نوع مقاله : مقاله پژوهشی فارسی

نویسندگان

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

به‌منظور بهبود خواص فیلم تهیه شده از جاوشیر از نانو ذرات صمغ جاوشیر و همچنین رزین جاوشیر استفاده شد. نانوذرات روی فیلم جاوشیر (4 درصد صمغ و 5/2 درصد گلیسرول) طی زمان‌های 30 و 60 دقیقه پاشش شدند. به‌منظور افزایش آبگریزی فیلم‌ها از رزین جاوشیر استفاده شد که به صورت یک لایه روی سطح فیلم‌ها پوشش داده شد. ضخامت فیلم‌ها پس از خشک شدن افزایش یافت که می‌تواند به دلیل فشار بخار آب به هنگام خروج از فیلم در زمان تبخیر شدن باشد. نتایج حلالیت نشان داد که کلیه فیلم‌ها حلالیت بسیار بالایی دارند که به دلیل ماهیت آبدوست جاوشیر است. البته افزودن نانوذرات و پوشش‌دهی با رزین سبب کاهش حلالیت در آب فیلم‌ها شد. نفوذپذیری به بخار آب فیلم نانو60 نسبت به فیلم شاهد افزایش یافته بود که می‌توان آن را به افزایش سطح فیلم‌ها در اثر افزودن نانوذرات نسبت داد. این در حالی است که پوشش‌دهی سطح با رزین به‌طور معنی‌داری نفوذپذیری به بخار آب فیلم را کاهش داد. آزمون بافت‌سنجی نشان داد که فیلم نانو30+ رزین دارای 72/2 ±54/6 درصد کشیدگی تا نقطه پارگی و1/47 ± 9/302 استحکام کششی بود. فیلم نانو 30+ رزین بیشترین استحکام کششی و کمترین درصد کشیدگی را داشت. نتایج زاویه تماس نشان داد که با افزودن نانوذرات و پوشش‌دهی با رزین زاویه تماس و در نتیجه آبگریزی افزایش یافته است. تصاویر SEM نیز نشان داد که افزودن نانوذرات و پوشش‌دهی با رزین سبب کاهش زبری فیلم شده است. در نهایت می‌توان گفت که افزودن نانوذرات جاوشیر به‌خوبی توانست استحکام کششی فیلم جاوشیر را افزایش دهد و پوشش‌دهی سطح فیلم با رزین برای کاهش ویژگی‌های آب دوستی و نفوذپذیری به بخار آب فیلم جاوشیر بسیار موثر بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

  1. A-Munshi, A. M, Singh, V. N., Kumar, M., and Singh, J. P. (2008). Effect of nanoparticle size on sessile droplet contact angle. Appl. Phys. 103: 401-41.
  2. Atef, M., Rezaei, M., and Behrooz, R. (2015). Characterization of physical, mechanical, and antibacterial properties of agar-cellulose bionanocomposite films incorporated with savory essential oil. Food Hydrocollied. 45: 150-157.
  3. Diaz-Visurraga, J., Mele´ndrez, M.F., Garcia, A., Paulraj, M., and Cardenas, G. (2010). Semitransparen chitosan-TiO2 nanotubes composite film for food package applications. Appl. Polym. Sci. 116: 3503–3515. https://doi.org/10.1002/app.31881
  4. Ghasemloo, M., Khaksar, M. and Mardani, T. (2012). Preparation and evaluation of biodegradable and antimicrobial biofilm packaging based on corn starch. Journal of Nutritional Sciences and Food Industries of Iran. 5: 123-115.
  5. Ghazihoseini, S., Alipoormazandarani, N., and Mohammadi Nafchi, A. (2015). The Effects of Nano-SiO2 on Mechanical, Barrier, and Moisture Sorption Isotherm Models of Novel Soluble Soybean Polysaccharide Films. Int. J. Food Eng. 11: 833-840.
  6. Hashemi, J. (2018). The effect of combined ratio of chitosan-bentonite nano clay on mechanical properties, permeability to water vapor and microstructure of nanocomposite film. Journal of Food Processing and Preservation. 10: 46-33.
  7. Hattenhauer, I., Radomski, F. A. D., de Araujo Duarte, C., and Mamo, M. A. (2016). Epoxy resin in organic WORM memories: From capsuling to the active layer. Org. Electron. 34: 57-66. https://doi.org/10.1016/j.orgel.2016.04.018
  8. Jada, S. S. (1988). The structure of urea—formaldehyde resins. Appl. Polym. Sci. 35: 1573-1592. https://doi.org/10.1002/app.1988.070350614
  9. Kadivar, M. and Soltanizadeh, N. (2013). An introduction to the food industry. Learned Publications, Isfahan.
  10. Kheradkhord, A. (2018). Determination of the physicochemical and functional properties of opopanax gum. MSc thesis, College of Agriculture, Isfahan University of Technology. Isfahan.
  11. Khezri, Z. (2018). Encapsulation of garlic essential oil in nanofibers of opopanax gum. MSc thesis, College of Agriculture, Isfahan University of Technology. Isfahan.
  12. Kubik T, Bogunia-Kubik K, and Sugisaka M. (2005). Nanotechnology on duty in medical applications. Curr. Pharm. Biotechnol. 6: 17-33.
  13. Li, J., Li, H., Zhao, Y., Hu, H., and Wang, Q. (2014). Hollow fiber taper with a silver micro-sphere used as refractive index sensor. Opt. Commun. 318: 7-10. https://doi.org/10.1016/j.optcom.2013.12.039
  14. Lin, W., Shi, Q. Q., Chen, H., and Wang, J. N. (2019). Mechanical properties of carbon nanotube fibers reinforced epoxy resin composite films prepared by wet winding. Carbon. 153: 308-314. https://doi.org/10.1016/j.carbon.2019.07.002
  15. Liu, Y., Wang, S., and Lan, W. (2018). Fabrication of antibacterial chitosan-PVA blended film using electrospray technique for food packaging applications. Int. J. Biol. Macromol. 107: 848-854. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2017.09.044
  16. Mighan Nasim, M. and Mohammadi Nafchi, R. (2017). Investigating the effect of nano zinc oxide on physicochemical properties and parameters of microbial growth equations of potato starch biocomposite. Islamic Azad University Publications. Shahrood 9: 96-87.
  17. Nafchi, A. and Mirzaei, F. (2015). Evaluation of the effects of nano zinc oxide on the properties of biocomposite films based on fish gelatin. Islamic Azad University Publications. Shahrood 13: 57-67.
  18. Parris, T., Coffin, D.R, Joubran, R.F and Pessen, H. (1995). Tensile properties of hydrophilic films. Agri. Food Chem. 43: 1432-1435. https://doi.org/10.1021/jf00054a004
  19. Qazanfarzadeh, Z., Kadivar, M., Shekarchizadeh, H., Di Girolamo, R., Giosafatto, C. V. L. and Porta, R. (2021). Secalin enzymatically cross-linked by either papain and N-acetyl-DL-homocysteine thiolactone or transglutaminase: Improving of protein functional properties and film manufacturing. Food Hydrocollied. 120: 106912. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2021.106912
  20. Radbeh, Z. (2017). Nanotechnology and its application in the food industry. First Art publications. Tabriz.
  21. Rahimi, Gh., Zamani, R., and Pol, M. (2013). Studying the effect of adding clay nanoparticles on the tensile and bending properties of epoxy resin system hardened with theta hardener. Publications of Tarbiat Modares University. Tehran. 14:34-29.
  22. Rajaei, E. (2017). Using opopanax gum as a new source of edible film and investigation of its physical and mechanical properties. MSc thesis, College of Agriculture, Isfahan University of Technology. Isfahan.
  23. Rajaei, E., and Shekarchizadeh, H. (2019). Investigation of the physical and mechanical properties of biodegradable film prepared from opopanax gum. Journal of Food Scienc and Technology (Iran). 16(91):323-335.
  24. Ramehran, M. 2014. Application of edible films to increase food shelf life. Second National Conference on Application of Modern Technologies and Sciences of Agricultural, Natural Resources and Environment. Islamic Azad University of Meybod.
  25. Salarbashi, D., Shahidi, M., and Shahabi, I. (2016). Investigation of the physicochemical and microbial properties of prepared films based on soybean flour polysaccharide containing titanium oxide nanoparticles. 4: 91-103.
  26. Wen, P., Zhu, D. H., Wu, H., Zong, M. H., Jing, Y. R. and Han, S. Y. (2016). Encapsulation of cinnamon essential oil in electrospun nanofibrous film for active food packaging. Food Control. 59: 366-376. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2015.06.005
  27. Yixiang, X., Ren, X., and Milford Hanna, A. 2006. Chitosan/clay nanocomposite film preparation and characterization. Appl. Polym. Sci. 99: 1684–1691. https://doi.org/10.1002/app.22664
  28. Zhang, S., and Kawakami, K. 2010. One-step preparation of chitosan solid nanoparticles by electrospray deposition. J. Pharm. 397: 211-217. https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2010.07.007
CAPTCHA Image