نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد.

2 شرکت صنایع غذایی به آرا، مشهد.

چکیده

سیب‌زمینی از محصولات زراعی محسوب می‌شود که قابلیت نگهداری طولانی‌مدت دارد. نوع بسته‌بندی در کیفیت و طول مدت این نگهداری تأثیر بسزایی دارد. این پژوهش به‌منظور بررسی اثر روش‌های ذخیره‌سازی سیب‌زمینی در سردخانه شامل، نگهداری در جعبه چوبی، کیسه‌های توری، کیسه‌های پلی‌اتیلن سالم، کیسه‌های پلی‌اتیلن پانچ شده و کیسه‌های پلی‌اتیلن شکاف خورده بر خصوصیات کمی و کیفی آن پس از شش ماه نگهداری در سردخانه انجام شد. این مطالعه در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین درصد افت به‌ترتیب در کیسه توری و کیسه پلی‌اتیلن سالم مشاهده شد که میزان اختلاف این دو تیمار از هم 4/2 درصد بود. نگهداری غده در کیسه‌های پلی‌اتیلن سالم بیشترین و در کیسه پلی‌اتیلن شکاف خورده کمترین درصد پوسیدگی را نشان داد. بیشترین جوانه‌زنی غده‌ها در کیسه‌های پلی‌اتیلن سالم و پانچ شده مشاهده شد و در کیسه توری و جعبه چوبی کمترین جوانه‌زنی رخ داد. اختلاف بین بیشترین و کمترین درصد جوانه‌زنی در کیسه پلی‌اتیلن پانچ شده و کیسه توری 16درصد بود. اختلاف معنی‌داری بین روش‌های مختلف نگهداری از نظر درصد قند‌های احیاء و فنول مشاهده نشد. بیشترین درصد نشاسته در کیسه پلی‌اتیلن شکاف خورده و کیسه توری و کمترین مقدار نشاسته در کیسه پلی‌اتیلن پانچ شده مشاهده شد. نگهداری غده در کیسه توری بیشترین و در کیسه پلی‌اتیلن شکاف خورده کمترین درصد برگه‌های قهوه‌ای چیپس را نشان دادند. به‌طورکلی جعبه‌های چوبی، ایجاد شکاف در کیسه‌های پلی‌اتیلن و ایجاد پانچ در کیسه‌ها برای کاهش درصد پوسیدگی و جوانه‌زنی غده‌های سیب‌زمینی می‌تواند راه‌کاری مؤثر برای ذخیره این محصول در سردخانه باشد.

کلیدواژه‌ها

احمدوند، ر.، و حسن آبادی، ح.، 1385. ارزﻳﺎﺑﻲ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻛﻠﻮنﻫﺎی اﻣﻴﺪﺑﺨﺶ ﺳﻴﺐ زﻣﻴﻨﻲ در ﺑﺮاﺑﺮ بیماریهای ویروسی. گزارش نهایی، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی نهال و بذر. 68 صفحه.
Abbasi, K.S., 2012, Influence of packaging materials and storage conditions on the quality attributes of potato (Solanum tuberosum L.) tubers. Ph.D Thesis. Arid Agriculture University, Rawalpindi Pakistan.
Abong, G.O. Okoth, M.W., Karuri, E.G., Kabira, J.N., and Mathooko, F.M., 2009, Evaluation of selected Kenyan potato cultivars for processing into french fries. Journal of Animal and Plant Sciences, 2, 141-147.
Biemelt, S., Hajirezaei, M., Hentschen, E., and Sonnewald, U., 2000, Comparative analysis of abscisic content and starch degradation during storage of tubers harvested of different potato varieties. Potato Research, 43, 371–382.
Burton, W.G., 1948. The Potato. Chapman and Hall, London, 319 p.
Butchbaker, A.F. Promersberger, W.J., and Nelson, D.C., 1973, Respiration and Losses of Weight Potatoes during Storage. Farm Research.
Das, M., Ezekiel, R., Pandey, S.K., and Singh, A.N., 2004, Storage behaviour of potato varieties and advanced cultures at room temperature in Bihar. Potato Journal, 31(1/2), 71–75.
Ding, C.K., Chachin, Y., Ueda, Y., Imahori, Y., and Wang, C.Y., 2002, Modified atmosphere packaging maintains postharvest quality of loquat fruit. Postharvest Biology and Technology, 24, 341-348.
Fernie, A.R., Willmitzer, L., and Trethewey, R.N., 2002, A review: Sucrose to starch: a transition in molecular plant physiology. Trends Plant Science, 7, 35-41
Freitas, S.T., Pereira, E.I.P., Gomez, A.C.S., Brackmann, A., Nicoloco, F., and Bisognin, D.A., 2012, Processing quality of potato tubers produced during autumn and spring and stored at different temperatures. Horticultura Brasileira, 30, 91-98.
Friedman, M., 2006, Potato glycoalkaloids and metabolites: roles in the plant and in the diet. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54, 8655–8681.
George, O.A., Okoth, M.W., Imungi, J.K. and Kabira, J.N., 2010, Evaluation of selected Kenyan potato cultivars for processing into potatocrisps. Agriculture and Biology Journal of North America, 1, 886-893.
Gould, W., 1995, Specific gravity its measurement and use. Chipping Potato Handbook, pp. 18-21.
Gould, W.A., 1999, Potato production, processing, and technology. CTI Publications, Baltimore, M.D
Gupta, V.K., Luthra, S.K., and Singh, B.P., 2014, Storage behaviour and cooking quality of Indian potato varieties. Journal of Food Science and Technology, 52 (8), 4863-4873.
Hartmans, K.J., Diepenhorst, P., Bakker, W., and Gorris, L.G.M., 1995, the use of carvone in agriculture - sprout suppression of potatoes and antifungal activity against potato-tuber and other plant-diseases. Industrial Crops Products, 4, 3-13.
Hide, G.A. and Boorer, K.J., 1991, Effects of drying potatoes (Solanum tuberosum L.) after harvest on the incidence of disease after storage. Potato Research, 34, 133-137.
Kadam, S.S., Wankier, B.N., and Adsule, N.R., 1991, Potato production, processing and products. Boca Raton: CRC’s Press. 35 p.
Kaur, C., and Kapoor, H.C., 2002, Anti-oxidant activity and total phenolic content of some Asian vegetables. International Journal of Food Science & Technology, 37, 153–161.
Kawchuk, L.M., Lynch, D.R., Yada, R.Y., Bizimungu, B., and Lynn, J., 2008, Marker assisted selection of potato clones that process with light chip color. American Journal of Potato Research, 85, 227-231.
Khan, W.A., Duncan, H.J., Baloch, A.K., and McGowan, G., 2012, Methodology development for routine estimation of chlorpropham in commercial potato stores. Czech Journal of Food Sciences, 30, 67–73
Kittur, F.S., Kumar, K.R., and Tharanathan, R.N., 1998, Functional Packaging Properties of Chitosan Films. European Food Research and Technology, 44, 206–208.
Kleinkopf, G.E., Oberg, N.A., and Olsen, N.L., 2003, Sprout inhibition in storage: current status, new chemistries and natural compoundsAmerican Journal of Potato Research, 80, 317-27.
Kumar, R., Pandey, S.K., and Khurana, S.M.P., 2005, keeping quality of potato processing varieties during room temperature storage. Potato Journal, 32 (1–2), 55–59.
Kyriacou, M.C., Gerasopoulos, D., Siomos, A.S., and Ioannides, I.M., 2008, Impact of hot water treatment on sprouting, membrane permeability, sugar content and chip colour of reconditioned potato tubers following long-term cold storage. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88, 2682–2687.
Kyriacou, M.C., Ioannides, I.M., Gerasopoulos, D., and Siomos, A.S., 2009, Storage profile and processing potential of four potato (Solanum tuberosum .L) cultivars under these storage temperature regimes. Journal of Food, Agriculture and Environment, 7, 31-37.
Marchal, L., 1999, towards a rational design of comercial maltodextrins a mechanistic approach. Deuchtland: Tramper and Bergsma Eds.
Mehta, A., Singh, S.V., Pandey, S.K., and Ezekiel, R., 2006, Storage behaviour of newly released potato cultivars under non-refrigerated storage. Potato Journal, 33(3/4), 158–161.
Ministry of Agriculture (MoA). , 2005, Potato Standards In: The Crop Production and Livestock Act. Kenya Gazette supplements no.38, Nairobi.
Ministry of Agriculture (MoA)., 2007, Challenges in potato research. In: The National Policy on Potato Industry, Presentation during the potato stakeholders meeting at KARI head quarters, Nairobi, Kenya.
Mottram, D.S., Wedzicha, B.L., and Dodson, A.T., 2002, Acrylamide is formed in the Maillard reaction. Nature, 419, 448-449.
Niggeweg, R., Michael, A.J., and Martin, C., 2004, engineering plants with increased level of the antioxidant chlorogenic acid. Nature Biotechnology, 22, 746-754.
Pande, P.C., and Luthra, S.K., 2003, Performance and storability of advanced potato hybrids in west central plains. Journal Indian Potato Association, 30, 21–22.
Pedreschi, F., Moyano, P., Kaack, K., and Granby, K., 2005, Color changes and acrylamide formation in fried potato slices. Food Research International 38, 1-9.
Rommens, C.M., Shakya, R., Heap, M., and Fessenden, K., 2010, Tastier and healthier alternatives to French Fries. Journal of Food Science. 75, 109-115.
Ross, A.F., 1959, Dinitrophenol methods for reducing sugars. In: TALBURST WF; SMITH O (Eds). Potato Processing: Connecticut. Avi Publishing Company. p. 467-470.
Salunkhe, D.K., and Desai, B.B., 1984, Post Harvest Biotechnology of Vegetables. 2nd ed., CRC Press. Boca Raton, Florida, US, pp. 55-82.
Samotus, B., Kolodziej, Z., Niedzwiedz, M., Leja, M., and Czajkowska, B., 1973, some aspects of total losses during storage and reconditioning of potato tubers. Potato Research, 16, 61-67
Saraiva, J.A., and Rodriques, I.M., 2011, Inhibition of tuber sprouting by pressure treatments. International Journal of Food Science and Technology, 46, 61-66.
Segnini, P., Dejmek, P., and Oste, R., 1999, A low cost video technique for colour measurement of potato chips. Swiss Society of Food Science and Technology, 32, 216-222.
Singleton, U.L., and Rossi, J., 1965, Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-posphotungustic acid reagent. American Journal of Enology and Viticulture, 16,144.
Sowokinos, J.R., 1990, Stress induced alteration in carbohydrate metabolism. In: The Molecular and Cellular Biol. Potato, M E Vayda and W D Park (Eds.) Wallingford, UK: CAB International. pp. 137-158.
Stadler, R.H., Blank, I., Varga, N., Robert, F., Hau, J., Guy, P.A., Robert M.C., and Riediker, S., 2002, Acrylamide from Maillard reaction products. Nature, 419, 449-450.
Suttle, J.C., 2007, Dormancy and sprouting. In: Potato biology and biotechnology, Vreugdenhil, D. & Bradshaw, J. (Eds.). Amsterdam: Elsevier Science B.V.
Wang-Pruski, G., and Nowak, J., 2004, Potato after-cooking darkening. American Journal of Potato Research, 81, 7-16.
CAPTCHA Image