نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

2 شرکت پنبه و دانه های روغن خراسان.

3 گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گنبد کاووس.

4 باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گنبد کاووس.

چکیده

مرسوم‌ترین روش‌های استخراج روغن از دانه‌های روغنی، استفاده از پرس و حلال می‌‌باشد. در پژوهش حاضر، تاثیر درجه حرارت پخت (70، 80 و 90 درجه سانتی‌گراد) و رطوبت دانه‌های خروجی از دیگ پخت (7، 5/7 و 8 درصد) بر برخی از خصوصیات شیمیایی روغن آفتاب‌گردان از جمله میزان مواد ریز نامحلول در روغن، اسیدیته، میزان رطوبت، پروتئین و روغن کنجاله بررسی شد. تجزیه و تحلیل آماری و بهینه‌سازی فرایند به روش سطح پاسخ انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش درجه حرارت پخت میزان مواد ریز نامحلول و اسیدیته روغن افزایش ولی میزان رطوبت و روغن در کنجاله کاهش یافت. با افزایش میزان رطوبت دانه‌های خروجی از دیگ پخت از میزان مواد ریز نامحلول روغن کاسته ولی بر میزان اسیدیته روغن افزوده شد. با توجه به نتایج بهینه‌سازی فرایند می‌توان بیان نمود که اعمال شرایط دمایی در حدود 70 سانتی‌گراد و با رطوبت 73/7 و 65/7 درصد دانه‌های خروجی از دیگ پخت منجر به تولید محصولی با حداقل میزان اسیدیته و مواد ریز نامحلول در روغن و کنجاله‌ایی با کمترین میزان روغن گردید.

کلیدواژه‌ها

AOAC. 2008. Official methods of analysis of the association of official analytical chemists, Vol. II. Arlington, VA: Association of Official Analytical Chemists.
AOCS. 1993. Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemists’ Society, AOCS Press, Champaign, IL, 762p.
Bagheri, A. 2014. Effect of nitrogen fertilizer and spraying oil on the qualitative and quantitative characteristics of sunflower. Master thesis of Agriculture, Faculty of Agriculture, and University of Zabol. 85 p. (in Persian).
Bamgboye, A. and Adejumo, A. 2007. Development of a Sunflower Oil Expeller. Agricultural Engineering International: the CIGR E journal. Manuscript EE 06 015.Vol IX. September.
Boselli, E., Di Lecce, G., Strabbioli, R., Pieralisi, G. and Frega, N. 2009. Are virgin olive oils obtained below 27°C better than those product at higher temperatures? LWT- Food Science and Technology. 49(3): 748-757.
Ghavami, M. Gharachorloo, M. and Ezatpanah, H. 2003. Effect of frying on the oil quality properties used in the industry potato chips, Journal of Agricultural and l Science. 9(1): 1-15.
Ghodsvali, A., Haddad Khodaparast, M. H., Vosoughi, M. and Diosady, L. L. 2005. Preparation of canola protein materials using membrane technology and evaluation of meals functional properties. Food Research International. 38: 223-231.
Glaucia, S., Leila, M. and Miriam, D. 2012. Optimization of osmotic dehydration process of guavas by responsesurface methodology and desirability function, International Journal of Food Science Technology. 47: 132–140.
Grosch, W., Laskawy, G. and Senser, F. 1983. Storage stability of roasted hazelnuts.CCB Review for Chocolate, Confectionery and Bakery. 8: 21-23.
Gupta, R. K. and Prakash, S. 1992. The efect of seed moisture content on the physical properties of JSF-1 safflower. Journal of Oilseeds Research. 9: 209-216.
Kazi, B.R., Oad, F.C., Jamro, G.H., Jamali, L.A. and Oad, N.L. 2002. Effect of water stress on the growth, yield and oil content of sunflower. Pakistan Journal of Applied Sciences. 2 (5): 550-552.
Khajehpour, M. R. 2007. Production of industrial plants. Isfahan University of Jihad Publisher. 564 p. (in Persian).
Kurki, A. L., Bachmann, J. and Holly, H. 2008. Oilseed Processing for Small-Scale Producers. A Publication of ATTRANational Sustainable Agriculture Information Service. Pages: 1-800-346-9140.
Malek, F. 2001. Edible fats and vegetable oils.Farhang-o Ghalam Publication. Pp. 22-35. (in Persian)
Manivannan, P. and Rajasimman, M. 2008. Osmotic dehydration of beetroot in salt solution: optimization of parameters through ststistical experimental design. Internatiol journal of chemistry and Biological Engeeniring. 1:41-46.
Odabas, A.Z and Balaban, M.O. 2002. Supercritical CO2 extraction of sesame oil from raw seeds. Journal of Food Science and Technology. 39:496–501.
Pan, X. J., Liu, H. Z., Jia, G. H. & Shu, Y.Y. 2000. Microwave-assisted extraction ofglycyrrhizic acid from licorice root. Journal ofBiochemical Engineering. 5: 173–177.
Prior, E.M., Vadke, V. S. and Sosulski F.W. 1991. Effect of heat treatment on canola press oils. Journal of the American Oil Chemists Society. 68: 407-411.
Rostami, M., Farzaneh, V., Boujmehrani, A., Mohammadi, M. and Bakhshabadi, H. 2014. Optimizing the extraction process of sesame seeds oil using response surface method on the industrial scale. Industrial Crops and Products. 58: 160–165.
Rostami, M., Estaki, M., Godsevali, A.R., Bojmehrani, A. and Bakhshabadi, H. 2015. Effect of Cooking temperature on some of oil and defatted seed quality characteristics of Rapeseed. Journal of Innovation in Science and Technology. 7 (1): 87-94. (in Persian).
Savoire, R., Lanoiselle, J.L., Vorobiev, E., 2013. Mechanical continuous oil expression from oilseeds: a review. Food Bioprocess Technol. 6 (1): 1–16.
Singh, P., Kumar, R., Sabapathy, S.N. and Bawa. S. 2008. Functional and edible uses of soy protein products. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 7(1): 14-28
CAPTCHA Image