نوع مقاله : مقاله پژوهشی لاتین
نویسنده
گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه بوعلی سینا.
چکیده
در این مطالعه، شبکه عصبی مصنوعی برای مدلسازی و پیشبینی میزان رطوبت سیر در طی خشک کردن سیر استفاده شد. برای این منظور شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه تحتعنوان پس انتشار پیشرو بهکار گرفته شد. پارامترهای مهم از جمله دمای هوای خشک کردن (50، 60 و 70 درجه سانتیگراد)، ضخامت ورقهها (2، 3 و 4 میلیمتر) و زمان خشک کردن بهعنوان ورودی و محتوای رطوبت بهعنوان خروجی شبکه در نظر گرفته شد. دادههای آزمایشگاهی بهدست آمده از فرآیند خشک کردن لایه نازک سیر برای آموزش و تست شبکه استفاده شد. توپولوژی بهینه 3-25-5-1 با الگوریتم LM و تابع آستانه TANSIG برای لایهها بود. با این شبکه بهینه، مقدار R2 و خطای نسبی بهترتیب 9923/0 و 67/9 درصد بود. مقدار MC برای سیر را میتوان با استفاده از شبکه عصبی، با میانگین خطای متوسط کمتر و ضریب تبیین بیشتر نسبت به مدل ریاضی ویبل پیشبینی کرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Convective drying of garlic (Allium sativum L.): Artificial neural networks approach for modeling the drying process
نویسنده [English]
- Majid Rasouli
Department of Biosystem Engineering, Faculty of Agricultural Engineering, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran.
چکیده [English]
In this study, artificial neural networks (ANNs) was utilized for modeling and the prediction of moisture content (MC) of garlic during drying. The application of a multi-layer perceptron (MLP) neural network entitled feed forward back propagation (FFBP) was used. The important parameters such as air drying temperature (50, 60 and 70°C), slice thickness (2, 3 and 4 mm) and time (min) were considered as the input parameters, and moisture content as the output for the artificial neural network. Experimental data obtained from a thin-layer drying process were used testing the network. The optimal topology was 3-25-5-1 with LM algorithm and TANSIG threshold function for layers. With this optimized network, R2 and mean relative error were 0.9923 and 9.67 %, respectively. The MC (or MR) of garlic could be predicted by ANN method, with less mean relative error (MRE) and more determination coefficient compared to the mathematical model (Weibull model).
کلیدواژهها [English]
- Artificial neural networks
- Back propagation
- Convective drying
- Garlic
- Moisture content
ارسال نظر در مورد این مقاله