارساز UV-Vis بود برای جداسازی و اندازه گیری ترکیب سم مورد نظر به کار رفت. جداسازی در دمای اتاق با استفاده از ستون18ZORBAX Eclipse XDB- C و فاز متحرک آب - متانول( v/v%40-60 )در مد ایزوکراتیک انجام شد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Extraction and Determination of Pesticids in Honey by High Performance Liquid Choromatography Using Homogenous Liquid- Liquid Extraction

نویسندگان [English]

  • Abbas Ebrahimi
  • Aara Vaez Zadeh

Islamic Azad University, Firoozabad Branch

چکیده [English]

The aim of this study was to develop an easy analytical method for determining flam prop-m- iso propyl residues in honey by high performance liquid chromatography with UV detection (HPLC/UV) for routine analysis. Chromatographic separation was carried out at room temperature on a ZORBAX Eclipse XDB- C18, 100 Å pore size, 5 μm particle size (300 mm × 3 mm I.D.) column using a mobile phase of methanol-water (60:40%v/v) in isocratic mode. Homogeneous liquid-liquid extraction method was applied to extract pesticide residues in honey. The main factors affecting the extraction efficiency were optimized by using one variable at a time methodology as follow: volume of methanol: 5 mL, volume of chloroform: 1/5 mL, the weight of NaCl: 14 g and sample volume: 50 mL. In this method also linear range of 0.002-20 ppm with the correlation coefficients in the range of 0.9987were obtained for Pesticide. The recoveries ranged between 95 and 102% for various spiking levels. The limits of detection were 0.001ppm,The extraction method used in the present study was easy, inexpensive, and rapid. Thus, it could be used efficiently in the routine monitoring studies.

کلیدواژه‌ها [English]

  • honey
  • Pesticides residue
  • High performance liquid chromatography(HPLC)
  • Homogeneous liquid-liquid extraction
ثنائی، غ.، 1365، سم شناسی صنعتی، انتشارات دانشگاه تهران،25-16 .
خانبانی، م. و پورمیرزا، ع. ا.، 1386، سم شناسی، انتشارات دانشگاه بو علی سینا ،70-50.
رخشانی زابل، ا.، 1385، اصول سم شناسی و آفت شناسی ،انتشارات فرهنگ جامع،36-23.
سازمان حفظ نباتات، 1387 ، فهرست سموم مجاز کشور.
سالاری، ج.، 1373 ، کلیات سم شناسی قانونی، انتشارات دانشگاه تهران، 110-90.
هادیان، ز. و عزیزی، م. ح.، 1385، ارزیابی میزان باقیمانده انواع سموم آفت کش به روش کروماتوگرافی گازی –طیف سنجی جرمی در برخی از سبزیهای عرضه شده در میدان اصلی میوه و تره بار شهر تهران 1384، فصلنامه علوم و صنایع غذایی ایران، 2، 20-13.
هلفریچ، و.، 1372، سم شناسی مواد غذایی، انتشارات سپهر، 15-10.
Aleksandra, wikezynska, pittrpr, zybylowski., 2007 ,Journal of Apimondia,42,16 – 24.
Ertel, N.H., Mittler, J.C., Aktun, S. Wallace, S.L., 1976, Journal of Food Science, 30(2) ,193-195.
Food and drug administration of the united states, 2003, pesticide tolerances ,available fram [http://.cfcan.fda.gov].
Hamlton, D., Acrossley, D.,2004, pesticide residues in food and derinkingwatter Human exposure.and risks .australia Journal of Agricultural & Food Chemistry , 20(3)71-73.
Hernandez, T., MEgea, G., Castr, F.J., Cana, M.L,. 2002, Journal of Agricultural & Food Chemistry , 50(5)1172-1177.
Olkowski, W., 1991, Inc.timmons(Ed),cammon sense pest control,newtown ,cT, taunton press.
Scherrman, J.M., Boudet, L., Pontikis R., Niguyen H.N., Fournier E., Pharmacol, J., 1980, Journal of Food Science, 32(6)78-93.
CAPTCHA Image