با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

روغن نباتی در کشور ما یک محصول استراتژیک محسوب می‌شود. میزان واردات این محصول حایز اهمیت بوده و به‌همین دلیل تلاش برای تولید روغن خام در داخل کشور، در حد رقابت با نوع وارداتی آن ازنظر هزینه تولید و نیز کیفیت، قابل توجه می‌باشد. این پژوهش تأثیر پارامترهای مرحله آماده‌سازی دانه روغنی بر کیفیت روغن خام استخراج‌شده با حلال را در مقیاس صنعتی با بیان جزییات عملکرد و شرایط کاری دستگاه‌ها بیان می‌کند. شاخص‌های کیفیت موردبررسی در این مطالعه میزان فسفر، اسید‌های چرب آزاد، پراکسید درنظر گرفته شده است. دانه روغنی مورداستفاده وارداتی و از کشور برزیل بود. دانه‌ها پس از مرحله تمیز شدن، دانه‌شکنی و پخت با استفاده از دستگاه‌های فلیکر، اکسپندر و پرس آماده‌سازی شدند. فلیک‌ها4، کلت‌ها5 و پرس کیک‎ها6 درنهایت برای روغن‌کشی با حلال به اکستراکتور انتقال یافتند. روغن حاصل از این سه روش مورد آزمون‌های کیفی قرار گرفت. با مقایسه نتایج آزمون‌های انجام‌شده بر روی نمونه‌های روغن استحصالی که به سه روش فوق آماده‌سازی شده بود، روغن حاصل از آماده‌سازی به‌روش SP، فسفاتید و درنتیجه میزان افت تصفیه کمتری نشان داد. در مقایسه کیفیت روغن خام، روش ESE بهترین کیفیت را ازنظر عدد پراکسید و روش SE بهترین کیفیت را ازنظر میزان اسیدهای چرب آزاد نشان داد. تفاوت معنادار نتایج آزمایشات، اهمیت کنترل پارامترهای مرحله آماده‌سازی دانه در خطوط تولید کارخانجات روغن‌کشی را نشان می‌دهد. نتایج این تحقیق می‌تواند در صنعت روغن کشی کشور مورداستفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of Solvent Oil Extracting Parameters on Phosphatides, Preoxide Value and Free Fatty Acids in Crude Oil in Industrial Scale

نویسندگان [English]

  • Mehraein Ghasemi
  • Reza Shokrani
  • Javad Keramat

Isfahan University

چکیده [English]

Oil is a strategic product in our country, Iran. The amount of importing this product is considerable, and therefore, any attempt to produce crude oil in our country in a way that competes with the foreign counterparts, with regard to both quality and production cost is considered important. This study addresses the effect of oil seeds preparation step on quality of crude oil, which is extracted by solvent in an industrial scale. and also point to the details of this procedure and the working state of the equipments. The quality parameters which were addressed in this research are the amount of Phosphorus, Free fatty acids, and Peroxide value. The oil seed used in this research was imported from Brazil. After cleaning, breaking, and cooking, the seeds were prepared by Flaker, Expander, and Press equipments. The Flakes (Solvent Extraction (SE)), collets (Expander Aid Solvent Extarction (ESE)), and Cake Press (Screw Press (SP)) were, at the end, sent to the Extractor to extract the oil by solvent. The oil obtained by these three methods went through quality tests. After comparing the three oil products obtained from the above mentioned methods, it was revealed that the oil produced by SE method had less phosphatide and less refining loss. On the other hand, the oil produced by ESE method had the best quality with regard to the peroxide value, and the oil produced by SP method had the best quality with regard to the free fatty acids. The significant difference of the results shows the importance of controlling the parameters of oil seed preparation in oil extraction plants. These results can be of benefit to the oil extraction industry in Iran.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Crude oil
  • Oil seed preparation
  • Phosphatide
  • Screw press
  • Expander
CAPTCHA Image