زیست فناوری مواد غذایی
فاطمه برمک؛ محمدباقر حبیبی نجفی؛ رضا حاجی محمدی فریمانی؛ محمد رضا عدالتیان دوم
چکیده
یکی از مهمترین موارد در تولید ماست انتخاب آغازگر مناسب میباشد. جدایههای بومی هرکشوری جزء ذخایر ژنتیکی آن کشور محسوب میشوند که نقش عمدهای در تولید و ایجاد خواص ارگانولپتیکی محصولات تخمیری ایفا میکنند. بنابراین مطالعه در زمینه کاربرد صنعتی جدایههای بومی ضروری بهنظر میرسد. هدف از این پژوهش تعیین خصوصیات رئولوژیکی، حسی ...
بیشتر
یکی از مهمترین موارد در تولید ماست انتخاب آغازگر مناسب میباشد. جدایههای بومی هرکشوری جزء ذخایر ژنتیکی آن کشور محسوب میشوند که نقش عمدهای در تولید و ایجاد خواص ارگانولپتیکی محصولات تخمیری ایفا میکنند. بنابراین مطالعه در زمینه کاربرد صنعتی جدایههای بومی ضروری بهنظر میرسد. هدف از این پژوهش تعیین خصوصیات رئولوژیکی، حسی و فیزیکوشیمیایی ماست تولیدشده توسط آغازگرهای بومی جداشده از نمونههای ماست سنتی منطقه خراسان و مقایسه آنها با ماست تولیدشده توسط آغازگر تجاری بود که با استفاده از 6 سویه استرپتوکوکوس سالواریوس زیرگونه ترموفیلوس استفاده از 6 سویه و 3 سویه لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس 18 نمونه ماست حاصل از شیر گاو در قالب آزمون فاکتوریل بهصورت طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار تولید شد و نمونههای تولیدی از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، رئولوژیکی و حسی موردآنالیز قرار گرفتند، سپس با ماست تولیدشده توسط آغازگر تجاری مقایسه شدند و با توجه به نتایج حاصله (اسیدیته، pH، درصد آباندازی، زمان تخمیر، ویژگیهای بافتی و ویژگیهای حسی)، به انتخاب نمونههای ماست برتر در مقایسه با سایر نمونهها و ماست تجاری اقدام شد و درنهایت با توجه به رفتار پروتئولیتیک سویههای لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس و سرعت تولید اسید توسط سویههای استرپتوکوکوس ترموفیلوس و همچنین تولید گاما آمینوبوتیریک اسید توسط سویههای مذکور، 5 نمونه ماست تولیدشده با استفاده از ترکیب آغازگرهای بومی با کدهای S1b1 ، S2b2S5b1، ،S6b2 ،S4b2 انتخاب شدند که ترکیبهای نامبرده جهت تولید ماست فراسودمند در صنعت پیشنهاد گردید.