با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

کاسبرگ، گلبرگ و پرچم از محصولات فرعی در فرآیند تولید زعفران هستند که در ایران هیچ‌گونه استفاده‌ای از آن‌ها صورت نمی‌گیرد. این محصولات جانبی حاوی مقادیر قابل‌ملاحظه‌ای آنتوسیانین و آنتی‌اکسیدان می‌باشند. در این پژوهش استخراج ترکیبات آنتوسیانینی و آنتی‌اکسیدانی از پرچم گل زعفران با استفاده از مخلوط حلال اتانول و اسید کلریدریک 5/1 نرمال (85:15) و امواج فراصوت انجام شد. به‌منظور بررسی اثر فرآیند فراصوت در بهینه‌سازی استخراج ترکیبات آنتوسیانینی، سه زمان 5، 10 و 15 دقیقه و شدت صوت 20، 60 و 100 درصد به‌کار رفت. نتایج نشان داد زمان 15 دقیقه و شدت صوت 100 درصد، بیشترین بازده استخراج عصاره (48/54 درصد) و زمان 10 دقیقه و شدت صوت 100 درصد بیشترین میزان استخراج ترکیبات آنتوسیانینی (83/48 میلی‌گرم در میلی‌لیتر)، پلی‌فنول کل (mg/ml54/36)، قدرت مهارکنندگی رادیکال DPPH (mg/ml7/335) و میزان قدرت احیاکنندگی آهن III (1/431 میکرومول بر لیتر آهن III) را داشتند لذا شرایط بهینه استخراج ترکیبات آنتوسیانینی از پرچم گل زعفران با استفاده از امواج فراصوت زمان 10دقیقه و شدت صوت 100 درصد بود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Study of anthocyanin and antionidant compounds derived ethanol extract saffron flag with the help of ultrasound technology

نویسندگان [English]

  • Roksaneh Rouhani
  • Soudabeh Einafshar
  • Reihaneh Ahmadzadeh Ghavidel

Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center

چکیده [English]

Sepals and petals are byproducts from saffron production process that waste without any use in Iran. These byproducts containing a lot of anthocyanin and natural antioxidants.The aim of this study is determine efficiency of extraction and measurement of antioxidant activity and anthocyanin pigments of pollen and anther of saffron flower ,using mixed solvent of ethanol and hydrochloridic acid 1.5 N (85:15) by ultrasonic waves. Therefore, the time factors (5, 15, 25 minutes) and sound intensity (20, 60 and 100%) were usedThe results showed that the most efficient extraction of samples (54/48%) was extracted in 15 minute and 100% of sound intensity, and the maximum measure of anthocyanin compounds (48.83 mg/ml), total phenolic compounds (36.54 mg/ml), power of reviving the anti-radical DPPH activity of the extracts (335.7 mg/ml) and the power of scavenging Fe III (431.1µmol/lit Fe III), the best sample in all of the exams was extracted in 10 minutes and 100% of sound intensity. So, the optimized situation for extraction of anthocyanin compounds by ultrasound waves was time 15 min and 100% about sound intensity.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Anthocyanin
  • Spectroscopy
  • Stamen of Saffron
  • Antioxidant activity
  • Ultrasound
CAPTCHA Image