نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

2 گروه افزودنی‌های مواد غذایی، جهاد دانشگاهی مشهد، خراسان رضوی.

3 گروه ایمنی و کیفیت مواد غذایی، جهاد دانشگاهی مشهد، خراسان رضوی.

چکیده

آناتو یک رنگ مجاز طبیعی دارای خواص آنتی‌اکسیدانی، پتانسیل بالای درمانی و اثرات ضدمیکروبی است. هدف از این مطالعه ارزیابی فعالیت ضدکپکی رنگ آناتو بر 3 کپک بیماری‌زا و عامل فساد غذایی مهم آسپرژیلوس نایجر، نوروسپورا سیتوفیلا و رایزوپوس استولونیفر است. در این پژوهش رنگ آناتو توسط روش خیساندن استخراج و پس از فیلتراسیون با آون تحت خلاء به‌صورت پودر در آورده شد. ارزیابی اولیه فعالیت ضدکپکی با روش‌های انتشار چاهک و دیسک در غلظت‌های سریالی1 تا 10 درصد عصاره استنی آناتو انجام شد و میزان حداقل غلظت بازدارنده رشد (MIC) با روش رقت آگار در زمان‌های 48 و 72 ساعت پس از کشت تعیین گردید. قطر هاله عدم رشد در روش چاهک، در تمامی غلظت‌های عصاره برای کپک آسپرژیلوس نایجر بالاترین میزان محاسبه شد و بیشترین حساسیت نسبت به عصاره آناتو به‌ترتیب در کپک‌های آسپرژیلوس نایجر، نوروسپورا سیتوفیلا و رایزوپوس استولونیفر مشاهده گردید. روش دیسک برای بازدارندگی رنگ آناتو از رشد کپکی ناکارآمد ارزیابی شد. حداقل غلظت رنگ آناتو بازدارنده از رشد در دو سویه آسپرژیلوس نایجر و نوروسپورا سیتوفیلا 6 درصد و در مورد رایزوپوس استولونیفر 7 درصد تعیین شد. طبق یافته‌های این مطالعه می‌توان نتیجه گرفت رنگ آناتو برای بازدارندگی رشد3 سویه کپکی ذکر شده موثر واقع شده، لذا می‌تواند به‌عنوان یک ترکیب عملگر و ممانعت‌کننده رشد کپک در فراورده‌های غذایی مستعد فساد کپکی (همانند فراورده‌های نانوایی) استفاده گردد.

کلیدواژه‌ها

Alizadeh-Salteh, S., Arzani, K., Omidbeigi, R., Safaie, N., 2010, Essential Oils Inhibit Mycelial Growth of Rhizopus stolonifer, Europ.J.Hort.Sci. 75)6(, 278–282.
Boschetto, D.L., Aranha, E.M., Ulson de Souza, A.A., Guelli U. Souza, S.M.A., Ferreira, S. R.S., Priamo,W.L., Oliveira, J.V.,2014, Encapsulation of bixin in PHBV using SEDS technique and in vitro release evaluation, Industrial Crops and Products,60,22–29.
Castello, M., Chandra, N., Phatak, A., Madhuri, S., 2004, Estimation of bixin in seeds of Bixa orellana L. from different locations inwestern Maharashtra, Indian J. Plant Physiol, 9(2), 185-188.
Denning, D.W., 1998, Invasive Aspergillosis, State-of-the-art clinical article, Clinical Infectious Diseases, 26,781 – 805.
Ezuruike, F.U., Prieto, M.J., 2014, the use of plants in the traditional management of diabetes in Nigeria: Pharmacological and toxicological considerations, Journal of Ethnopharmacology 155(2):857-924
Galindo-Cuspinera, V., Westhoff, D., Rankin, S.A., 2003, Antimicrobial Properties of Commercial Annatto Extracts against Selected Pathogenic, Lactic Acid, and Spoilage Microorganisms, Journal of Food Protection, 6,911-1099.
Garcıa, N.V.M.,. Gonzalez, A., 2003, Fuentes M., Aviles, M., Rios M.Y., Zepeda, G., Rojas, M.G., Antifungal activities of nine traditional Mexican medicinal plants, Journal of Ethnopharmacology, 87, 85–88.
Gautam, A.K., Sharma, S., Avasthi, S., Bhadauria, R., 2011, Diversity, phatogenecity and toxicology of A. Niger: An important spoilage fungi, Research Journal of Microbiology, 6)3(, 270-280.
Giridhar, P., Venugopalan, A., Parimalan, R., 2014, A Review on Annatto Dye Extraction, Analysis and Processing – A Food Technology Perspective, Journal of Scientific Research & Reports, 3)2(, 327-348.
Hernandez-Lauzardo, A.N., Bautista-Baños, S., Velazquez-del Valle, M.G. Trejo-Espino, J.L., 2005, Identification of Rhizopus stolonifer (Ehrenb. Fr.) Vuill. Causal Agent of Rhizopus Rot Disease of Fruits and Vegetables, Revista Mexicana de Fitopatologia, 24)1(, 65-69.
Irobi, O.N., Moo-Young, M., Anderson, W.A., 1996, Antimicrobial activity of Annatto (Bixa Orellana), International Journal of Pharmacognosy, 34)2(87-90.
Kazemi Dorsanki, R., Ghaemi, N., Mirpour, M.S., 2010, Antimicrobial activity of lactic acid bacteria isolated from probiotic products (Lactobacillus and Bifidobacterium), Journal of Microbiological Biotechnology, Islamic Azad University, 2(7), 29-36 (in persian).
Lennartsson, PR., Taherzadeh, MJ, Edebo, L., 2014, Rhizopus, Encyclopedia of Food Microbiology, V. 3.284-290.
Lim, T.K., 2010, Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants: V.1, Fruits, Bixa orellana, Springer, Netherlands.
Morrow, M.B., Lowe, E.P., 1943, Molds in Relation to Asthma and Vasomotor Rhinitis: A Review, Mycologia, 35)6(, 638-653.
Nielsen, K.F., Mogense, J.M., Johansen, M. Lar sen, T.O., Frisvad, J.C.S., 2009, Review of secondary metabolites and mycotoxins from the Aspergillus niger group, Anal Bioanal Chem,395,1225– 1242.
Oliveira Junior, E.N., El Gueddari, N.E., Moerschbacher, B.M., Franco, T.T., 2012, Growth rate inhibition of phytopathogenic fungi by characterized chitosans, Brazilian Journal of Microbiology, 800-809.
Perkins, D.D., Turner, B.C., Barry, E.G., 1976, Strains of Neurospora Collected from Nature, Evolution, 30) 2(, 281-313.
Rodriguez-Tudela, J.L., Alcazar-Fuoli, L., Alastruey-Izquierdo, A., Monzon, A., Mellado, E., Cuenca-Estrella, M., 2007, Time of Incubation for Antifungal Susceptibility Testing of Aspergillus fumigatus: Can MIC Values Be Obtained at 24 Hours Antimicrobial agents and chemotherapy, 51(12), 4502–4504.
Salehi, M., Raies nia, N., Mehrabian, S., 2011, Evaluation of the antibacterial effect of methanolic extracts of outer shell of wild pistachio (Pistacia vera, Journal of Microbiological Biotechnology, Islamic Azad University, 10 (3), 59- 53 (in persian).
Santos, L.F., Dias,V.M., Pilla,V., Andrade, A.A., Alves, L.P., Munin, E., Monteiro, V.S., Zilio, S.C.,2014, Spectroscopic and photothermal characterization of annatto: Applications in functional foods, Dyes and Pigments,110,72-79.
Satyanarayana, A., Prabhakara Rao, P. G., Rao, D. G.,2003, Chemistry, processing and toxicology of annatto (Bixa orellana L.), Journal of Food Science and Technology,40(2),131-141.
Sen, A., Batra, A., 2012, Evaluation of antimicrobial activity of different solvent extracts of medicinal plant: Melia Azedarach L. International Journal of Current Pharmaceutical Research, 4)2 (, 67-73.
Shahnia M., Khaksar, R., 2013, Antimicrobial effects and methods for determining the minimum inhibitory concentration of plant essential oils on pathogenic bacteria, Journal of Nutrition Sciences and Food Industry of Iran, 5 (7), 955-949 (in persian).
Shear, C. L., Dodge, B.O.,1927, Life histories and heterothallism of the red bread-mold fungi of Monilian sitophila group, Journal of Agricultural Research, 34)11(,1019-1042.
Skaltsaa, D.H., Demetzos, C., Lazarib, D., Sokovic, M., 2003, Essential oil analysis and antimicrobial activity of eight Stachys species from Greece, Phytochemistry, 64,743–752.
Soares, C., Calado,T., Venâncio, A.,2013, Mycotoxin production by Aspergillus niger aggregate strains isolated from harvested maize in three Portuguese regions, Rev Iberoam Micol,30)1 (,9–13.
Silva, B.R., Almeida, R.C., Chavasco, M.J., Chavasco, K.J.,2009, Antimycobacterial activity evaluation and MIC determination of liophilizated hydroalcoholic extracts of Bixa orellana L., Bixaceae, Brazilian Journal of Pharmacognosy, 20(2),171-174.
Sumathi, P., Parvathi, A.,2011, Antibacterial potential of the aueous and organic extracts of Bixa Orellana L., International Journal of Pharma and Bio Sciences,2)2(,193-201.
Therese, KL., Bagyalakshim, R., Madhavan, HN., Deepa, P.,2006, In Vitro susceptibility testing by agar dilution method to determine the minimum inhibitory concentrations of Amphotericin B, Fluconazole and Ketoconazole against Ocular fungal isolates, Indian journal of medical microbiology,24)4(,273-9.
Tournas, V. H .2005, Spoilage of Vegetable Crops by Bacteria and Fungi and Related Health Hazards, Critical Reviews in Microbiology, 31, 33–44.
Yang, E.J., Chang, H.C.,2010, Purification of a new antifungal compound produced by Lactobacillus plantarum AF1 isolated from kimchi, International Journal of Food Microbiology,139,56-63.
Yolmeh, M., Habibi, N.M., Hosseini, F., Shahabadi, S.,2014, Evaluation of Antibacterial Activity of Annatto Dye on Streptococcus Pyogenes Escherichia Coli, Enterococcus Faecalis, and Bacillus Subtilis, Sadra Med Sci J., 2(3),307-314.
Yolmeh, M., Habibi, N.M., Farhoush R., Hosseini, F., 2015, Anti-bacterial effect of Anatto color on several bacterial pathogens, Qom University of Medical Sciences Journal, 8 (4), 57-53 (in persian).
CAPTCHA Image