نوع مقاله : مقاله پژوهشی فارسی

نویسنده

گروه علوم و صنایع غذایی، پژوهشگاه استاندارد، سازمان ملی استاندارد، ایران.

چکیده

امروزه یکی از اصلی‌ترین مشکلات در تولید و بازارمصرف آب لیمو کشورشناسایی تقلبات در این فرآورده است. هدف از این تحقیق بررسی پارامترهای شیمیایی لازم برای شناسایی تقلبات در این صنعت است .بدین منظور در این تحقیق پارامترهای تعریف شده در استاندارد تدوین شده در سال 2016 توسط انجمن آبمیوه و نکتار اتحادیه اروپا برای اصالت‌سنجی آب لیموترش انتخاب شد و برروی 10 نمونه تجاری و 3 نمونه طبیعی این پارامترها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان می‌دهدکه وزن مخصوص نمونه‌هادر محدوده040/1-030/1 می‌باشد و اسیدیته نمونه‌ها بین6/67-55 (گرم بر لیتر) متغیر است. قند گلوگز برای نمونه‌ها بین 7/12-48/1 (گرم بر لیتر) در حالی که مقدار فروکتوز 81/9-13/0 (گرم بر لیتر) می‌باشد و بیشترین مقدار مواد معدنی مربوط به پتاسیم1350- 10 (میلی‌گرم بر لیتر) و پس از آن سدیم ،کلسیم، فسفر و منیزیم می‌باشد که مقدار آنها به‌ترتیب 907-63 ،172-1/33، 135-صفر و 4/75-10 (میلی‌گرم بر لیتر) می‌باشد. در نمونه‌ها رنگ سنتزی و مواد نگهدارنده (اسید بنزوئیک و سوربات) مورد بررسی قرار گرفت که در تمامی نمونه‌ها مقدار قابل تشخیصی گزارش نشد. نتایج نشان می‌دهد 9 نمونه از 10 نمونه تجاری در بیش از یک فاکتور با حدود تعریف شده در استاندارد اتحادیه اروپا برای آب لیمو تجاری مطابقت ندارند (به عبارتی 9 نمونه از نمونه‌های تجاری تقلبی می‌باشند) لذا پیشنهاد می‌گردد این پارامترها در تجدید نظر استاندارد ملی به‌منظور بهبود روش تشخیص آب لیمو تقلبی در نظر گرفته شود.

کلیدواژه‌ها

استاندارد ملی ایران شماره 2685؛ آب میوه‌ها- روش‌های آزمون.
استاندارد ملی ایران شماره 9265؛ مواد غذایی- اندازه‌گیری سرب، کادمیوم، مس، آهن، روی- روش طیف‌سنجی جذب اتمی.
استاندارد ملی ایران شماره 2685؛ آب میوه‌ها– روش‌های آزمون..
استاندارد ملی ایران شماره 11130؛ مواد غذایی- اندازه‌گیری آسه سولفام-کا، آسپارتام و ساخارین به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا.
استاندارد ملی ایران شماره 2634؛ افزودنی‌های خوراکی مجاز- رنگ‌های مصنوعی در مواد خوراکی- شناسایی به روش کروماتوگرافی لایه نازک-روش آزمون.
AFJA )Australian Fruit Juice Association).( 2009). Reference guideline for lemon.
Agusti, M., Mesejo, C., Reig, C., Martinez-Fuentes, A.(2014). Citrus production. Horticulture Plants for People and Places. vol. 1. Springer, Netherlands, pp. 159–195.
AIJN (Association of the Industry of Juices and Nectars of the European Union). (2016). Code of practice for evaluation of fruit and vegetable juices 6.26.Reference guideline for lime.
AIJN (Association of the Industry of Juices and Nectars of the European Union). (2013). Code of practice for evaluation of fruit and vegetable juices 6.6. Reference guideline for lemon.
Arena, E., Fallico, B., &Maccarone, E. (2001). Thermal damage in blood orange juice: Kinetics of 5-hydroxymethyl-2-furancarboxaldehyde formation. International Journal of Food Science and Technology, 36, 145–151.
Benk, E., (1976). Minerulbrunnen, 26(12):385-388.
Boland, EE. (1988). JAssoc. 0ff; c. Anal. Chem. 71(1):86-87
Brause, A., Doner, L. and Raterman, J.( 1987). Food Prod. Manag. 109(8):20-21.
Cordella, C., Moussa, I., Martel, A. C., Sbirrazzuoli, N., &Cuvelier, L. L. ( 2002). Recentdevelopments in food characterization and adulteration detection: Technique –oriented perspectives. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 1751–1764.
Directive 01/112 (2001).European commission and council directive related to fruit juices and certains similar product intended for human consumption.
 
Directive 95/2/EC (1995).European parliament and council directive on food additives other than coulours and sweeteners.
Esteve, M. J., Frigola, A., Rodrigo, C., & Rodrigo, D. (2005). Effect of storage periodunder variable conditions on the chemical and physical composition and colour of Spanish refrigerated orange juices. Food and Chemical Toxicology, 43, 1413–1422.
European committee for standardization (1994).Fruit and vegetable juices - Determination of sodium, potassium, calcium and magnesium content by atomic absorption spectrometry (AAS), EN 1134.
European committee for standardization (1994).Fruit and vegetable juices - Fruit and vegetable juices - Determination of phosphorus content - Spectrometric method, EN 1136.
European committee for standardization .(1999).Fruit and vegetable juices - Fruit and vegetable juices - Determination of glucose, fructose, sorbitol and sucrose contents - Method using high performance liquid chromatography, EN 12630.
Guyon, F., Auberger, P., Gaillard, L., Loublanches, C., Viateau, M., Sabathie, N., Salagoïty, M., Medina, B. (2014). 13C/12C isotope ratios organic acids, glucose and fructose determined by HPLC-co- IRMS for lemon juices authenticity, Food Chemistry 146, 36–40.
IFU (International Fruit and Vegetable Juice Association, (2005). IFU Methods of analysis, Determination of Formol Number, IFUMA30.
IFU (International Fruit and Vegetable Juice Association, (2005). IFU Methods of analysis, Determination of Relative Density (Pycnometer Method), IFUMA01.
IFU (International Fruit and Vegetable Juice Association, (2005). IFU Methods of analysis, Determination of Volatile Acids, IFUMA05.
IFU (International Fruit and Vegetable Juice Association), (2005). IFU Methods of analysis, Determination of Hydroxymethylfurfural (HPLC), IFUMA69.
IFU (International Fruit and Vegetable Juice Association), (2017). IFU Methods of analysis, Determination of Soluble Solids (Indirect Method by Refractometry), IFUMA08.
Iranzo, R.J. and Peres Toran, M.J. (1977). Relationship between the Brix of citrus juices and their soluble chemical components. Proceedzngs of the Internatzonal Society of Crtrzculture, pp 791-795 (Food Sa. Technol. Abs. 13:4H 737).
Iranzo, R.J., PerisToran, M.J. and Grima, R, (1977). Essenze Derzvatz Agrumarz, 47(4):485-490.
Kuljarachanan, T., Devahastin, S., Chiewchan, N. 2009. Evolution of antioxidant compounds in lime residues during drying, Food Chemistry 113, 944–949.
Lambert, G. F., Lasserre, A. A., Azzaro-Pantel, C., Miranda-Ackerman, M., Vazquez, R. P., Salazar, M. R. P. (2015). Behavior patterns related to the agricultural practices in the production of Persian lime (Citrus latifoliatanaka) in the seasonal orchard.Computers and Electronics in Agriculture, 116, 162–172.
Leclerq, C., Molinaro, M. G., Piccinelli, R., Baldini, M., Arcella, D., &Stacchini, P. (2000). Dietary intake exposure to sulphites in Italy – analytical determination of sulphite-containing foods and their combination into standard meals for adults and children. Food Additives and Contaminants, 17(12), 979–989.
Lorente, J.,Vegara, S., Martì, N., Ibarz, A., Coll, L., Hernandez, J. (2014). Chemical guide parameters for Spanish lemon (Citrus limon (L.) Burm.) Juices, Food Chemistry, 162, 186–191.
Lovacheva, G.N. and Eliarova, TS. (1974). VoprosyPitaniyaNo. 5:79-80.
Niedmann, P.D. (1976a). Chem. Mikrobiol. Technol. Lebensm. 4(5):132-135.
Paulo, R. M., Welliton, D. P., Leticia, A.F. N., Emy, T., Koiti, A.,Henrique E. T., Lúcio A., Marilene De V.C. P.(2011).Fast and reliable analyses of sulphite in fruit juices using a supramolecular amperometric detector encompassing in flow gas diffusion unit. Food Chemistry, 127:249–255.
Richard, J.P. (1978). Ann. Nutricion Aliment. 32(5): 1021-1033.
Sapers, G. M., (1993). Browning of foods – control by sulfites, antioxidants, and other means. Food Technology, 47(10), 75–84.
Scotter, M. (2015). Colour Additives for Foods and Beverages, Wood head Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition: Number 279.
Singhal, R. S., Kulkarni, P. R., Rege, D. V. (1997). Handbook of indices of food quality and authenticity, Cambridge, England.Chaptre3:77-119.
Tikka, J. and Johansson, L, (1947). ValtionTek. Tutkimuslaitos, TiedoitusNo.51, 5 pp.
Tosun, M., & Keles, F. (2012). Testing methods for mulberry pekmez adulterated with different sugar syrups. Academic Food Journal, 10(1), 17–23.
Vegara, S., Marti , N., Lorente, J., Coll, L., Streitenberger, S., Valero, M., Saura , D. (2014). Chemical guide parameters for Punicagranatum cv. ‘Mollar’ fruit juices processed at industrial scale, Food Chemistry 147, 203–208.
Vladimirov, G. (1972). Nauchni Trudove, Vissh Institut PO Khranitelnai Vkusova Promyshlennost .19 (1):59-72.
Directive 12/112/EC. (2012). Council directive relating to fruit juices and certain similar products intended for human consumption.
Sofos, J. N. (1995). Antimicro bialagents. In J. A. Maga, & A. T. Tu (Eds), Food additive toxicology. New York: Marcel Dekker. PP. 501-529.
WHO, (1987).Principles for the safety assessment of food additives and contamination in food. Environmental Health Criteria, 70.
Keng-Wen, L., Dennis P.H.H., Hui-Ying, H., Chiu-Hua, W., Shih-Pei, N., Min-Pei, L.(2016). Food safety risk assessment for estimating dietary intake of sulfites in the Taiwanese population.Toxicology Reports. 3, 544-551
CAPTCHA Image