نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشگاه تبریز
2 تبریز
چکیده
هدف از این پژوهش، مطالعه و بررسی ترکیبات شیمیایی و تغذیهای پوسته و مغز هسته میوه پسته وحشی گونه خینجوک (Khinjuk) بود. برای این منظور، از پوسته و مغز هسته میوه بهروش سرد با هگزان روغنگیری شد و پروفایل اسیدهای چرب با روش کروماتوگرافی گازی بررسی گردید. همچنین از روغنهای استخراجی نگهداریشده بهمدت 3 ماه در دمای اتاق، هر 30 روز آزمونهای عدد پراکسید، عدد اسیدی و مقدار کلروفیل اندازهگیری شدند. از پوسته و مغز هسته خشکشده میوه بهروش پرکولاسیون با اتانول عصارهگیری شد و میزان ترکیبات فنلی و قدرت مهار رادیکالهای آزاد DPPH عصارهها موردارزیابی قرار گرفت. همچنین عصارهها در درصدهای 1، 2 و 3 درصد به روغن کلزا اضافه شدند و پایداری اکسیداتیو آنها با دستگاه رنسیمت بررسی گردید. نتایج نشان داد نوع و درصد اسیدهای چرب غالب در پوسته و مغز هسته میوه بهترتیب اولئیک اسید 33 و 2/41، لینولئیک اسید 6/10 و 5/21، آلفالینولنیک اسید 6 و 1/3، پالمیتیک اسید 2/17 و 11، پالمیتولئیک اسید 1/13 و 1/3 بودند. میزان ترکیبات فنلی در پوسته و مغز هسته بهترتیب 6/25 و 3/6 میلیگرم اسید گالیک درگرم نمونه خشک بهدست آمد. عدد پراکسید و عدد اسیدی در طول 4 ماه نگهداری بهطور معنیداری افزایش پیدا کرد، اما مقدار کلروفیل در طول زمان بهطور معنیداری کاهش پیدا کرد (01/0≥p ). بیشترین پایداری اکسیداتیو روغن کلزا مربوط به تیمار 3 درصد عصاره پوسته بود (05/0≥p ). عصاره پوسته تأثیر بیشتری بر مهار رادیکالهای آزاد (88 درصد) نسبت به مغز هسته (75 درصد) داشت که این دو میتوانند ناشی از مقادیر بالاتر ترکیبات فنولیک پوسته باشد.
کلیدواژهها
ارسال نظر در مورد این مقاله