زیست فناوری مواد غذایی
ارزیابی کاربرد باکتری‌های اسید لاکتیک در حذف فلزات سنگین از محلول‌های آبی و سبزیجات برگدار خوراکی

مهدیه مستفیدی؛ محمد رضا سنجابی؛ ناهید مژگانی؛ سهیل اسکندری؛ سپیده اربابی بیدگلی

دوره 20، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1403، ، صفحه 119-134

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2023.79869.1220

چکیده
  آلودگی محیط‌زیست به فلزات سنگین، امروزه به یکی از مشکلات بزرگ زیست‌محیطی تبدیل شده است. در همین راستا، هدف از انجام این مطالعه بررسی توانایی جذب فعال و غیر فعال فلزات سنگین توسط تعدادی از سویه‌های LAB در محیط آزمایشگاهی (محلول آبی) و ماده غذایی (سبزیجات برگدار خوراکی) بود. نتایج مرحله آزمایشگاهی نشان داد که بطور کلی راندمان حذف فلزات ...  بیشتر

شیمی مواد غذایی
اندازه‌گیری و مقایسه مقادیر نیترات، نیتریت و عناصر سنگین در برنج برداشت اول و برداشت مجدد

زینب سلطان تویه؛ شیوا دهقان آبکنار؛ نازنین خاکی پور

دوره 19، شماره 4 ، مهر و آبان 1402، ، صفحه 501-510

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2023.75970.1160

چکیده
  فلزات سمی محیط ‌زیست را آلوده کرده و از طریق زنجیره‌های غذایی اثرات نامطلوبی بر سلامتی انسان باقی می­گذارند. امروزه مواد­غذایی دارای مقادیر بیشتری نیترات و نیتریت هستند. در این تحقیق از سه مزرعه انتخابی در دو زمان کشت اول و دوم 18 نمونه برنج تهیه شده و میزان نیتریت، نیترات و فلزات سنگین سرب، کادمیوم، آرسنیک و جیوه مورد ارزیابی ...  بیشتر

فناوری مواد غذایی
روش‌های دم کردن مایکروویو و سنتی چای سیاه ایرانی: ترکیبات زیست فعال، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و فلزات سنگین

رضا فرهمندفر؛ سحر ابوطالب زاده؛ حنانه منیری؛ مسعود کیخوائی

دوره 18، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1401، ، صفحه 141-151

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2023.78904.1208

چکیده
  چای سیاه که از برگ درختچه Camellia sinensis به‌دست می‌آید، نوشیدنی محبوبی است که قرن‌هاست در سراسر جهان مصرف می‌شود. در این تحقیق، نمونه‌ای از چای سیاه ایرانی به دو روش مایکروویو و دم‌آوری سنتی تهیه شد و عصاره های حاصل از آن با استفاده از آزمون‌های دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) و احیاء کنندگی آهن/ قدرت آنتی‌اکسیدانی (FRAP) و محتویات فنولیک ...  بیشتر

شیمی مواد غذایی
بررسی و مقایسه آلودگی اکراتوکسین A و عناصر فلزی سرب و آرسنیک در پودرهای تجاری قهوه فوری

صدیقه یزدان پناه؛ شادی جوکار؛ طاهره زندی لک؛ مریم حقیقی

دوره 18، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1401، ، صفحه 81-95

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2021.67078.0

چکیده
  دانه قهوه دومین فرآورده سودآور تجاری در دنیا می‌باشد و علاوه بر مصرف نوشیدنی در صنایع غذایی کاربرد فراوانی دارد. در تهیه بستنی، شیرینی‌ و شکلات استفاده می‌شود. گیاهان مهمترین مسیر انتقال فلزات سنگین به زنجیره غذایی انسان و چرخه طبیعت محسوب می‌شوند. فلزات سنگین به‌دلیل غیر­ابل تجزیه بودن، اثرات سوء آنها بر سلامتی موجودات زنده ...  بیشتر

بررسی پتانسیل زغال فعال تولیدی از پوست انار به‌عنوان جاذب رنگ و فلزات دو و سه‌ ظرفیتی در محیط‌های مایع

نرگس هادی گل؛ مریم فهیم دانش؛ سپیده حسینی

دوره 15، شماره 2 ، خرداد و تیر 1398، ، صفحه 369-380

https://doi.org/10.22067/ifstrj.v15i4.68925

چکیده
  پوست انار یکی از منابع مهم ترکیبات زیست فعال بوده که توانایی بالایی در جایگزینی منبع زغال فعال مناسب برای جذب فلزات سنگین و رنگ‌بری در محیط مایع دارد. هدف از این تحقیق بررسی توانایی پوست انار در کاهش غلظت فلزات سنگین موجود در آب و روغن و همچنین ارزیابی عملکرد رنگ‌بری روغن آن است. در مرحله اول تحقیق شرایط جذب یون‌های فلزی در محیط آبی ...  بیشتر

تاثیر روش‌های مختلف پخت بر تغییرات اسیدهای چرب آزاد، تیوباربیتوریک اسید، فلزات سنگین (نیکل، کروم، کبالت، کادمیوم، سرب) و خواص حسی ماهی آمور (Ctenopharyngodonidella)

آی ناز خدانظری؛ سارا گل گلی پور؛ کمال غانمی

دوره 12، شماره 5 ، آذر و دی 1395، ، صفحه 630-638

https://doi.org/10.22067/ifstrj.v12i5.43025

چکیده
  این پژوهش با هدف تأثیرروش‌های پخت (بخارپز، آب‌پز، مایکروویو، سرخ کردن تابه‌ای، سرخ کردن عمیق) بر تغییرات اسیدهای چرب آزاد، تیوباربیتوریک اسید، فلزات سنگین (کبالت، سرب، کادمیوم، کروم، نیکل) و خواص حسی ماهی آمور (Ctenopharyngodonidella) انجام شد. پخت ماهی آمور طبق تکنیک‌های معمول مصرف‌کننده تهیه شد: آب‌پز، بخارپز، سرخ‌کردن تابه‌ای (بدون افزودن ...  بیشتر