با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

تبریز

چکیده

نایسین کاربردهای متعددی به‌عنوان یک نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی ازجمله محصولات لبنی، غذاهای کنسروشده، شیر و پنیرهای فرآیندشده دارد. مطالعات نشان داده است، استفاده از نایسین به‌صورت آزاد در مواد غذایی به‌دلیل واکنش این ماده با اجزای مواد غذایی و تجزیه پروتئولیتیک باعث کاهش فعالیت ضدمیکروبی آن می‌گردد. انکپسولاسیون پپتیدهای ضدمیکروبی توسط نانولیپوزوم‌ها یک روش جایگزین و مؤثر در زمینه حفاظت مواد ضدمیکروبی، افزایش میزان کارآیی انکپسولاسیون و پایداری این ترکیبات در کاربردهای غذایی به‌شمار می‌آید. ازاین‌رو در این تحقیق، در مرحله اول از روش سطح پاسخ برای بهینه‌سازی تولید نانولیپوزوم‌ها به‌روش گرمایی استفاده شد. طرح مرکب مرکزی شامل 18 آزمایش با در نظر گرفتن سه متغییر غلظت فسفولیپید (mµ30-2)، سرعت فرآیند (rpm 1360-500) و زمان فرآیند (min 90-30) و بررسی اثرات این متغییرها روی اندازه ذرات نانولیپوزوم‌ها ارزیابی شد. در مرحله بعد، پایداری نانولیپوزوم‌ها توسط دستگاه اندازه‌گیری ذرات، طی 2 ماه بررسی شد. مقادیر بهینه متغییرهای غلظت فسفولیپید، سرعت فرآیند و دمای فرآیند در بهینه‌سازی، به‌ترتیب (mΜ) 30 ،(rpm) 930 و (min) 90 بود. نتایج پایداری نانولیپوزوم‌ها طی زمان دو ماه نگهداری در دمای یخچال نشان داد، نمونه‌هایی با اندازه ذرات 400 تا 500 نانومتر ازلحاظ اندازه ذرات اختلاف معنی‌داری نداشتند (05/0p >)، درحالی‌که نمونه‌هایی با اندازه ذرات بزرگ‌تر طی این زمان ازلحاظ اندازه ذرات اختلاف معنی‌دار با هم داشتند (05/0p)

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation of factors affecting at preparation of nanoliposomes containing nisin using Response surface methodology

نویسندگان [English]

  • Samira Tizchang
  • Mahood Sowti Khiabani
  • Reza Rezaeemokaram

چکیده [English]

Nisin has numerous applications as a natural preservative in foods, including dairy product, canned food, processed cheese and milk. Several studies demonstrated that proteolytic degradation and the interaction of nisin with food components might result in decreased its antimicrobial activity. Encapsulation of antimicrobial peptides into nanoliposomes may offer a potential alternative to protect antimicrobials, enhancing their efficacy and stability for food applications. In first stage of this research, Response Surface methodology was used for optimization of nanoliposomes produced by heating method. A central composite design (CCD) consisting of 18 experimental run with three independent variables: phospholipid concentration (2-30 mM), stirring speed (500-1360 rpm) and processing time (30-90 min) were used and their effects on size of nanliposome were evaluated.In the next stages, stability of nanoliposomes was investigated during 2 month. The optimum operating conditions obtained from the quadratic form of RSM model for particle size were phospholipids 30 (mM), stirring speed 930 (rpm) and process time 90 (min). The results of stability indicated that samples in the range of 400 to 500 nm were stable up to 2 month (P > 0/05) but samples larger than 500 nm were unstable during 2 month but stable up to 1 month(P> 0/05).

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antimicrobial peptides
  • Nisin
  • Encapsulation
  • Nano liposomes
  • Response surface methodology
  • Stability
CAPTCHA Image