نوع مقاله : مقاله پژوهشی فارسی

نویسندگان

1 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد هیدج، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران.

چکیده

ناخالصی‌های روغن و ترکیبات رنگی موجود در آن با استفاده از یک جاذب و طی فرآیند رنگبری از روغن خارج می‌شوند. در این تحقیق مقادیر مختلفی از اکسید آلومینیوم و منیزیم به خاک رنگبر تجاری افزوده شد. سپس فعال‌سازی با اسید هیدروکلریک صورت گرفت. رنگبری روغن با افزودن 2 درصد خاک‌های رنگبر متشکل از درصدهای مختلف سیلیس، اکسیدهای آلومینیوم و منیزیم، اکسیدهای آلومینیوم و منیزیم اسیدی و خاک رنگبر تجاری در مقایسه با نمونه شاهد انجام گرفت. مقدار عدد پراکسید، عدد اسیدی، کلروفیل، کاروتنوئید، رنگ زرد و قرمز و مقادیر مس و آهن نمونه‌های رنگبری‌شده تعیین گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که جاذب‌های حاوی اکسیدهای آلومینیوم و منیزیم دارای عملکرد یکسان با خاک رنگبر تجاری در کاهش پراکسید نمونه‌های روغن به میزان‌‌ 3/96- 9/98 درصد بودند. استفاده از جاذب حاوی 95 درصد خاک تجاری و 5 درصد اکسید آلومینیوم اسیدی باعث کاهش 33/33 درصدی اندیس اسیدی شد. جاذب حاوی 90 درصد خاک تجاری و 10 درصد اکسید منیزیم، کلروفیل را به‌میزان 96/65 درصد کاهش داد. با استفاده از جاذب حاوی 90 درصد خاک تجاری و 10 درصد اکسید منیزیم، کاروتنوئید 40/93 درصد کاهش یافت. جاذب‌های حاوی 95 درصد خاک تجاری و 5 درصد اکسید آلومینیوم، 95 درصد خاک تجاری و 5 درصد اکسید منیزیم، 95 درصد خاک تجاری و 5 درصد اکسید منیزیم اسیدی عملکرد یکسانی مشابه خاک تجاری در کاهش رنگ قرمز داشتند. مس و آهن در نمونه رنگبری‌شده با جاذب حاوی 50 درصد خاک تجاری و50 درصد اکسید آلومینیوم و جاذب حاوی 50 درصد خاک تجاری و 50 درصد اکسید منیزیم کاهش 100 درصدی یافتند. نتایج این پژوهش نشان داد اکسیدهای آلومینیوم و منیزیم می‌تواند عملکرد خاک‌های رنگبر را بهبود دهند، به‌طوری‎که جاذب‌های حاوی نزدیک به 50 درصد اکسیدهای آلومینیوم و منیزیم نتایج بهتری در رنگبری در مقایسه با جاذب تجاری داشته‌اند.

کلیدواژه‌ها

Abbasi R, Gharachorloo M, Ghavami M, Asadi Gh-H. (2014). Appilication of ultrasonic waves in bleaching of soybean oil and determination of time and temperature for ultrasonic bath. Iranian Journal of Nutrition Science & Food Technologhy, 9(2): 75-84.
Ajemba, R.O.,Onukwuli, O.D.(2012). Journal of Basic and Applied Scientific Research, 9: 9438-9445.
Anonymous. (2001). Edible oils and fats-Determination of carotene-test method. National Standards Organization of Iran, National Iranian Standard, No. 6686.
AOCS ( 2007). Official methods and recommended practice of the American oil chemist’s society.
AOCS ( 2004). Official methods and recommended practice of the American oil chemist’s society.
De B.K., Patel, J.D., Patel, J.B., Patel, V.K., Patel, V.R.(2009). Bleaching of mustard oil with some alternative bleaching agents and acid activated clays. Journal of of Oleo Science, 58:57-63.
Didi, M.A., Makhoukhi, B., Azzouz, A. and Villemin, D., (2009). Colza oil bleaching through optimized acid activation of bentonite. A comparative study. Applied Clay Science, 42(3-4): 336-344.
Farhoosh, R. Einafshar, S. And Sharayei, P. (2009). The Effect Of Commercial Refining Steps On The Rancidity Measures Of Soybean And Canola Oils. Food Chemistry, 115: 933-938.
Foletto, E. L., Colazzo G. C., Volzone C., Porto L. M.(2011). Sunflower oil bleaching by adsorption onto acid-activated bentonite. Brazilian Journal of Chemical Engineering, 28(1): 169 – 174.
Ghasemi Afshar, P., Honarvar, M., Gharachorloo, M., Eshratabadi, P., and Bazyar, B. (2014). Bleaching of vegteble oils using press mud obtained from sugar industry. Pelagia Research Library, 4(1): 677-684.
Ghasemi Afshar P. (2014). Investigating the use of cake filter made from the sugar production line in the bleaching of edible oils. Ph.D. Thesis. Faculty of Science and Engineering, Food Industry, Islamic Azad University, Science and Research Branch of Tehran.
Ghavami M, Gharachorloo M, , Ghiassi Tarzi B. (2008). Laboratory Techniques Oils & Fats. Islamic Azad University-Science and Research Branch, First edition.
Ghavami M, Gharachorloo M, Mahasti P. (2003). The Effect of purification process on quality characteristics of soybean oil. Journal of Agricultural Sciences, 9(3), 55-68.
Ghobadi M, Yuzbashi A. A, Kashani Motlagh M. M. (2008). Study on the structural changes occurred during the acid activation of Gharenaz bentonite as bleaching earth. Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy, 16(1): 13-20.
Gibon, V., De Greyt, W., & Kellens, M. (2007). Palm oil refining. European journal of lipid science and technology, 109(4): 315-335.
Gupta, M.(2017). Practical guide to vegetable oil processing. Elsevier, second edition.
Hoseini S. M. S, Sarafi A, and Tahmooresi, M. (2012). Laboratory study of balloon impact on the structure and strength of bentonite dyeing for the production of bleaching soil. Journal of Chemistry and Chemical Engineering of Iran, 32(1): 35-45.
Hussin, F., Aroua, M. K., & Daud, W. M. A. W. (2011). Textural characteristics, surface chemistry and activation of bleaching earth: A review. Chemical Engineering Journal, 170(1): 90-106.
Kaynak, G., Ersoz, M., & Kara, H. (2004). Investigation of the properties of oil at the bleaching unit of an oil refinery. Journal of Colloid and Interface Science, 280(1):131-138.
Lin, R., and Lin, Ch. (2005). Kinetics of adsorption of free fatty acids from water-degummed and alkali-refined soy oil using regenerated clay. Journal of Separation Purification Technology, 44: 258-265.
Makhoukhi, M. A. Didi, D. Villemin and Azzouz. (2009). Acid activation of bentonite for use as a vegetable oil bleaching agent . Grasasy Aceites, 60(4): 343-349.
Naji M. H, Ghavami M, Lari A. (2010). The Effect of Different Bleaching Earths on the Quality Edible Oils. Food Technology & Nutrition, 7(4): 5-19.
O'brien, R. D. (2008). Fats and oils: formulating and processing for applications. CRC press.
Okolo, J. C., & Adejumo, B. A. (2014). Effect of Bleaching on Some Quality Attributes of Crude Palm Oil. IOSR Journal of Engineering (IOSRJEN), 4: 25-28.
Prokopov, T., & Mechenov, G. (2013). Utilization of spent bleaching earth from vegetable oil processing. Ukrainian Food Journal, 2(4).
Silva, S. M., Sampaio, K. A., Ceriani, R., Verhe, R., Stevens, C., De Greyt, W., & Meirelles, A. J. (2014). Effect of type of bleaching earth on the final color of refined palm oil. LWT-Food Science and Technology, 59(2): 1258-1264.
Saneei M, Goli S. A. H, Keramat J and Shirvani M. (2014). Acid activation of sepiolite clay to bleach edible oils. Journal of Food Resarch, 25(4): 689-698.
Shokrchizad H, Goli S. U. H. and Daghighi H. (2012). Recovery and analysis of residual oil in soap dyes used in soybean oil purification. Journal of Food Science and Technology of Iran, 9(1): 104-101.
Anonymous, (2001). Edible oils and fats-Determination of carotene-test method. National Standards Organization of Iran, National Iranian Standard, No. 6686
Anonymous. (2001). Edible oils and fats-Determination of carotene-test method. National Standards Organization of Iran, National Iranian Standard, No. 6686.
CAPTCHA Image