با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه ارومیه

چکیده

به‌منظور حفظ کیفیت میوه‌ها و افزایش عمر ماندگاری آن‌ها، تحقیقات وسیعی در زمینه روش‌های بسته‌بندی به‌ویژه کاربرد نانومواد در بسته‌بندی صورت گرفته است. با در نظر گرفتن ماندگاری پایین میوه آلو، در این پ‍ژوهش به بررسی اثرات استفاده از چهار نوع ظروف نانوکامپوزیتی بر حفظ خواص کیفی و افزایش عمر ماندگاری میوه آلو رقم سانتارزا در مقایسه با ظروف پلی‌اتیلنی معمولی، طی دو زمان انبارداری در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی پرداخته شد. بدین منظور ظروف حاوی میوه‌های آلو به‌مدت 45 روز تحت شرایط دمایی 1±1 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی
5 ±90 درصد نگهداری شدند. بعد از طی 22 و 45 روز بعد از انبارداری، شاخص‌های کیفی مختلف میوه از قبیل فعالیت آنتی‌اکسیدان کل، میزان اسید آسکوربیک (ویتامین ث)، مواد جامد محلول کل، اسیدیته، اسیدیته قابل تیتر، سفتی بافت، درصد کاهش وزن میوه و میزان پوسیدگی میوه اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که کاربرد بسته‌های نانو در مقایسه با ظروف پلی‌اتیلنی معمولی، به‌طور معنی‌داری )01/0 (P≤ موجب حفظ خواص کیفی میوه در طی دوره انبارداری شد و به‌میزان قابل‌توجهی طول عمر پس از برداشت میوه آلو را افزایش داد، به‌طوری‌که بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدان، ویتامین ث، اسیدیته، اسیدیته قابل‌تیتر، سفتی بافت و کمترین درصد کاهش وزن میوه و میزان پوسیدگی در بسته‌های نانوکامپوزیتی مشاهده گردید. طبق این نتایج، استفاده از بسته‌های نانوذرات نقره در افزایش حفظ کیفیت آلو در طول دوره انبارداری مؤثرتر بودند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of Nano-Composite Packages on Quality Properties and Shelf Life of Santa Rosa Plum (Prunus salicina L.)

نویسندگان [English]

  • Salah Fahiminia
  • Lotfali Naseri

چکیده [English]

In order to maintain the quality and increase the shelf life of fruits, many studies have been carried out in terms of the packaging specially applications of the nano-composite packages in the packaging. Because of the low storage ability of the plum fruit, in this study, the effects of the four nano-composite packages and common polyethylene (as a control) were analyzed on maintaining quality and increasing of the plum fruit, in a factorial experiment based on a completely randomized design at two levels of the storage. So, the containers including plum fruits were kept at temperature of 1±1 ºC and relative humidity of 90±5 % during 45 days. After 22 and 45 days, the fruit different quality properties such as total antioxidant activity, ascorbic acid (vitamin C) content, total soluble solids, acidity, titratable acidity, firmness, fruit weight loss percentage and decay were measured. The results showed that the application of the nano packages as compared with common polyethylene could maintain the fruit quality at level of (P≤0.01) after 45 days of storage, and increase the post harvest shelf life of the plum fruit as the highest total antioxidant activity, vitamin C, acidity, titratable acidity, firmness and the lowest fruit weight loss percentage and content of the decay were observed in nano-composite packages. According to these results, using the nano-silver packages was effective on increasing the plum fruit quality maintenance during the storage.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Plum fruit
  • packaging
  • Nano-Composite
  • Polyethylene
  • Antioxidant
  • vitamin C
  • Shelf Life
CAPTCHA Image